Știri

Reuniuni Zonale organizate de Clubul Fermierilor Români în toamna anului 2022

Prioritățile agriculturii românești, dezbătute la Reuniunile Zonale organizate de Clubul Fermierilor Români în toamna anului 2022


Clubul Fermierilor Români organizează în parteneriat cu Agricover Holding o serie de reuniuni regionale adresate fermierilor, în perioada octombrie – noiembrie 2022.

În cadrul evenimentelor, asociația își propune să aducă în atenția fermierilor noutăți cu privire la principalele programe și măsuri dedicate fermierilor, precum și informații relevante care să-i ajute în luarea celor mai bune decizii în contextul actual al pieței de agribusiness în continuă schimbare.

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români vor pune în dezbatere cu fermierii și se vor focusa pe o serie de subiecte precum:

  1. Importanța acordată sectorului agricol și industriei alimentare de către MIPE – înțelegerea nevoii și oferirea de linii de finanțare dedicate, fermieri interesați de diversificarea activității economice.
  2. O mai bună structurare a abordării manageriale pentru 2023-2027 din punctul de vedere al obținerii de subvenții agricole.
  3. Acordarea unei atenții mai aprofundate asupra tranziției către zona de procesare, în contextul aderării la Uniunea Europeană a Moldovei și Ucrainei.
  4. Oportunitatea lansării unui număr semnificativ de apeluri de finanțare din partea mai multor ministere.

Florian Ciolacu, director executiv Club, și Bogdan Chiripuci, manager politici și programe pentru agricultură, vor prezenta o analiză de impact pentru performanța fermierilor din România, care vizează criza economică, războiul din Ucraina, Pactul Ecologic European și strategiile subsecvente. Totodată, vor aduce în atenția fermierilor cele mai recente informații privind Planul Național Strategic 2023-2027, precum și măsuri de sprijin pentru fermieri prin PNRR, programe operaționale și instrumente avantajoase de creditare.

Cezar Gheorghe, consultant Club și expert comerț cu cereale, va vorbi despre evoluția prețurilor la grâu, porumb și rapiță de la declanșarea războiului în Ucraina, precum și informații de interes pentru fermieri privind volatilitatea, riscul, factorii de stres, schimbare și rezistență în piața de cereale. Proiectul Concorde oferă fermierilor soluții la problemele curente cu care se confruntă fermierii în demersurile de valorificare a producției agricole.

Riscurile asigurate la culturile agricole și importanța asigurărilor agricole sunt teme abordate de reprezentanții Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare într-un demers de informare a fermierilor despre opțiunile pe care le au și care sunt principalele aspecte de care trebuie să țină cont la încheierea  asigurărilor agricole.

Ghiță Pinca, președintele Consiliului de Administrație Agricover Distribution, va vorbi despre evoluția pieței de inputuri agricole în contextul actual, care sunt previziunile și recomandările Agricover pentru fermieri, în timp ce Lucian Neagu, director comercial Agricover Credit IFN, va explica de ce 2022 este un an provocator pentru agricultură, care sunt certitudinile și tendințele pe care finanțatorul le-a identificat în domeniul afacerilor agricole.

Evenimentele sunt programate să aibă loc după următorul calendar: Buzău – 6 octombrie, Alexandria – 11 octombrie, Covasna – 18 octombrie, Brăila – 20 octombrie, Botoșani – 27 octombrie, Vaslui – 28 octombrie, Constanța – 1 noiembrie, Dolj – 4 noiembrie, Bihor – 10 noiembrie, Timiș – 11 noiembrie.

Mai multe informații privind evenimentele Clubului Fermierilor Români organizate în 2022 pot fi accesate mai jos.