Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 25 iunie 2020

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

DEZVOLTAREA PROCESULUI DE RECOLTARE


ROMÂNIA

Culturile emergente de floarea soarelui și porumb își urmează cursul firesc de vegetație și înglobează indicii de vigoare în mod natural, susținute de ploile repetitive care vor dura până în jurul datei de 30 iunie 2020.


Orzul a început să fie recoltat în zonele unde ploile au permis acest lucru. Primele rezultate sunt discrepante în ceea ce privește calitatea sa. În zonele afectate puternic de secetă, masa hectolitrică a produsului este foarte joasă, în jurul valorii de 54 kg /hl, în mod special în Dobrogea. În zona de Sud a României, apar discrepanțe majore, cu un mare plus la calitate în zona Teleorman, Olt, Dolj, unde indicii de calitate depășesc cu foarte mare ușurință bariera de 62 kg/hl, cifrându-se în jurul valorii de 68 kg/hl.


Rapița a dat primele loturi spre unitățile procesatoare în vederea fabricării biodiesel-ului și a subprodusului numit șrot. Primele analize efectuate de procesatori nu sunt încurajatoare, conținutul de ulei se situează în jurul valorii de 38%. Dacă conținutul de ulei nu va suferi modificări în sens pozitiv, adică să se apropie de valoarea standard de 42%, sunt de așteptat modificări semnificative în negativ ale prețurilor de achiziție, într-un raport de 1,5:1.


Grâul efectuează primele teste, cu succes, în județele Teleorman, Olt si Dolj, în primă fază cu rezultate peste așteptări. La primele teste efectuate într-o fermă mare din zona menționată, se poate observa o masă hectolitrică peste 80 kg/hl, o proteină în jurul valorii de 17% și un gluten umed în jurul valorii de 38.

De asemenea, există și exemple în care starea calitativă nu este conformă, atacul de ploșniță fiind prezent într-o proporție foarte mare, într-un lot testat. Aici, conținutul de proteină este conform, dar procentajul de 20% de boabe atacate de ploșniță descalifică lotul în cauză.

Acesta este un caz izolat, în care produsele pentru protecția culturilor nu au fost aplicate din cauza lipsei de speranță cauzată de secetă, însă ploile au întors ca un efect de boomerang lipsa de acțiune preventivă în această speță.

Ceea ce nu este de dorit să se întâmple ca efect al ploilor repetitive, însă va apărea în diverse locuri, este apariția boabelor încolțite, a boabelor mucegăite, “spălarea” de calitate a grâului (masă hectolitrică și proteină). Acestea sunt efecte colaterale ale umidității care afectează producția și declasează mărfurile din poziția de calitatea I, conform manualului de gradare, în calitatea a II-a.

De asemenea, estimarea de recoltă concomitentă este reală, vremea capricioasă amânând recoltarea. Cele trei culturi de toamnă, orzul, rapița și grâul, se vor “încăleca“ reciproc, iar efectultul de presiune va fi resimțit la nivel național. Contractele în execuție se doresc a fi livrate, iar caracteristicile normate ale unui punct de descărcare (siloz + bază) fac ca aglomerarea a trei produse concomitent să îngusteze fluxul de recepție.

Prognozele meteo care prevăd călduri de la începutul lunii iulie vor face ca scenariul expus mai sus să aibă acoperire, iar recoltarea culturilor de toamnă (și afectate de secetă) să se întâmple foarte repede și într-un timp scurt.

 

RUSIA ȘI UCRAINA

ORZ

Ambele țări au început înaintea noastră procesul de recoltare a orzului, din cauza lipsei de precipitații. La fel ca în România, au situații diametral opuse în ceea ce privește calitatea producției, însă rezervorul de orz, care este conglomeratul ruso-ucrainean, își continuă recoltarea și execuția contractelor fără pauze, pe fondul vremii uscate.


GRÂU

Grâul a început să fie recoltat, de asemenea, în ambele țări. Rusia a anunțat prin SovEcon că datorită ploilor căzute, au crescut estimarea de producție cu circa 3 milioane tone, în contradicție totală cu USDA, dar susținuți de IKAR, care crește prognoza rusească cu circa 1,4 – 1,8 miloane de tone.

Subiectul merită a fi explorat din considerente de piață, în sensul de „cui folosește” această creștere a producției:

  1. În primul rând, creează piață în sensul „avem marfă, veniți și competiționați ca să cumpărați”;
  2. În al doilea rând, pune presiune pe fermierii ruși prin crearea imaginii de abundență – „vindeți căci prețul va scădea”.

Informațiile circulă și în Rusia, dar din sudul Rusiei, zona litorală, până în Siberia, este o distanță care distorsioneaza informațiile.

Mai nou, SovEcon alimentează intenția de creare a pieței, anunțând: „femierii noștri din sud, proverbiali pentru încăpățânarea lor de a nu vinde pentru că prețul nu este suficient, vor ridica nivelul prețului la export”.

