Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 28 martie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul integral privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Piața locală a grâului este una statică. Efectul aglomerării portului Constanța și necesitatea expedierii materiilor prime generează o lipsă de cerere printre cumpărători. De asemenea, sunt și mulți vânzători pe acest flux, ceea ce face ca lucrurile să nu aibă o dinamică în creștere în cazul prețului.

Piața orzului


Orzul furajer în paritatea CPT Constanța nu se mai cotează. În schimb, sunt înregistrate cotații pentru recolta nouă de orz furajer.

Piața porumbului


Indicațiile de preț pentru porumb se înscriu în același trend ca cele ale grâului. Portul Constanța are capacitate de a prelua mărfurile, însă infrastructura logistică suferă la nivel național, în special cea a căilor ferate.

Piața semințelor de rapiță


Statusul este neschimbat în aceste zile, cu un focus al fermierilor pe întreținerea culturilor de toamnă. Recolta veche de rapiță nu mai există. Recolta nouă se menține la aceleași niveluri de preț.

Întrevedem deja probleme în execuție la nivelul contractelor semnate foarte devreme, din cauza posibilității default-ului. Prețul inițial a fost mai mic și astfel ne-am putea confrunta cu o intenție de neexecutare a contractelor la momentul recoltării.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Indicațiile locale ale semințelor de floarea-soarelui rămân la aceleași niveluri ca săptămâna trecută, însă loturi foarte mici sunt tranzacționate în acest moment. Este o zonă de acalmie generată de rezervele interne de ulei de floarea-soarelui, care au adus calmul la nivelul prețurilor. 

Inflația rămâne însă și mărfurile cumpărate scump se vor vedea pe următorul trimestru de vânzări al procesatorilor.

Ucraina încearcă să reia exportul de ulei, în speță onorarea contractelor. Rusia a luat locul Ucrainei în India și exportă ulei brut de floarea-soarelui către această destinație.

Piața boabelor de soia


La nivel local, nu vedem tranzacții și, implicit, anumite volume ca lichiditate în piață.

La nivel global, prețul soia s-a întărit, semn că cererea pentru soia americană este puternică, în ciuda recoltei proaspete din America de Sud.

Prognoza meteo


România

Prognoza meteo 26 martie - 9 aprilie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele săptămânale integrale sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.