Știri asigurări

Concluziile întâlnirii CLUB – MADR privind ghidul AFIR

Joi, 17 septembrie, a avut loc la MADR o întâlnire a delegației Clubului Fermierilor Români cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, AFIR și AMPNDR, pentru a discuta probleme-cheie legate Submăsura 17.1 privind subvenționarea asigurărilor agricole, precum și despăgubirile pentru fermierii afectați de seceta pedologică.

Întâlnirea a fost organizată la inițiativa Clubului Fermierilor Români, într-un demers comun cu Clubul Fermierilor Român Broker de Asigurare, cu sprijinul ministrului agriculturii, dl. Adrian Oros.

Subiecte dezbătute

În cadrul întâlnirii de lucru între reprezentanții MADR-AMPNDR, AFIR și delegația Clubului, au fost prezentate concret situații identificate de fermieri în această perioadă de depunere a proiectelor de finanțare pe Submăsura 17.1. și contractare a polițelor de asigurare.

Participanții au urmărit identificarea soluțiilor potrivite pentru corectarea unor aspecte legate de prevederile Ghidului pentru Submăsura 17.1, care să fie în avantajul fermierilor, pentru evitarea unor posibile pierderi la fermieri.

Subiectele de dialog au inclus:

  1. Situațiile întâmpinate de către fermieri în asigurarea suprafețelor exploatate, în conformitate cu prevederile Ghidului, recolta 2020.
  2. Opiniile fermierilor privind prevederile Ghidului SM 17.1, sesiunea 2.
  3. Situații apărute în asigurarea culturilor și impuse de către asiguratori. Opiniile fermierilor.
  4. Probleme întâmpinate la depunerea cererilor de finanțare de către fermieri.

Demersurile făcute de Club și Broker urmăresc îmbunătățirea condițiilor de accesare a Submăsurii 17.1, pentru ca un număr cât mai mare de fermieri să acceseze această subvenție europeană. 

Concluziile întâlnirii

  1. Temele expuse în adresa Clubului au fost dezbătute punctual și vor face subiectul unei noi întâlniri, după dezbaterea lor de către AMPNDR cu Comisia Europeană, conform regulamentului european.
  2. Temele abordate pot fi aduse drept clarificări sau modificări la Ghidul Solicitantului pentru sesiunea 3, recolta 2021, dar după aprobarea Comisiei Europene.

Transmitem mai jos minuta întâlnirii delegației Clubului cu reprezentanții AFIR și MADR-AMPNDR.