Fermierii noștri

Constantin Scarlat

Constantin Scarlat este unul dintre cei mai performanți fermieri din zona Moldovei, director general al Agralmixt SA, din comuna Andrieșeni, județul Iași.

Grație modelului său de business agricol și a dorinței de implicare socială, dl. Scarlat este unul dintre cei 10 membri ai Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români.

Tabloul de activitate al fermei – munca de o viață a antreprenorului

Afacerea agricolă a lui Constantin Scarlat este una de familie, în care sunt implicați atât fiul, cât și soția dânsului. Fermierul lucrează aproximativ 3.000 de hectare de teren arabil, are un efectiv de 1.000 de oi și peste 100 de vaci de carne, rasa Angus.

Ferma reprezintă rezultatul muncii de o viață a dlui. Scarlat. Crescând la țară, în comuna în care a și dezvoltat businessul agricol, fermierul a îndrăgit încă de mic agricultura. A mers la liceul agricol și a urmat inclusiv cursurile facutății de agronomie de la Iași. „Toată viața am lucrat numai la această fermă. Am început cu IAS în comuna natală, unde eram șef de fermă, iar în anul 2000 m-am privatizat, cumpărând pachetul majoritar de acțiuni”, ne povestește Constantin Scarlat.

De-a lungul timpului, fermierul și-a adaptat modelul de business în funcție de profitabilitate și specificul zonei. Dacă în 1998 avea un efectiv de peste 2.000 de oi, în anul 2000 renunțase deja la un sfert dintre acestea, întrucât a observat că afacerea în domeniul ovinelor nu este suficient de rentabilă. A preferat, în schimb, să ia teren în arendă pentru a face mai mult profit.

În urmă cu 5 ani, a hotărât să diversifice activitatea fermei, achiziționând primele capete de vaci de carne. Businessul este încă în dezvoltare, iar antreprenorul testează rentabilitatea unor astfel de investiții.

Investiții pentru o agricultură performantă

Dl. Scarlat este un fermier performant, care investește în tehnologie, facilități de stocare și lucrări minim invazive pentru creșterea competitivității și a rentabilității afacerii sale agricole. În prezent, deține silozuri cu o capacitate de 6.000 de tone și facilități de condiționare. De asemenea, magaziile sale au o capacitate de stocare de aproximativ 4.000 de tone.

Într-un an normal, fermierul realizează producții de 8-10 tone/ha la porumb, 3,5-4 tone/ha la semințe de floarea soarelui, 5-6 tone/ha la grâu și 3,5-4,2 tone/ha la rapiță.

Planurile sale de dezvoltare includ 3 axe princiaple: irigații, tehnologie și zootehnie. „Cea mai importantă ramură de investiții va fi pe irigații”, ne spune fermierul, care are deja 250 ha irigate și dorește să mărească suprafața la 500 ha.

Investițiile în tehnologie reprezintă o altă prioritate pentru Constantin Scarlat. „Vreau să am utilaje cât mai performante, cu lucrări minime asupra solului. La 2-3 ani tot achiziționez câte un tractor și mai vând din cele vechi. Doresc să mențin fluxul de înlocuire constant pentru că un tractor de 10 ani este deja depășit”, afirmă antreprenorul.

A treia direcție de dezvoltare, zootehnia (creșterea de vaci de carne), este un domeniu pe care fermierul încă îl testează. Dorește să creeze o fermă de vaci, însă, în momentul de față, concluzia fermierului este cp zootehnia „nu prezintă un profit prea mare”.

Planuri, oportunități, provocări

Deși anul 2020 a fost unul dificil și plin de provocări, capitalizarea din anii precedenți l-a ajutat pe fermier să-și poată plăti datoriile. Condițiile de secetă au diminuat semnificativ producțiile, așa că nu va putea face investiții în viitorul apropiat. Totuși, domnul Scarlat nu se plange – „în alte zone e mult mai rău”, ne spune el.

Antreprenorul este, în același timp, responsabil și conștient de rolul său în dezvoltarea zonelor rurale: „rolul meu este de a crea locuri de muncă (am 45 de angajați) și de a realiza producții cât mai mari pentru a plăti oamenilor o arendă cât mai mare”.

Pe lângă a fi un fermier performant și un model de business agricol, Constantin Scarlat are și alte motive de mândrie – va preda afacerea fiului dumnealui, care este deja implicat în fermă. „Cel mai mândru sunt că băiatul meu a vrut să urmeze facultatea de agronomie, este lângă mine și se ocupă de fermă.”


Din ferma lui Constantin Scarlat