Știri asigurări

Fermierii au propriul Broker de asigurare

Odată cu preluarea a 48,98% din acţiunile societăţii Agricover Broker de Asigurare, Clubul Fermierilor Români a devenit prima organizaţie din România implicată direct în gestionarea riscurilor şi asigurarea culturilor agricole.

Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare susţine activitatea profesioniştilor din agricultură prin consiliere tehnică şi consultanţă în intermedierea produselor de asigurare agricolă, analiză şi evaluarea riscurilor. Având o identitate vizuală proprie, dar şi un nume diferit, Brokerul Clubului se adresează fermierilor care pun preţ pe dezvoltarea afacerilor lor şi doresc în acelaşi timp să-şi protejeze investiţiile, aşa cum reiese din interviul acordat Revistei Ferma de Georgiana Rusu, director executiv al Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare.

Redactor: Gestionarea riscurilor a devenit o preocupare majoră pentru agricultura românească, şi nu numai, în contextul schimbărilor climatice de care se tot vorbeşte. Ce vă propuneţi să realizaţi prin această nouă structură?


Georgiana Rusu: Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare este Primul broker din România gestionat de fermieri şi are o dublă misiune: sprijină fermierii şi le acordă consultanţă în gestionarea riscurilor în afacerea lor şi contribuie la susţinerea financiară a programelor şi proiectelor Asociaţiei Clubului Fermierilor Români, care vizează creşterea competitivităţii afacerilor agricole din România. Comunicăm în permanenţă cu fermierii care sunt clienţii noştri, suntem atenţi la nevoile şi problemele pe care le au şi facem demersuri de soluţionare, pentru că reprezentăm fermierii în relaţia cu companiile de asigurare.

Mai mult, parteneriatul pe care îl avem cu Asociaţia Clubul Fermierilor Români ne permite să avem o comunicare permanentă şi directă cu fermierii membri în Asociaţie şi să identificăm, rapid şi concret, problemele cu care se confruntă fermierii care doresc să-şi gestioneze riscurile şi să facă agricultură performantă. Împreună, Clubul şi Brokerul fac demersuri la nivelul autorităţilor responsabile pentru agricultură pentru îmbunătăţirea cadrului de lucru pentru fermierii din România, pentru protejarea afacerilor lor prin intermediul sistemului de asigurări agricole.

 

Redactor: Vă adresaţi doar membrilor Clubului sau tuturor fermierilor?


Georgiana Rusu: Produsele intermediate de Broker şi serviciile de consultanţă şi asistenţă tehnică pe care le oferă Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare se adresează tuturor fermierilor activi. Suntem specializaţi pe asigurări agricole, anul acesta avem o structură a portofoliului de 90% asigurări culturi agricole şi 10% asigurări non agricole. Colaborăm cu peste 1.200 de fermieri, oferim diversificare în produse şi servicii, precum şi soluţii personalizate, conform cu nevoile clienţilor şi specificul fermelor. Sprijinim fermierii în caz de daună, pentru recuperarea rapidă a banilor.

 

Redactor: Care sunt principalele riscuri la care sunt expuşi fermierii români şi ce poate face Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare pentru ei?


Georgiana Rusu: Asigurările agricole includ culturi, animale, utilaje, bunuri şi stocuri. Principalele riscuri la care sunt expuşi fermierii români apar ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile. Asigurarea poate preveni dezechilibrele de ordin financiar, acoperind riscurile ce pot afecta afacerea fermierului. În anul 2019, culturile au fost afectate preponderent de inundaţii şi grindină, iar în 2020 cele mai multe suprafeţe de teren au fost afectate de secetă. În schimb, 2021 a fost marcat de furtună şi grindină. Prin colaborarea cu companiile de asigurare din România şi internaţionale, am reuşit să oferim fermierilor noştri contracte de asigurare care acoperă riscurile majore din agricultură - secetă pedologică, seceta şi arşiţa, gerul de iarnă, ploile de lungă durată, boli şi dăunători. Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare oferă fermierilor consultanţă specializată şi se asigură că fiecare client al său este corect despăgubit în caz de daună. În plus, oferim îndrumare în elaborarea şi gestionarea dosarelor de daună.

 

Redactor: Submăsura 17.1 a fost special creată pentru încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţiile. Cu toate astea, foarte puţini sunt cei care accesează această Submăsură. Care ar fi motivele?


Georgiana Rusu: Rolul Submăsurii 17.1 este acela de a-i încuraja pe fermieri să-şi încheie poliţe de asigurare pentru a-şi proteja producţiile agricole. Agricultura are un statut aparte pentru că este mai dependentă de condiţiile meteorologice şi climatice decât majoritatea celorlalte sectoare, iar fermierii trebuie să-şi menţină rentabilitatea activităţii şi să-şi gestioneze corespunzător resursele naturale. Numărul fermierilor care accesează această Submăsură a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Dacă în 2019 fondurile totale accesate erau de aproximativ 1.300.000 euro, în 2020 acestea au ajuns la aproape 12.000.000 euro. Anul acesta, până la sfârşit de octombrie, erau depuse cereri de finanţare în valoare mai mare de 13.200.000 euro. În baza Submăsurii 17.1, fermierul poate să recupereze 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier. Acest lucru înseamnă că fermierul poate să recupereze între 50% şi 60% din prima de asigurare totală plătită efectiv (primă eligibilă + primă neeligibilă), în funcţie de compania de asigurare la care a încheiat poliţa.

Sprijinirea fermierilor care accesează Submăsura 17.1 şi creşterea numărului de fermieri care beneficiază de această facilitate sunt obiective majore pe care Brokerul de Asigurare al Clubului Fermierilor Români şi le-a propus încă de la lansarea programului AFIR. În acest sens, acordăm suport clienţilor noştri pentru depunerea cererilor de finanţare la AFIR, în termen optim şi conform condiţiilor ghidului AFIR pentru Submăsura 17.1.

Prin demersurile la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, AFIR şi AMPNDR, Clubul Fermierilor Români şi CFRO Broker de Asigurare au înaintat mai multe propuneri care au fost incluse în ghidul AFIR pentru Submăsura 17.1 şi care sunt în avantajul fermierilor. Printre altele, s-a obţinut simplificarea ghidului AFIR (2020), creşterea bugetului alocat în 2021, condiţii mai avantajoase pentru fermieri (2020, 2021), prelungirea termenului de depunere a cererilor de finanţare până la 16 decembrie 2021 (inclusiv).

 

Redactor: Cum a decurs primul semestru din anul 2021? Ce rezultate aţi obţinut?


Georgiana Rusu: Conform informaţiilor pe care le avem din piaţă, coroborate cu rezultatele înregistrate pe primele şapte luni ale anului, cota de piaţă a CFRO Broker de Asigurare este de 17%. Anul acesta am înregistrat o creştere cu 149% a numărului de fermieri care au început colaborarea cu noi. Încrederea fermierilor în activitatea şi experienţa noastră ne onorează. Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare este lider în intermedierea asigurărilor agricole din ţară, cu peste 12.000 de clienţi fermieri şi aproape 2.000.000 hectare asigurate de la înfiinţarea societăţii.

 

un interviu de LIVIU GORDEA