Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 28 februarie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea.

Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Piața acționează haotic în aceste momente. România a rămas singură din punct de vedere al operațiunilor comerciale în bazinul Mării Negre. Marea Azov este închisă, porturile ucrainene sunt închise, la rândul lor. Orice operațiune comercială este astfel suspendată în bazinul Mării Negre și portul Constanța împreună cu Varna rămân singure pe teatrul de operațiuni comerciale ale bazinului.

Grâul înregistrează cotații emoționale. Ofertele vin către fermierii care mai au stocuri și, astfel, cu echilibrul rupt efectiv în bazinul Mării Negre, prețul a urcat vertiginos.

Piața orzului


Pe piața locală, prețul orzului rămâne la un nivel stabil. Loturi mici își fac loc printre cantitățile uriașe de mărfuri care părăsesc Romania în aceste zile. Cotațiile pentru recolta nouă rămân la nivelul de săptămâna trecută, însă ploile întârzie să apară în România, astfel că fermierii nu au dorința de a contracta.

Piața porumbului


Indicațiile porumbului s-au detensionat după ziua de 24 februarie, când panica era instaurată la cote foarte înalte, și astfel am văzut un traseu de urcare bruscă, dar și de coborâre a prețului porumbului, în data de 25 februarie.  

Statusul regional poate fi descris într-un singur cuvânt: ÎNCHIS în bazinul Marii Negre. Deținătorii de terminale au suspendat activitatea din cauza invaziei rusești în Ucraina, luptele se desfășoară pentru capturarea terminalelor de export ucrainene, dacă se poate intacte, pentru operarea lor ulterioară. 

Piața semințelor de rapiță


Piața locală a fost surprinsă de nivelul deschiderii din 24 februarie 2022 și ne referim în mod special la procesatori, care nu au digerat bine efectul conflictului din bazinul Mării Negre. Ezitările au continuat ceva vreme, până la momentul în care piața europeană a disipat emoția inițială și a revenit la valori oarecum normale. 

La nivel regional, emoția a fost elementul care a guvernat ultimele două-trei zile. La deschiderea EURONEXT din 24 februarie, am văzut rapița câștigând o neverosimilă valoare în doar câteva zeci de secunde.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Conflictul din bazin generează blocaje și pivotări care creează o spirală inflaționistă a prețului materiei prime. Astfel, cotațiile materiei prime au cunoscut o creștere exponențială odată cu blocajul din Marea Neagră. România este singura origine a acestei materii prime din regiune în acest moment.

Prognoza este că vom ajunge în curând la lipsa materiei prime pentru procesare. Ca efect implicit, rezultă lipsa uleiului de floarea-soarelui sau livrarea lui către sistemul de retail cu foarte mare întârziere, din cauza ritmului scăzut de procesare.

Piața boabelor de soia


Indicațiile locale de preț ale boabelor de soia sunt similare celor de săptămâna trecută. În Brazilia, există temeri în privința furnizării îngrășămintelor din bazinul Mării Negre, din cauza conflictului, însă este destul de prematur acest sentiment.

Prognoza meteo


România, harta ploi

Prognoza meteo 26 februarie - 11 martie 2022




Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.