Știri

Conferința Regională Club Banat, 10 septembrie 2021

 Pe 10 septembrie 2021, Clubul Fermierilor Români a organizat Conferința Regională Banat, la care au participat fermierii performanți din regiunea Timiș, Ministrul Agriculturii, dl. Adrian OROS, precum și autoritățile locale responsabile pentru agricultură (APIA, AFIR, ANIF, Direcția Agricolă).

Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând astfel mesaje clare privind deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin noua referomă PAC, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură în contextul unui buget european diminuat și creșterea extraordinară a ambițiilor de mediu ale UE, așa cum sunt ele precizate în Pactul Ecologic European, formarea tinerilor fermieri și Strategia națională de gestiune integrată a apei și solului în agricultură. 

Subiecte în discuție:
  1. Importanța identificării de soluții pentru implementarea Strategiei naționale de gestiune integrată a apei și solului în agricultură. 
  2. Importanța schimbului de generații în agricultura românească și beneficiile acestui demers.
  3. Importanța și necesitatea implementării unor cursuri de perfecționare managerială la nivelul fermierilor seniori din România.
  4. Importanța prioritizării amenajărilor hidroameliorative în cadrul liniilor de finanțare specifice Programului Național de Redresare și Reziliență.
  5. Rolul eco-schemelor în perspectiva finanțării specifice Programului Național Strategic.
  6. Rolul comerțului cu cereale privind creșterea competitivității afacerii agricole a fermierilor români. 

Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscurilor; atragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului.