Articole

Ordonanța Militară nr. 4/2020 – Considerații generale


În data de 29 martie 2020, Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanța Militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, care introduce sau modifică anumite măsuri în diferite domenii. Pe scurt, cele mai importante modificări privesc:

Plafonarea prețurilor utilităților: Începând cu data de 29 martie 2020, preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi se plafonează și nu pot fi majorate peste nivelul prețurilor practicate la data de 29 martie 2020. Cu toate acestea, prețurile celor de mai sus pot fi doar diminuate în funcție de ofertă și cerere.

Clarificare privind restricțiile de circulație în grup a persoanelor: Este introdusă o clarificare cu privire la acest aspect a prevederilor Ordonanței Militare nr. 2/2020. Astfel, interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței într-un grup de mai mult de 3 persoane care nu locuiesc împreună se aplică exclusiv circulaţiei pietonale.

Organizarea programelor de cumpărături raportat la unele măsuri privind populația mai vulnerabilă: Începând cu data de 30 martie 2020, operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare, îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, în intervalul orar 11:00-13:00, accesul prioritar pentru persoanele de peste 65 de ani, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

Izolare preventivă pentru personalul esențial în anumite sectoare: Începând cu data de 31 martie 2020, sunt instituite măsuri preventive de izolare privind personalul esențial pentru buna funcționare

  1. (i) a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale
  2. (ii) a activităţilor de întreţinere şi mentenanţă a echipamentelor şi instalaţiilor specifice, precum şi
  3. (iii) a celorlalte activităţi de aprovizionare, respectiv extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate energetice necesare funcţionării corespunzătoare a sistemului energetic național, în concordanţă cu prevederile planurilor proprii de continuitate a activităţilor de bază în cazul instituirii stării de urgenţă.

Măsurile de izolare preventivă vor fi în vigoare pentru o perioadă stabilită de angajator și trebuie asigurate la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior.

Refuzul de către personal a izolării preventive atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz.

Alte măsuri privesc:

  1. măsuri de carantină sau de izolare sunt impuse conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, piloţilor de aeronave şi personalului navigant.
  2. noi sancțiuni pentru persoanele care părăsesc carantina fără acordul autorităților competente sau pentru persoanele care încalcă condițiile de izolare la domiciliu (inclusiv că aceste persoane sunt obligate să reia perioada de 14 zile de carantină, respectiv să intre într-o astfel de perioadă).
  3. montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la intrările blocurilor de locuinţe.
  4. asigurarea de spaţii destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar.
  5. acoperirea mass-media gratuită a alertelor de sănătate și a comunicărilor de interes public care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.
  6. autorizarea unor centre de cercetare pentru aprobarea/autorizarea materialelor și dispozitivelor necesare pentru prevenirea, combaterea și tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
  7. transportul maritim și pe căile navigabile interioare va avea loc fără restricții, dar respectând toate măsurile de prevenire aferente COVID-19.