Ca un rezumat, mișcarea este una eliptică: creezi piață susținând că ai marfă, iar apoi o ridici, prin faptul că fermierii nu vor să vândă. Problema care a apărut deja este în primele loturi testate în sudul Rusiei, care arată un nivel de productivitate redus față de media obișnuită de 2,7 tone/ha, aplicată întregului teritoriu rusesc, inclusiv Crimeea.


UE 27

În țările UE, recoltarea se desfășoară în „ferestre” dictate de precipitații.

De exemplu, în Franța, weekend-ul trecut a marcat oprirea recoltării cu o estimare de reluare spre sfârșitul săptămânii în curs, dacă alte precipitații nu intervin și nu vor împinge spre weekend-ul următor reluarea recoltării.

În linii mari, ritmul este apropiat de normal și viitorul apropiat ne va arăta nivelurile de producții la nivel european, ținând cont că grâul a fost prognozat la 121 mil tone vs 135 mil tone în mod normal, iar rapița la 16,6 mil tone versus 18,5 mil tone prognoza inițială.

DINAMICA VÂNZĂRILOR


ROMÂNIA

GRÂU

Se constată un nivel destul de redus al apetenței de vânzare la nivelul produsului grâu, ceea ce este un fenomen firesc, dată fiind prognoza de producție drastic redusă.

Intenția de captare a potențialului de către fermieri este una firească și naturală în contextul actual deoarece:

  1. Prognoza de producție la porumb este una ridicată;
  2. Prognoza de producție mondială este una extrem de pozitivă;
  3. Producțiile la grâu la nivel european și al bazinului Mării Negre sunt în deficit foarte clar.

Decizia fermierului rezidă în ceea ce păstrează pentru a capitaliza pe viitor – porumbul, al cărui preț este deosebit de incert din cauza nivelului mare de producție, sau grâul care are potențial de viitor apropiat (noiembrie-decembrie 2020) datorită producției mici la nivel european și de bazin Marea Neagră. Răspunsul este la alegerea fiecărui fermier, analizând opțiunile, capacitatea de depozitare și nivelul de capitalizare a fermei.

 

RAPIȚĂ

Este o marfă denumită generic „cash commodity” din două considerente:

  1. Generează primele sume în fermă, pe lângă orzul furajer, care are aceeași denumire generică, după un sezon de primăvară bogat din punct de vedere al cheltuielilor;
  2. Nu este facilă de stocat și păstrat, din cauza potențialului de apariție a cuiburilor de temperatură, a mucegăirii efective și apariției acidității crescute în produs, FFA, care poate conduce la descalificarea și alterarea produsului.

În condițiile anului 2020, din cauza producției reduse de cca 650-680 mii tone, rapița este o marfă căutată de către procesatori. Astfel, în condițiile unui mediu extrem de concurențial, indicația MATIF minus premium, a ajuns să fie cotată la recepție în fabricile de procesare la = MATIF, adică prețul este cel indicat de Euronext, fără scăderea niciunui premium.

Apropierea momentului recoltării generează tensiunea prețului, însă recomand vânzarea, în condițiile de astăzi. Cu primele teste, indicația nu este încă clar conturată. Prețul ar putea suferi corecții negative după formula: 42% conținut ulei – X% conținut ulei testat, pentru a determina procentele lipsă din conținutul de ulei. Apoi rezultatul, o cifră cu un digit, denumit Y, se multiplică cu 1,5% din indicația MATIF august și astfel rezultă prețul.

De exemplu, pentru un conținut de ulei 39%, rezultă următoarea formulă: (42-39) *1,5 % din MATIF AUG = 3* 5.73 EURO = 17.19 EURO. Această cifră va fi scăzută din cotația de astăzi de 382 de Euro, rezultând prețul care va fi încasat de către fermier.


ORZ

Din cauza câștigării ultimei licitații de orz organizate de Arabia Saudită de către o multinațională foarte mare, prețul în origine va fi controlat de către aceasta din urmă. Cu alte cuvinte, câștigând licitații pe destinația principală, se va putea controla prețul în origine. Piața noastră locală se acordează întocmai și se pliază pe nivelul de preț redus.

Cu toate că este puțin ca nivel de producție în România, tehnicitatea vânzării constă în aplicarea opțiunii de potențial întârziat. Acest lucru înseamnă că marfa are potențial estimat în ianuarie-februarie 2021, cu condiția intrinsecă de a poseda spațiu de depozitare, de a îngloba în preț costul financiar lunar spre capitalizare viitoare.


SFS ȘI SFS HIO

Semințele de floarea soarelui nu au volatilitate în acest moment, prețurile rămân stabile pentru această perioadă.

Starea de vegetație este în bune condiții, trendul de dezvoltare fiind unul normal.

În schimb, piața semințelor de floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic, HIO, a cunoscut, după cum informam în rapoartele anterioare, un trend descendent în ceea ce privește bonusul pentru acid oleic.

