Articole

Noutăți legislative – noi măsuri financiar-fiscale

Prorogare termen de depunere situații financiare/raportări contabile până la 31 iulie 2020

Pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) și alin. (3), respectiv art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.

 

Impozitarea indemnizației de șomaj tehnic/indemnizației pentru zile libere acordate părinților în cazul programatorilor, salariaţilor din construcţii, cercetătorilor, persoanelor cu handicap

Prezentul act normativ aduce clarificări privind regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor acordate, pe perioada stării de urgență decretate, anumitor categorii de beneficiari.

Astfel, pe perioada stării de urgență decretate, pentru:

  1. indemnizațiile de șomaj tehnic de care beneficiază salariații, alți profesioniști, așa cum aceștia sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Codul civil, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, sportivii, antrenorii, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe

și

  1. indemnizațiile pentru zile libere acordate unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi

nu se acordă facilitățile fiscale prevăzute de art. 60, art. 1381 și art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal.

Concret, impozitarea acestor indemnizații nu va mai fi laxă pentru persoanele care desfășoară activități în domeniul construcțiilor, programatori, cercetători, persoane cu handicap, etc.

Această măsură se aplică indemnizațiilor acordate din bugetul de asigurări pentru șomaj sau bugetul de stat începând cu luna aprilie 2020 (deci inclusiv pentru indemnizaţii pentru şomaj tehnic/zile libere aferente lunii martie).

 

Impozitul specific pe perioada stării de urgență

Contribuabilii obligați la plata impozitului specific, potrivit Legii nr. 170/2016, nu datorează impozit pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe durata stării de urgență decretate.

În acest sens, impozitul specific aferent anului 2020 se recalculează în mod corespunzător, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea. Astfel:

Imp. af. 2020= Impozit specific anual 365 zile x 365 zile-nr. zile activitate întreruptă

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual.

Pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  1. întrerup activitatea total sau parţial şi deţin CSU TIP 1 (ALBASTRU);
  2. nu se află în insolvenţă conform informaţiilor disponibile pe pagina web a ONRC.

 

Neimpozabilitatea avantajelor în natură acordate în situația izolării la locul de muncă

Avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcții considerate de către angajator/plătitor esențiale pentru desfășurarea activității și care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior sunt introduse în categoria veniturilor neimpozabile din perspectiva impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).

Perioada pentru care se acordă aceste avantaje este stabilită de angajator/plătitor în interiorul celei pentru care se instituie starea de necesitate sau de urgență, potrivit legii.

Notă: Pentru confirmarea tratamentului din perspectiva TVA, în sensul deductibilității taxei aferente bunurilor/serviciilor acodate de către angajator/plătitor, vom înainta o adresă Ministerului Finanțelor Publice.

 

Măsuri de sprijin pentru contribuabilii care au accesat eșalonări la plata obligațiilor fiscale

Pentru protecția contribuabililor care au accesat înlesniri la plată și care se pot confrunta cu lipsă severă de lichiditate s-au luat următoarele măsuri:

  1. nu se calculează și nu se datorează accesorii pentru plata cu întârziere pentru ratele neachitatepână la împlinirea a 30 de zile de la încetarea stării urgență.

Organul fiscal va reface graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate și va comunica noul grafic debitorului.

Notă! Din modul curent de formulare facilitatea se aplică doar celor care nu achită deloc ratele, nu și celor care achită cu întârziere în această perioadă.

  1. condițiile de menținere a valabilității eșalonărilor la plată se suspendă până la împlinirea termenului prevăzut mai sus.

 

Suspendare termene de prescripție fiscală

Termenele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale se suspendă sau nu încep să curgă până la împlinirea a 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Notă! Efectul acestei suspendări este cel de a decala sfârșitul perioadei de prescripție. Exemplu: Dacă starea de urgență ține 60 de zile (cât este prevăzut în prezent), termenul de prescripţie pentru obligațiile fiscale aferente anului 2015 expiră aprox. la 1 aprilie din 2021, termenul de prescripţie pentru obligațiile fiscale aferente anului 2016 expiră la aprox. la 1 octombrie 2022, și tot așa.

 

Microîntreprinderile pot beneficia de credit fiscal și pentru sponsorizarea instituțiilor publice

Deducerea din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (20% din impozit) s-a extins și pentru sponsorizările efectuate către instituții și autorități publice.

Anterior acestei modificări, facilitatea fiscală se aplica doar sponsorizărilor realizate în beneficiul entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului erau înscrise în Registrul entităților/unităților de cult. În schimb, plătitorii de impozit pe profit beneficiau și până acum de deducerea din impozit pentru sponsorizările efectuate către instituții și autorități publice.

Totodată, în acest context reamintim că instituțiile publice nu necesită a fi înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru ca sponsorul să poată beneficia de deducerea fiscală, aspect confirmat acum explicit și de textul legal.

 

Amânarea la plată TVA în vamă pentru importul de alcool etilic complet denaturat

Amintim că pe perioada stării de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la încetarea acesteia, persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu vor achita efectiv TVA pentru importul de medicamente, echipamente de protecție și mașini de producție, măști de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19. Aceștia vor evidenția taxa aferentă importurilor respective, în decontul de TVA aferent perioadei fiscale în care se realizează importurile, atât ca taxă colectată cât și ca taxă deductibilă.

Noutatea constă în introducerea acestei facilități (amânarea la plată TVA în vamă) doar pe perioada stării de urgență, pentru importul de alcool etilic complet denaturat, utilizat pentru producerea de dezinfectanți. În acest caz, o condiție suplimentară este ca importatorul să dețină autorizație de utilizator final conform prevederilor Titlului VIII -Accize și alte taxe speciale din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

Inițiativă de majorare a numărului de rambursări de TVA fără control anticipat

Pe fondul intenției de reducere a perioadei în care sunt rambursate sumele cerute de TVA și a imposibilității realizării inspecțiilor pe teren, se prevede rambursarea de TVA cu control ulterior ca regulă generală, cu excepția unor situații specifice precum:

  1. contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancționate ca infracțiuni,
  2. declanșarea procedurii de lichidare voluntară sau deschiderea procedurii de insolvență pentru acel contribuabil,
  3. organul fiscal central, pe baza informațiilor deținute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite,
  4. în cazul unui contribuabil mic, dacă depune primul decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, după înregistrarea în scopuri de TVA sau
  5. dacă TVA solicitat la rambursare de către un contribuabil mic provine din mai mult de 12 perioade de raportare lunare.

Această regulă este aplicabilă doar pe perioada stării de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la încetarea acesteia şi se aplică și deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare aflate în curs de soluționare și pentru care nu a fost emisă Decizia de rambursare a TVA până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Notă! Una din situațiile în care nu se acordă rambursarea fără control anticipat este cea în care organul fiscal central, pe baza informațiilor deținute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite. Or, aceasta poate reprezenta în practică echivalentul regulii actuale de selectare a contribuabililor în baza analizei de risc fiscal. Astfel, în fapt procedura de rambursare ar putea să nu sufere modificări semnificative (care să conducă la majorarea numărului de rambursări cu control ulterior).

 

Denaturarea alcoolului etilic permisă și în antrepozitele fiscale autorizate pentru producția de băuturi alcoolice

Începând cu 16 aprilie 2020 şi până la împlinirea unui termen de 15 zile calendaristice de la data încetării stării de urgenţă decretate se permite denaturarea alcoolului etilic și în antrepozitele fiscale autorizate pentru producția de băuturi alcoolice. Poate face obiectul denaturării:

  1. fie alcoolul etilic aflat în stocul operatorilor care dețin autorizație de antrepozit fiscal pentru producția de băuturi alcoolice la data de 16 aprilie 2020;
  2. fie alcoolul achiziționat și recepționat în incinta antrepozitului fiscal pentru producția de băuturi alcoolice până la expirarea celor 15 zile calendaristice de la data încetării stării de urgență decretate.

 

Condiții pentru operatorii care doresc denaturarea alcoolului etilic

Operatorii care doresc să denatureze alcoolul etilic (prevăzut la pct. 1 și 2 de mai sus) trebuie să:

  1. depună o cerere (formular prevăzut de Anexa 2 la prezenta ordonanță, atașat și prezentei informări) la organele vamale teritoriale competente.

Pentru denaturarea alcoolului etilic achiziționat și recepționat în incinta antrepozitului fiscal după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență la cerere se va anexa și copia documentelor comerciale/administrative de însoțire aferente.

  1. să achiziționeze denaturanți, costul acestora fiind înglobat în prețul de livrare a produsului final rezultat;
  2. să îmbutelieze și să livreze întreaga cantitate de alcool etilic denaturat până cel mai târziu în 60 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență.

După această dată:

  1. se interzice îmbutelierea și livrarea alcoolului etilic denaturat în/din antrepozitele fiscale autorizate pentru producția de băuturi alcoolice;
  2. alcoolul etilic denaturat din incinta antrepozitelor fiscale autorizate pentru producția de băuturi alcoolice (vrac sau îmbuteliat) se valorifică sub supravegherea organelor competente din cadrul ANAF numai către antrepozitele fiscale de producție alcool etilic.

Notă. La data depunerii cererii, doar pentru perioada în care sunt permise denaturarea alcoolului etilic, îmbutelierea şi livrarea alcoolului etilic denaturat (maximum 15 zile calendaristice de la încetarea stării de urgență pentru denaturarea alcolului și maximum 60 de zile calendaristice de la încetarea stării de urgență pentru îmbutelierea și livrarea acestuia), autorizațiile de antrepozit fiscal autorizate pentru producția de băuturi alcoolice în care se dorește a fi realizată denaturarea, se completează prin efectul legii, la rubrica ”produsele realizate în cadrul antrepozitului fiscal”, cu grupa de produse ”S400 – alcool etilic denaturat”, organele competente din cadrul ANAF modificând corespunzător informațiile cuprinse în aplicațiile informatice aferente controlului mișcării produselor accizabile.

Sursa: Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie 2020 – Ordonanța de urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale.

Sursa articol: SOTER&PARTNERS