Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 7 martie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


În contextul în care cei mai mari operatori de containere din lume au oprit relațiile comerciale cu Rusia, iar navele comerciale nu vor mai intra în zonele portuare din bazinul Mării Negre din cauza pericolelor la care se expun, portul Constanța va prelua greutatea traficului maritim din Ucraina

Pagubele produse de armata rusă vor genera întârzieri operaționale. Astfel, am putea intra foarte aproape de recolta nouă în operare din partea ucraineană. În scenariul pesimist, de prelungire a conflictului, nu vom avea parte de fluxul de grâu din Ucraina.

Piața orzului


Pe piața locală, prețul orzului a înregistrat o ușoară creștere. Recolta nouă nu se mai cotează momentan, deoarece volatilitatea este extrem de mare, iar defaultul poate apărea instantaneu.

Piața porumbului


Greutatea originării și a livrării din Ucraina se mută în Constanța. Navele aflate în rada portului Odessa pentru încărcare au fost nevoite să se retragă în Constanța pentru a suplini diferențele neîncărcate.  

Pe termen scurt și mediu, porumbul va avea o susținere foarte ridicată. Războiul va genera cerere suplimentară și România va prelua o parte din cererea pentru destinațiile din Asia, precum și din UE

Piața semințelor de rapiță


Condițiile vegetative ale rapiței din acest moment fac ca fermierii să nu aibă încă consistența necesară vânzării forward. La această stare de fapt contribuie și factorul politic (războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei). Corelarea firească cu prețul petrolului conduce la niveluri mult mai crescute de preț.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Lucrurile se acutizează în ceea ce privește aprovizionarea cu semințe de floarea-soarelui a procesatorilor. Blocajul existent în Ucraina generează o lipsă acută la nivel de înlocuire a uleiului brut. Toate indicațiile duc spre o lipsă de materie primă pentru procesatorii români, în competiție activă cu exportatorii și cu țările din UE. Cererea este deosebit de mare și ferocitatea cu care cresc prețurile de la o zi la alta indică lipsa materiei prime.

Piața boabelor de soia


Indicațiile procesatorilor rămân la un nivel similar cu cel de săptămâna trecută pentru soia non-GMO livrată la unitățile de procesare interne. Schimbări de prognoze se regăsesc deja în America de Sud și vedem scăderea prognozei în Argentina. Recolta braziliană de soia este în continuare degradatăSUA indică vânzări impresionante de soia.

Prognoza meteo


România (zăpadă)

Prognoza meteo 5 - 19 martie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.