Articole

Info Măsura 4.1.1 Investiții în activități productive

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat Proiectul de OUG privind unele măsuri pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență.

Una dintre măsurile proiectului, care vizează finanțarea activităților actorilor economici dintr-un sector conex agriculturii, este Măsura 4.1.1 Investiții în activități productive.

Valoarea grantului disponibil în cadrul acestei măsuri este situată între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita a 5 x cifra de afaceri realizată în anul 2019.

Pentru a accesa sumele alocate în cadrul Măsurii 4.1.1-2, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții, printre care amintim următoarele:

  1. au înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în anul 2019;
  2. sunt înființați până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
  3. se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
  4. grantul pentru investiții în retehnologizare solicitat are o valoare de minim 50.000 euro și valoare maximă de 500.000 euro și reprezintă 5 x cifra de afaceri din anul 2019;
  5. dispun de cofinanțare proprie a proiectului stabilită în conformitate cu Harta ajutoarelor regionale care se aplică de la 01 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2027;
  6. nu sunt considerate întreprinderi în dificultate în anul 2019, în conformitate cu prevederile art. 2, punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei Europene din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat;
  7. nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri europene, în ultimii 5 ani pentru aceleași activități (costuri eligibile) sau nu derulează proiecte finanțate în prezent, parțial sau în totalitate, din alte surse publice, pentru aceleași activități.

De asemenea, prin intermediul măsurii 4.1.1, fondurile sunt dedicate refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor și se adresează beneficiarilor care implementează investiții pentru următoarele categorii:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT și pentru tranziție verde, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Membrii Clubului care doresc să acceseze finanțare prin Proiectul de OUG privind unele măsuri pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență, sunt invitați să ne contacteze pentru mai multe detalii privind procedura de aplicare în cadrul Măsurii 4.1.1-2 Ajutoare de stat regionale pentru retehnologizare.

Contact:

Mădălina Deaconu, Specialist proiecte și programe pentru agricultură Clubului Fermierilor Români, 0743 122 640, [email protected]


Clubul Fermierilor Români spijină în permanență demersurile fermierilor membri privind retehnologizarea și încurajează accesarea acestei măsuri pentru susținerea spiritului antreprenorial în dezvoltarea și creșterea sustenabilă a sectorului agroalimentar național.


Lista codurilor CAEN eligibile din sectorul agroalimentar pentru finanțare din Măsura 4.1.1- Investiții în activități productive:

1011 Producția și conservarea cărnii

1012 Prelucrarea și conservarea cărnii de pasare

1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)

1020 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor

1031 Prelucrarea și conservarea cartofilor

1032 Fabricarea sucurilor de fructe și legume

1039 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor

1041 Fabricarea uleiurilor și grăsimilor

1042 Fabricarea margarinei și a altor produse comestibile similare

1051 Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor

1052 Fabricarea înghețatei

1061 Fabricarea produselor de morărit

1062 Fabricarea amidonului și a produselor din amidon

1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie

1072 Fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie

1073 Fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cus-cus-ului și a altor produse făinoase similare

1081 Fabricarea zaharului

1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase

1083 Prelucrarea ceaiului și cafelei

1084 Fabricarea condimentelor și ingredientelor

1085 Fabricarea de mâncăruri preparate

1086 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate și alimentelor dietetice

1089 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.

1091 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma

1092 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie