Articole

Ordonanța Militară nr. 8/2020 – Considerații generale

În data de 10 aprilie 2020, în continuarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, Ministerul Afacerilor Interne a emis o nouă ordonanță militară, Ordonanța Militară nr. 8/2020 („OM 8/2020”).

Pe scurt, OM 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 include:

O măsură controversată privește interzicerea/suspendarea exportului pentru anumite produse agroalimentare: Pe perioada stării de urgenţă se interzice/se suspendă exportul, inclusiv procedurile de export aflate în derulare, unor produse agroalimentare precum grâu, porumb, orz, ovăz, ulei, zahăr, făină și produse de patiserie etc. Este suspendată, de asemenea, activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul acestor produse agroalimentare.

Achiziţionarea intracomunitară a produselor agroalimentare enumerate de OM 8/2020 se poate face numai dacă produsele achiziţionate sunt destinate consumului intern propriu al statului membru respectiv sau al celui comunitar.

Este o măsură deja puternic contestată de sectorul economic, fiind considerată disproporționată și bazată pe date insuficiente în numeroase privințe.

O altă măsură controversată privește suspendarea procedurilor de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul energetic naţional: OM 8/2020 prevede suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a procedurilor de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Naţional. Măsura se aplică indiferent de forma de proprietate a companiilor vizate, reluarea procedurilor urmând a se va face după încheierea stării de urgenţă cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior.

Acordarea unor permisiuni de circulație: Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a anumitor categorii de persoane, precum:

  1. (i) titularii autorizaţiilor/permiselor de pescuit comercial
  2. (ii) apicultorii
  3. (iii) lucrătorii transfrontalieri româno-ungari.

Este de asemenea permisă circulaţia persoanelor pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto. În toate cazurile trebuie respectate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 prevăzute de OM 3/2020.

Inainte de Paste, programul operatorilor care comercializeazaă produse agro-alimentare se va putea prelungi.

Reguli speciale pentru centrele de ingrijire a persoanelor și pentru personalul acestora: OM 8/2020 interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile. Măsurile privesc atât centrele publice cât și cele private.

Personalul centrelor sus-menționate sunt supuse măsurii izolarii preventive la locul de muncă, pentru o perioadă de 14 zile. În caz de demisie a angajaților acestor centre, perioada de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

Prelungirea suspendării anumitor zboruri: Suspendarea anumitor zboruri spre/dinspre Spania se prelungește cu 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.

Prelungirea se aplică peste durata perioadei de urgență instituite în prezent, dacă aceasta este extinsă și dacă se menține competența Ministrului Afacerilor Interne de a stabili prin ordonanță militară interzicerea graduală a circulației aeriene pe diferite rute. Aceeași regulă se aplică și zborurilor suspendate prin OM 7/2020 (Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Olanda, Turcia și Iran).

Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, aterizări non-comerciale tehnice.

Alte măsuri potențial mai relevante privesc:

  1. Rămânerea deschisă a pieţelor agroalimentare pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol;
  2. Exceptarea de la măsura izolării la domiciliu/carantinării a persoanelor care intră în România pentru instalarea/punerea în funcţiune/mentenanţa echipamentelor şi tehnicii medicale, precum și pentru echipamente din domeniile ştiinţific, economic, apărare, ordine publică şi securitate naţională;
  3. Prelungirea măsurii de închidere temporară a unor puncte de trecere a frontierei.

 

Sursa: BONDOC ȘI ASOCIAȚII