Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 21 martie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul integral privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Local, prețul grâului s-a menținut stabil o perioadă de timp, ca urmare a menținerii stării de război în vecinătate. Fluxurile din bazin s-au oprit, și ne referim la cele ucrainene și la cele rusești. 

Însă, pe măsură ce timpul a trecut, destinațiile au efectuat evaluări ale stocurilor, precum și ale puterii de cumpărare, iar tentativele timide ale unui potențial acord de încetare a focului au făcut ca lucrurile să ia o altă turnură. 

Piața orzului


Nivelul indicativ de volum al recoltei românești rămâne stabil, conform ultimului raport COCERAL. Uniunea Europeană arată aceeași vigoare la volumele viitoare de orz.

Piața porumbului


Indicațiile porumbului în paritatea CPT Constanța au slăbit în intensitate. Portul Constanța este sufocat de marfă, iar foarte mulți cumpărători reduc prețurile sau efectiv nu mai cotează.

Navele sunt înșirate în așteptarea încărcării cu porumb. România a preluat efectiv greutatea ca origine în acest moment în bazinul Mării Negre.

Piața semințelor de rapiță


În ceea ce privește rapița recoltă veche, volumele nu mai există decât în cantități foarte mici și interesul nu mai este predominant în aceste zile. Recolta nouă este neschimbată ca nivel de mecanism. Singura variabilă rămâne cotația AUG22, care pendulează în acest moment acordată doar de prețul petrolului.

Piața semințelor de floarea-soarelui


La nivel local, semințele de floarea-soarelui au cunoscut o degradare profundă. Acest lucru se explică prin potențialul acord de încetare a focului în Ucraina și astfel o posibilă reluare a exporturilor de ulei brut atât de necesare Uniunii Europene, precum și altor țări ca Turcia și India.  

Având acoperirea necesară pentru lunile ianuarie-februarie-martie și o bună parte din aprilie-mai-iunie, procesatorii intră în așteptare. Este o mișcare generală, în România și Bulgaria. Deținătorii de stocuri nu au exploatat vârful de preț și au ratat un moment care probabil nu va mai reveni.

Piața boabelor de soia


Piață locală generează niveluri similare cu cele de săptămâna trecută pentru loturile încă rămase disponibile la vânzare în condiția DAP Procesatori.

SUA ridică ritmul vânzărilor, în timp ce China indică o cerere în creștere din cauza problemelor pe care le are cu viitoarea recoltă de grâu.

Prognoza meteo


România (ploi)

Prognoza meteo 20 martie - 4 aprilie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele săptămânale integrale sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.