Adrese oficiale Club

Scrisoare Ministerul Finanțelor. Recomandări privind TSC

Clubul Fermierilor Români a transmis o scrisoare către Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, în care semnalează o serie de aspecte importante referitoare la setul de recomandări privind criteriile de evaluare tehnică („TSC”) pentru agricultură și silvicultură din inițiativa pentru aplicarea taxonomiei la nivel european. Clubul Fermierilor Români consideră că investițiile în sectorul agroalimentar trebuie să respecte TSC, dar există o serie de probleme care trebuie abordate pentru a face acest lucru posibil.

Unul dintre motivele de îngrijorare îl reprezintă criteriile, care sunt deschise interpretării și, prin urmare, accepțiunea recomandărilor devine vagă. De asemenea, dificultatea de a monitoriza și de a evalua investițiile pentru a se asigura că acestea continuă să respecte TSC este un alt motiv de îngrijorare. În cele din urmă, lipsa instrumentelor de aplicare pentru TSC reprezintă o a treia îngrijorare pe care Clubul Fermierilor Români o expune.

Clubul Fermierilor Români consideră că este esențial ca fermierii, investitorii și întreprinderile să dețină informații clare și precise despre modalitatea îndeplinirii acestor criterii. În lipsa acestor informații, investițiile viitoare nu pot fi în conformitate cu obiectivele taxonomiei și pot afecta viabilitatea pe termen lung a investițiilor în sectorul agroalimentar. De asemenea, efectul asupra productivității fermierilor trebuie luat în considerare, deoarece TSC include măsuri care afectează direct profitabilitatea agriculturii.

Clubul Fermierilor Români recunoaște importanța protejării mediului și susține obiectivele taxonomiei, dar subliniază că este important ca aceste obiective să fie realiste și fezabile și să nu compromită securitatea alimentară, competitivitatea fermierilor și activitatea producătorilor de alimente. Clubul Fermierilor Români solicită includerea experților din rândul fermierilor, ai producătorilor de alimente și ai nutriționiștilor în Platforma pentru Finanțare Durabilă, pentru a garanta că obiectivele și măsurile propuse de Comisie vor fi realiste și fezabile.

Clubul consideră că investițiile în sectorul agroalimentar trebuie să respecte criteriile de evaluare tehnică pentru agricultură și silvicultură din inițiativa pentru aplicarea taxonomiei la nivel european. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru posibil, este important ca fermierii, investitorii și întreprinderile să dețină informații clare și precise despre modalitatea îndeplinirii acestor criterii.