Articole

Parteneriat Clubul Fermierilor Români – John Deere

În cadrul programului Tineri Lideri pentru Agricultură, Clubul Fermierilor Români realizează parteneriate cu instituții, asociații de fermieri și companii de tehnologie din agricultură, atât la Bruxelles, cât și în țară.

 

Clubul a încheiat un parteneriat important cu John Deere în vederea realizării unor stagii de practică la biroul de reprezentare al companiei de la Bruxelles, de catre tinerii înscriși în programul de pregătire.

 

Astfel, timp de 2 luni, în perioada septembrie-octombrie 2019, Radu Mărtinescu a efectuat un internship în biroul John Deere de la Bruxelles, sub directa coordonare a domnului Gilles Dryancour, Vicepreședinte John Deere Public Affairs Europe. Radu este un tânăr fermier din zona de sud a Moldovei, lucreaza împreună cu tatăl și fratele său în ferma familiei, Agromec Ciorăști SA, și este unul dintre tinerii înscriși în programul de pregătire, seria 2019 – 2020.

 

În cadrul stagiului de practică la John Deere, Radu a coordonat proiectul privind “Studiu PAC 2021-2027. REPERE DE REFORMARE PAC”.Studiul a fost publicat pe site-ul CEMA și suntem mândri că în document se precizează faptul că este un proiect derulat împreună cu Clubul Fermierilor Români, al cărui reprezentant este Radu Mărtinescu.

 

CEMA este asociația care reprezintă industria europeană de mașini agricole. Companiile CEMA produc o gamă largă de mașini care acoperă orice activitate în domeniu de la însămânțare până la recoltare, precum și echipamente pentru gestionarea animalelor.

 

Redăm pe scurt principalele idei din studiu:

  1. modificările ambițioase ale noii PAC vor avea nevoie de schimbări reale și de investiții mari;
  2. singura modalitate de a atinge obiectivele ambițioase propuse de Comisie o reprezintă folosirea Big Data și a noilor tehnologii. De exemplu, un domeniu în care producătorii de utilaje ar putea avea o contribuție semnificativă este cel al tehnologiilor prin satelit și geo-localizarea;
  3. în noul PAC, întrucât acordarea finanțării va depinde de performanță și de corectitudinea previziunilor, fermierii vor avea sprijinul financiar tăiat dacă fac prognoze greșite. Mai precis, Comisia UE nu va tolera estimările greșite la calcularea suprafețelor agricole care depășesc 20cm. Astfel de estimări greșite vor conduce inevitabil la reducerea finanțării PAC;
  4. În ceea ce privește inovația, va fi utilizat un buget de 10 miliarde de euro, din programul de cercetare Horizon al UE pentru inovarea în sectorul alimentar și agricol. Scopul acestui fond este de a spori dezvoltarea de noi tehnologii de vârf în toată Europa, astfel încât sectorul agricol să rămână competitiv;
  5. deși se depun eforturi pentru armonizarea Europei, rămân mari diferențe între țări, în ceea ce privește dezvoltarea. Unele state membre propun să-și stabilească dreptul de a deroga la aceste standarde ridicate.

Vă invităm să parcurgeți “Studiul PAC 2021-2027. REPERE DE REFORMARE PAC”  în CAP_2021-2027_Study_2019_12

 

Clubul Fermierilor Români este implicat și dedicat pregătirii cât mai complete a tinerilor din programul Tineri Lideri pentru Agricultură și realizează acorduri cu parteneri importanți la nivel european pentru stagii de practică în cadrul cărora tinerii să aibă acces la grupuri de lucru, studii și proiecte cu impact în agricultură.

Implicarea tinerilor noștri în elaborarea unor astfel de documente reprezintă o experiență utilă în sine, aducând în același timp expunere la nivel european și național, precum și un capital de imagine pozitiv atât pentru tinerii fermieri români, cât și pentru Clubul Fermierilor Români.