Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 15 iunie 2020

Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA a generat săptămâna trecută raportul WASDEcare prezintă situația stocurilor la nivel mondial. Acest raport reprezintă o sursă de temperare datorită prognozelor sale stabilizatoare.

Raportul de piață din această săptămână conține informații despre:

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

STOCURI LA NIVEL MONDIAL


Vă prezentăm principalele estimări privind stocurile la nivel mondial.

În ciuda estimărilor pesimiste la nivel european și din bazinul Marea Neagră, raportul WASDE prognozează:

  1. Creșterea stocului de grâu la nivel mondial, cuantificată la circa 6 mil tone, aproximativ 316 mil tone stoc total, lucru ce a pus presiune pe prețul grâului în CBOT, cu reflexie imediată în Euronext;
  2. Scăderea stocului de porumb la nivel mondial cu 1,7 mil tone, la un total de aproximativ 337,8 mil tone, ceea ce a rezultat într-o susținere temperată pe CBOT, dar nimic spectaculos într-un final;
  3. Creșterea prospecției în ceea ce privește producția de orz, în special datorită UE și a Marii Britanii, cu 1,35 mil tone. Acestea au compensat scăderile din Ucraina și Rusia de 0,5 mil tone, cifrele estimate arătând 64 mil tone acum;
  4. Scădere, de asemenea, cu circa 2 mil tone a producției de soia, care conduce la un stoc total estimat la un nivel de 96,3 mil tone. Cu toate acestea, importurile chinezești au fost mai mari, dar nu din originea SUA.

Specialiștii Rabo Bank estimează că vremea va avea un factor hotărâtor în volatilitatea prețurilor, dar plaja de prețuri nu va suferi modificări semnificative în următoarele 4 săptămâni.

RECOLTAREA ORZULUI


  1. Turcia a început recoltarea de săptămâna trecută;
  2. Ucraina, regiunile Odessa și Nikolaiev încep de astăzi recoltarea;
  3. Franța începe recoltarea săptămâna aceasta;
  4. România a început recoltarea în Dobrogea, însă rezultatele nu sunt printre cele mai fericite din perspectiva raportului producții și calitate / masă hectolitrică.

În România, consumatorii interni nu au încă o poziție clară despre prețul mărfii, unica sursă de ghidaj fiind reprezentată de prețul actual în paritatea CPT Constanța, adică 152 euro, un preț condiționat de pozițiile de vânzare confirmate din februarie-martie, a exportatorilor în destinația Arabia Saudită.

În Franța se manifestă aceeași stare de spirit în ceea ce numim lichiditatea pieței. Fermierii din cooperative nu manifestă interes de vânzare pentru orz și grâu.

Compensația va veni din Ucraina și Rusia, locații ce vor alimenta contractele de vânzare spre Arabia Saudită, în momentul în care vor intra la recoltare în plin.

Rusia își revizuiește prin Sov Econ producția de grâu în sens pozitiv, însă este greu de crezut că o diferență de 3 mil tone în sens pozitiv va fi susținută de cifrele finale de după recoltare.

În dezvoltare avem și un potențial de export a uleiului brut de floarea soarelui din Rusia în dauna celui ucrainean, datorită performanțelor în materie de producție și a creșterii nivelului de procesare rusesc, care se ridică la un nivel de export de 3,1 mil tone, alimentat de producția de peste 15 mil tone de SFS (floarea soarelui).

La nivel de cifre, lucrurile se prezintă astfel (15.06.2020, orele 9.25 a.m.):

CBOT – bursa americană scade la grâu și porumb, cu 3, respectiv 1,4 cenți / bushel, lucru care se va reflecta în deschiderea Euronext. În coloana denumită „change”, se poate regăsi termenul „unch”, ceea ce înseamnă neschimbat.

PREȚURI


Prețurile de vineri, indicative, pentru paritatea CPT Constanța sunt următoarele:



CPT CONSTANȚA

  1. Grâu panificație PRO 12, 169 /170 euro
  2. Grâu furaj, 159/160 euro
  3. Orz furaj, 152 euro
  4. Rapiță = Matif Aug
  5. SFS, 330 USD
  6. Porumb recoltă veche, 155 euro
  7. Porumb recoltă nouă, 140 euro
  8. SFS HIO, preț SFS normală + bonus în scădere 10-12 USD


PIAȚA INTERNĂ

  1. Rapiță procesatori = Matif Aug CPT locație procesatori
  2. Grâu Moară Premium: 157 euro indicație Bărăgan / Argeș – Vâlcea 154/55/ Nord Vest 154/155
  3. SFS procesatori interni, 323 USD
  4. SFS HIO procesatori, preț SFS normală + bonus de 10 USD

Pentru intenție de vânzare și consultare, nu ezitați să contactați expertul Clubului, Cezar Iulian Ghoerghe la telefon 0749.777.711 și pe e-mail [email protected]

Membrii Clubului, inclusiv fermierii care dețin spații certificate de depozitare, beneficiază de condiții contractuale și de preț preferențiale, precum și de siguranța tranzacțiilor.

 

În acest moment, avem cerere de cumpărare:

  1. SFS și SFS HIO procesare internă;
  2. ORZ furaj în trei destinații interne cu capitalizare depozitare și costuri financiare și de livrare IANUARIE-MAI 2021.

Tot spectrul de produse care necesită tranzacționare se poate angaja în condiții adaptate pentru Clubul Fermierilor Români.

Așteptăm deschiderea Euronext pentru corecții, dar estimăm o scădere de ½ euro la rapiță pe fondul parității de 1,1304 euro/dolar.

STAREA VREMII


Vremea se dovedește a fi capricioasă și în această săptămână, cu fronturi de ploaie care vor acoperi România.

Prin amabilitatea Geosys, prezentăm o imagine satelitară cu prognoza 14 – 28 Iunie 2020.

Se poate remarca lipsa precipitațiilor care va marca sudul Rusiei în mod special, precum și regiunile sale mai îndepărtate de Marea Neagră. Se poate observa și cuantumul mic al precipitațiilor în zona Ucrainei.

Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.