Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 14 martie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Lipsa mărfurilor din bazinul Mării Negre, agregată cu restricția exportului impusă de Bulgaria, Ungaria, Serbia și Republica Moldova fac ca volatilitatea să fie extremă în aceste zile. Procesatorii români plătesc niveluri apropiate cu ale portului Constanța pentru a avea disponibilitate asupra mărfurilor.

Posibilitatea ca Ucraina și Rusia să nu genereze volume în acest nou ciclu de an agricol, precum și problemele întâmpinate de România din cauza lipsei de precipitații fac ca riscul să nu fie asumatde fermieri prin vânzări forward.

Piața orzului


Notăm o licitație încheiată vineri, 11 martie 2022, în care Tunisia a achiziționat o cantitate semnificativă de orz.

Piața porumbului


Indicațiile porumbului la nivel local se întind pe mai multe paliere. Totul ține de nivelul de informare și de putere logistică a fermierilor în raport cu cumpărătorii. Perturbarea provenită din conflictul ce se desfășoară în vecinătatea noastră face ca oscilația să fie atât de amplă, încât pur și simplu sunt ore în care este greu să prezici sau să indici corect prețul.

Piața semințelor de rapiță


Piață locală este sub efectul creșterilor generate de conflictul din Ucraina, alimentat de prețul petrolului. O stabilizare nu poate fi luată în calcul, volatilitatea generată de prețul petrolului rămânând primul semn de neîncredere.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Lipsa materiei prime generează probleme deosebite deja în piața internă. Din cauza conflictului care se desfășoară în Ucraina și implicit a lipsei de ulei brut de floarea-soarelui, vedem cum prețurile semințelor urcă extrem de mult de la o zi la alta.

Piața boabelor de soia


Indicațiile boabelor de soia rămân la un nivel similar cu cel de săptămâna trecută. Sprijinul cuplat vine în suportul fermierilor, care mai dețin stocuri de boabe de soia. 

În cazul comerțului intra-comunitar, remarcăm în continuare destinații din Ungaria care cotează același nivel în cifre, dar exprimat în EUR în paritatea DAP Procesator. Raportul WASDE generează o producție de soia în scădere.



Prognoza meteo


România (zăpadă)

Prognoza meteo 12 - 25 martie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.