Fermierii noștri

Nicușor Șerban

Fermierul Nicușor Șerban este administratorul a două societăți agricole, AGROSERV MĂRIUȚA SA și AGROBEST SRL cu activitate în județele Ialomița și Călărași.

Nicușor Șerban este un fermier performant, un antreprenor cunoscut și apreciat la nivel național, o voce puternică și echilibrată în agricultura din România. Alături de alți 9 fermieri performanți din toate regiunile țării, domnul Șerban este membru fondator al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă lansat la finalul anului 2018 și a deținut primul mandat de Președinte al Clubului Fermierilor Români.

Cu o arie vastă de activitate, care cuprinde producție vegetală și animală, precum și activități de procesare, Nicușor Șerban reprezintă un adevărat model de succes și sustenabilitate în agribusiness. „Sunt un om pasionat de performanță, rentabilitate și eficiență, în toate formele lor”, spune fermierul.

Activitatea fermei

Tabloul de activitate al fermei este unul complex, dezvoltat strategic de-a lungul timpului și compus din toate ariile de activitate agricolă – producție vegetală, zootehnie și procesare. Putem spune că, pe traseul lung de la fermă la furculiță, Nicușor Șerban a reușit sa acopere multe etape, ajungând tot mai aproape de consumator pe lanțul valoric.

Deși încă de la terminarea facultății a activat în domeniul agricol, povestea de succes a fermierului începe abia din 1992, când a dat startul unei afaceri proprii prin cultivarea a 100 de hectare luate în arendă. Șase ani mai târziu, a adăugat zootehnia în tabloul de activitate al fermei prin cumpărarea primei vaci de lapte. Pentru a completa procesul de la vegetal la produs final, din 2018, în urma unei investiții substanțiale, Nicușor Șerban a deschis o fabrică de procesare a laptelui și a lansat brandul de produse naturale, 100% românești – Lăptăria cu Caimac.

„Am făcut saltul de la vegetal la zootehnie pentru că am considerat că cea mai bună valorificare a producției vegetale se face prin transformare în proteină animală. Vaca de lapte este probabil singura specie domestică care poate valorifica integral o cultură precum porumbul siloz pentru a produce proteină animală – lapte și carne”, explică fermierul.

Lansarea activității de procesare a avut loc în momentul în care ceilalți membri ai familiei au început să se implice in fermă. Mădălina și Adrian, fiica și ginerele lui Nicușor Șerban, au dorit nu doar să ducă mai departe afacerea începută de acesta, ci și să treacă la nivelul următor de performanță – procesarea produselor lactate. Așa s-a născut Lăptăria cu Caimac, un brand nou în plină ascensiune, cu produse naturale, care se găsește pe masa unui număr din ce în ce mai mare de români.

În prezent, fermierul cultivă o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, din care o parte sunt proprietatea acestuia, iar o parte reprezintă teren luat în arendă. În plus, prin firma AGROBEST, cultivă încă 2 hectare de culturi în spații protejate (solarii) – roșii cherry, castraveți și salată. Ferma animală este alcătuită din 2.500 de vaci Holstein de genetică pură, dintre care 1.000 de capete la muls.

Performanța și excelența sunt cuvintele care îl caracterizează pe fermier în toate activitățile sale. Într-un an agricol normal, reușește să atingă producții asemănătoare cu cele mai performante ferme la nivel european – 4 tone/ha rapiță, 6-9 tone/ha grâu, 8-12 tone/ha porumb. Vacile sale produc, în medie, 12.000 – 12.500 litri de lapte/animal într-un ciclu de lactație standard. Mai mult, fermierul deține recordul de a o fi crescut pe Sorina, prima vacă din istoria producției de lapte din România care să depășească 100.000 litri de lapte per viață productivă.

Planuri de viitor

În privința obiectivelor de dezvoltare, Nicușor Șerban spune că mai sunt încă multe de făcut.

„La capitolul vegetal, vrem să extindem suprafața irigată. În prezent, avem undeva la 200 ha irigate pe sistem local. În termen mediu, dorim să ne extindem la 500 ha, iar pe termen lung la 1.500 ha.” Investițiile în irigații au fost realizate din fondurile proprii ale lui Nicușor Șerban, iar pentru extinderea lor ia în calcul tot capital propriu.

Pentru fabrica de procesare a laptelui, obiectivele sunt dezvoltarea secției de unt, precum și crearea unui sistem de recuperare și refolosire a ambalajelor de sticlă, astfel incât afacerea să fie cât mai prietenoasă cu mediul.

Însă planurile de dezvoltare nu se opresc aici. Un alt proiect ambițios de viitor pe care fermierul îl are în vedere este construirea unei stații de biogaz care să producă gaz metan și energie electrică din dejecțiile de la ferma de vaci. Gazul, energia electrică și energia termică rezultate ar urma să alimenteze fabrica de lapte și ferma zootehnică.

Provocări și așteptări

Deși povestea sa este una de succes, Nicușor Șerban se confruntă în continuare cu provocări semnificative, care vin atât din zona agriculturii, cât și a industriei alimentare. Anul 2020 a fost, cu siguranță, unul plin pentru el. „Provocarea numărul 1 în 2020 a fost seceta, urmată de pandemia de Covid-19 care a impactat negativ partea de procesare. Dată fiind lipsa de apă, producția vegetală a fost redusă cu 60%, ceea e înseamnă și o reducere de 60% a veniturilor pe acest segment. În procesare, nu am reușit să creștem vânzările atât cât ne-am propus din cauză că sunt mai puțini bani în piață pe fondul pandemiei, iar apetitul consumatorului de a cumpăra este mai mic din cauza nesiguranței”, afirmă fermierul. „Pentru mine, în acest an, cea mai mare realizare este că am reușit să asigurăm furaje suficiente pentru ferma zootehnică. Într-un an foarte greu, am reuțit să facem asta.”

Așteptările pentru anul viitor sunt puse sub semnul normalității. Agricultorul își dorește reîntoarcerea unei clime normale în zonă, cu precipitații care să rezolve problema rezervei de apă din sol și care să asigure producții mai bune în 2021. Privind la nivel macro și fiind interesat de dezvoltarea politicilor publice cu impact în agricultură, Nicușor Șerban declară că își dorește „realizarea unui Plan Național Strategic pentru următorii ani care să susțină performanța și să ducă la echilibrarea balanței comerciale în privința produselor agricole. Viitorul PNS va trebui să susțină performanța, nu supraviețuirea fermelor.”

Rolul fermierului în dezvoltarea zonelor rurale

În același timp, fermierul crede într-o dezvoltare sustenabilă a agriculturii și consideră că are un rol important în dezvoltarea zonei rurale în care activează, rol pe care îl ia in serios. „Rolul meu ca fermier este nu doar să asigur locuri de muncă și să întreprind activități de responsabilitate socială, ci și să fiu responsabil cu mediul înconjurător și cu peisajul rural. Folosim tehnologii prietenoase cu mediul, conservăm solul prin lucrări de tehnologie minim invazive și folosim îngrășăminte cu prepondrență organice de la ferma de vaci.”

Cea mai mare mândrie – Lăptăria cu caimac

L-am mai întrebat pe președintele Clubului un singur lucru – dintre toare reușitele sale, de care este cel mai mândru? Răspunsul dumnealui ne-a amuzat – „ca într-o familie – de ultimul copil, adică de fabrica de procesare. E un domeniu nou, în care am intrat cu toată familia și pe care niciunul dintre noi nu-l cunoștea. E plin de provocări în fiecare zi. Facem lapte de 15 ani, cultură vegetală de 36, dar procesare de doar câțiva ani.”


Din ferma lui Nicușor Șerban


Video de prezentare Lăptăria cu Caimac