Articole

Regulament de tranziție aprobat pentru 2 ani

În condițiile în care noua Politică Agricolă Comună nu a fost adoptată încă, iar negocierile la Bruxelles continuă după un calendar impactat de criza COVID-19, a devenit extrem de important pentru statele membre Regulamentul de tranziție și forma în care va fi adoptat.

În ședinta din 28.09.2019 s-a aprobat raportul referitor la Reglamentul de tranziție, care însă nu este încă adoptat de Parlamentul European.

 

Regulament de tranziție aprobat

Pe 28 aprilie 2020, în ședința Comisiei AGRI din Parlamentul European a fost votat raportul referitor la tranziția privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021. Scopul adoptării raportului este să se asigure continuarea plăților către fermieri în perioada de tranziție până la adoptarea noii politici agricole comune.

Perioada de tranziție propusă și adoptată este de 2 ani.

Textul final al regulamentului de tranziție trebuie adoptat de urgență, întrucât este clar că până în octombrie anul acesta nu se va adopta noua reforma PAC. Pe perioada de tranziție se vor continua măsurile din actuala PAC și sunt păstrate aceleași reguli.

Raportorul a negociat 27 de amendamente de compromis care acoperă marea majoritate a celor 400 de amendamente depuse. Acum este clar că noua PAC nu va fi pusă în aplicare la 1 ianuarie 2021, prin urmare, această legislație este esențială pentru a asigura continuarea sprijinului pentru sectorul agricol, iar adoptarea rapidă ar putea atenua incertitudinea cu care se confruntă fermierii.

 

Plafonarea subvențiilor, respinsă

Grupul europarlamentar S&D a propus plafonarea obligatorie a subvențiilor la 60.000 de euro, însă a fost respinsă de votul ComAgri.

Apreciem faptul că europarlamentarii români din ComAgri au votat împotriva plafonării obligatorii a subvențiilor la 60.000 euro. Prin votul lor, au reprezentat astfel interesele fermierilor din România, pentru care o eventuală plafonare ar duce la afectarea celor mai competitivi fermieri, stoparea planurilor de investiții, accentuarea riscurilor pentru afacerile agricole (mai ales pe fondul COVID-19), cu efecte grave asupra producției agro-alimentare românești.

 

Egalizarea subvențiilor pe perioada de tranziție, respinsă

Europarlamentarul român Daniel Buda, Vicepreședintele ComAgri, a propus egalizarea subvențiilor pe care le primesc fermierii români cu cele ale agricultorilor din restul Europei, chiar de acum, din perioada de tranziție, până va fi adoptată noua Politică Agricolă Comună.

Această propunere a fost însă respinsă. În noua PAC este prevăzută continuarea procesului de convergență externă a plăților directe, care va fi favorabil fermierilor din România dacă va avea loc conform unui calendar accelerat.