Știri

Conferința ”Evaluarea Colegială la Nivel de Sistem și în Cadrul Rețelelor Parteneriale”

În cursul zilei de 20 septembrie, Centrul Național de dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic a organizat Conferința Națională cu tema ”Evaluarea Colegială la Nivel de Sistem și în Cadrul Rețelelor Parteneriale”.

La conferință au participat Ionel Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, Dalia-Maria Mircea-Dărămuș, Director CNDIPT, Florin Mărginean, Șef serviciu PDOE-CNDIPT, Carmen Mușat, Manager Proiect EQUAVET, reprezentanți ai Ambasadei Regatului de Jos la București, membrii din conducerea unor instituții de învățământ superior, reprezentantul Clubului Fermierilor Români, Radu Călin Meșină, precum și 130 de membri ai corpului didactic a unor instituții relevante de învățământ liceeal.

În cuvântul de deschidere, Ionel Florian Lixandru a reamintit câteva dintre obiectivele Ministerului Educației:

  1. Actualizarea Legii Învățământului Preuniversitar cu peste 75 de întâlniri la nivel național și mii de completări aduse până în prezent
  2. Introducerea învățământului de tip dual pâna la nivelul 8 (doctorat)
  3. Revigorarea învățământului Profesional și Tehnic
  4. Creearea de 16 consorții cu 16 Campusuri pentru învățământul Dual
  5. Digitalizarea, un obiectiv de bază al Ministerului Educației
  6. Excelența în Educație, o prioritate a conducerii ME
  7. Expunere de programe școlare care au ca scop reducerea abandonului școlar

Intervenția secretarului de stat a fost urmată de o prezentare a programului EQUAVET și principalele sale direcții de dezvoltare.

Au fost invitați directorii a trei licee cu rezultate deosebite în realizarea unor parametri de excelență: Liceul Economic Costin C. Kirițescu din București, Colegiul Ion Ghica din Târgoviște și, mai ales, Grupul Școlar din Prejmer, un adevărat reper în acest domeniu.

Andreea Mușoiu a prezentat o situație a sistemului de învățământ de tip dual.

A urmat un panel de dezbateri, la care au participat, alături de directorii liceelor din Alexandria și Brănești, reprezentanți ai conducerii USAMV din București, Craiova și Cluj, precum și reprezentantul Clubului Fermierilor Români. Pentru prima oară s-a creat posibilitatea discuției între corpul didactic preuniversitar tehnic și profesional, mediul academic și mediul de afaceri. Cu această ocazie au fost identificate o serie de direcții a unor posibile parteneriate vizând în principal formarea unui personal calificat care să corespundă cerințelor de forță de muncă ale pieței din România, dar și exigențelor unei viitoare formări universitare.

Participanții au hotărât ca în perioada următoare să se reîntâlnească pentru a discuta și pune în practică cele mai valoroase idei, în scopul pregătirii tinerei generații pentru o inserare rapidă si eficientă a absolvenților în câmpul muncii, în condițiile cerințelor mediului de afaceri.