Fermierii noștri

Laszlo Becsek

Dr. Ing. Laszlo Becsek este Membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români și a deținut mandatul de Președinte al Clubului în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022. Este membru fondator al asociației și un fermier cu un model de afacere de succes, care îi poate inspira și pe alți fermieri.

Laszlo Becsek este administrator si asociat unic al firmei BIOFARM S.R.L. cu sediul de activitate în Târgu Secuiesc. A absolvit facultatea de agricultură din Cluj-Napoca și ulterior a devenit Doctor în agronomie. 

De la 0,6 la 1.000 hectare

Ferma domnului Becsek desfășoară activitate agricolă pe o suprafață de 1.000 de hectare de teren arabil, având în asolament cartofi pentru consum, cartofi pentru sămânță, grâu, rapiță, porumb și ceapă.

Din totalul terenului lucrat, 40-50% este irigat, sursa fiind o apă curgătoare de suprafață.

Laszlo Becsek ne-a împărtășit din cunoștințele sale în domeniul culturii de cartof, o cultură total diferită de cea a cerealelor din mai multe motive. Acestea se diferențiază atât prin tehnologia de cultivare, cât și prin utilajele specifice ale acestei culturi. Cartoful, mai pretențios de fel, necesită utilaje specifice, nu numai în câmp, ci și în procesul de înmagazinare, depozitare, ambalare și transport.

Și din punct de vedere al investițiilor, cartoful necesită un efort financiar mult mai mare, ajungând la 20.000 RON/ha la cartoful pentru consum și 40.000 RON/ha la cel pentru sămânță.

Domnul Becsek a început afacerea în 1995 cu doar 0,6 hectare de cartofi cultivați, însă determinarea de a dezvolta afacerea l-a îndemnat să închirieze mai mult teren arabil și să cumpere o parte din el, astfel încât de peste 15 ani lucrează 1000 de hectare.

În paralel cu creșterea suprafeței cultivate, a investit în mașini agricole performante, în depozite pentru cartofi, în mașini de ambalat și mașini frigorifice care facilitează transportul produsului final.

Anul 2004 a reprezentat un an în care s-a produs o schimbare în ferma lui Laszlo Becsek, una care s-ar putea numi și un salt important în istoria societății agricole, întrucât a reușit să achiziționeze silozul de cereale din Tg. Secuiesc, iar mai apoi a urmat procesul de reînnoire a acestuia și punerea în funcțiune.

Toate investițiile din cadul fermei au fost realizate atât prin fonduri europene, cât și prin credite bancare și fonduri proprii.

Planuri de viitor

Planurile de viitor sunt ambițioase, însă domnul Becsek a demonstrat de-a lungul timpului că este nevoie de încredere și o echipă unită care să pună lucrurile în mișcare pentru a reuși în tot ce-și propune.

Dorește pe viitor să extindă capacitatea de depozitare pentru culturile de cartofi și ceapă și să îmbunătățească nivelul de dotare al fermei cu utilaje performante de ultimă generație.

Pandemie cu efecte pozitive

Pandemia nu și-a făcut simțită prezența în cadrul fermei, deoarece ritmul a fost mai alert ca niciodată. Adevărata provocare a constituit-o onorarea cererilor deosebit de mari ale clienților, chiar și în condițiile restrictive impuse de criza fără precedent.

Această provocare a avut consecințe pozitive în final, domnul Becsek reușind să-și depășească planurile inițial propuse.

“Făcând un bilanț la jumătatea anului, am constatat că am ajuns la o performanță mult mai mare decât cea pe care am anticipat-o, fapt pe care-l consider o reușită în condițiile economice actuale”. O altă reușită este determinată de achiziționarea, în a doua jumătate a anului, a unor mașini agricole de ultimă generație, reprezentând un salt tehnologic și de performanță uriaș în activitatea fermei.

Cu toate că a depășit obiectivele inițiale în ceea ce privește producția, țelurile pe termen lung, ce au fost propuse la începutul anului, încă reprezintă un factor de motivație. Întrebat ce așteptări are pentru finalul anului 2020, a răspuns cu franchețe că speră să se bucure de îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse în acest an.

Secretul performanței - un sistem care funcționează

Nu mai este un secret că afacerea lui Lazslo Becsek este una demnă de urmat.

Cu o echipă de 72 de oameni și tehnologia potrivită, a ajuns la performanța de a avea o productivitate sporită la cereale de 7.000kg/ha, la rapiță 3.500 kg/ha, la cartof 42.000 kg/ha, iar la ceapă de 48.000 kg/ha.

Un alt exemplu că un management bun face diferența, este faptul că producția de cartofi și de ceapă este livrată în întregime în supermarketuri, îndeplinind toate cerințele de calitate solicitate. „Am reușit sa creăm un adevărat sistem care funcționează”.

Totodată, consideră că prin acordare de locuri de muncă într-o zonă rurală, fermierii pot dezvolta zona respectivă.


Din ferma lui Laszlo Becsek