Cauza este una singură, pandemia care a închis în toată Europa industria HORECA, principalul client pentru acest sortiment, a făcut ca oferta să fie disponibilă, dar cererea să nu mai existe atât de pregnant, iar interesul de achiziție să fie foarte scăzut. În cele mai multe cazuri, bonusul are valori foarte mici, între 5-10 USD tona. Franța a însămânțat din 674 mii hectare, circa 80% cu HIO, iar Ungaria 50%.

Clienții vor supraveghea îndeaproape recepțiile și vor efectua teste de conținut de ulei pe fiecare unitate de transport. La un nivel de 39% acid linoleic, vor considera că acea marfă este HIO prin raport inversat de acizi oleic vs linoleic și vor respinge marfa în cauză sau o vor direcționa la un preț mai mic față de SFS convențională.

Floarea soarelui HIO, procesată și SFS Convențională, alterează condiția de calitate a uleiului normal, din această cauză va exista această protecție. De exemplu, dacă pe o navă de SFS Convențională se va livra circa 20-25% HIO, Exportatorul va avea nava penalizată sau respinsă la destinație.

Concluzia este de vânzare, căci din presiunea de recoltă mai sunt circa 2 luni, iar prețurile vor avea tendințe negative.


PORUMB

Toate aparențele conduc către o piață saturată de porumb, cu o producție foarte bună. În acest trend fiind și țările din jur, prețurile coboară. Presiunea de recoltă va apăsa foarte puternic în această direcție, precum și capacitatea de recepție a portului Constanța și a silozurilor interne, astfel încât vom avea accente dramatice față de zilele acestea.

Recomandare: a se încerca vânzarea a circa 2 tone/hectar.

PREȚURILE LOCALE


CPT CONSTANȚA

GRÂU PRO 12 – 167/168 EURO

GRÂU FURAJ – minus 10 /11 euro față de prețul grâului PRO12

ORZ – 150/152 EURO

RAPIȚĂ – MATIF AUG

SFS – 333 USD

SFS HIO – 333 USD + 5/7/10 BONUS

PORUMB – 138 /139 EURO

 

PROCESARE INTERNĂ

RAPIȚĂ = MATIF AUG

SFS – 323 / 325 USD

SFS HIO – = SFS CONVENȚIONALĂ SAU 5- 10 USD MAX

 

PREȚURI REGIONALE


GRÂU RUSIA – 163.5 EURO CPT NOVOROSSYSK

GRÂU FURAJ – 154 EURO

ORZ RUSIA – 145 EURO CPT NOVOROSSYSK

PORUMB BULGARIA – 138 CPT VARNA

SFS HIO FRANȚA – BONUS +15 EURO /TO

SFS HIO BULGARIA – BONUS +15 USD /TO

LICITAȚII INTERNAȚIONALE


GRÂU GASC

ECHIVALENT CPT Constanța = 168/169 euro

SAGO a scos la licitație 1.200.000 tone de orz, din care 1.080.000 au fost câștigate de Glencore. Efectul acestei licitații se vede deja în stagnarea prețului la orz, destinația fiind acoperită, piața va fi dirijată în acest sens.

ȘTIRI GENERALE


  1. Primele randamente în recoltare a orzului din Rusia nu sunt deloc satisfăcătoare, regiunea Stavropol raportează 2,7 tone la hectar (- 20% față de anul trecut), iar regiunea Krasnodar 4 tone /ha (minus 33% față de anul trecut).
  2. O explozie la extracția fabricii de Biodiesel a ADM din Marea Britanie a avut loc în weekend. Nu au existat decese, ci doar răniți. Problema principală rămâne însă că această fabrică de biodiesel procesa 1.000.000 tone pe an, din care extrăgeau 385.000 tone de biodiesel și șroturile aferente. Toată această cerere se va regăsi în fabricile din vestul Europei, iar din această cauză s-a produs acel vârf pe Matif până la 383 euro. Dar acum lucrurile s-au calmat, iar Matif a revenit la 378 euro.
  3. Grâul franțuzesc se prezintă foarte bine în cursul recoltării.
  4. Orzul franțuzesc se prezintă bine, dar este „urât”.
  5. Porumbul franțuzesc este în stare excelentă de vegetație.

ȘTIRI DE PE CONTINENTUL AMERICAN 


  1. Grâul american a trecut de 29% stagiu de recoltare și se prezintă în condiții foarte bune.
  2. Grâul de primăvară american întâmpină oarece dificultăți din pricina lipsei de precipitații.
  3. Porumbul american se află în stagiu de dezvoltare bun spre excelent.
  4. Soia americană se află la început de drum, dar premizele sunt bune.
  5. Canada întâmpină probleme foarte serioase, ei terminând campania de însămânțare, însă din cauza vânturilor foarte puternice, nu reușesc să pulverizeze produsele pentru protecția culturilor.


Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.