Adrese oficiale Club

Scrisoare Club: Despăgubiri culturi afectate 2022

Pe 22 noiembrie 2022, Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care solicită revizuirea formulei de calcul prezentată în Anexa 1 la OUG nr. 157 din 17 noiembrie 22, deoarece în formula actuală, procentul gradului de afectare a secetei se aplică de două ori, reducând astfel valoarea financiară pe care fermierul urmează s-o primească.

Propunerea noastră vizează eliminarea înmulțirii coloanei 3 – Procent de afectare mai mare decât 30%, din formula aferentă coloanei 6 – Valoare maximă grant. În acest fel, se va permite acordarea corectă a sumelor prevăzute în această ordonanță, astfel încât și fermierii care au înregistrat pierderi aferente calamităților într-o proporție mai mică de 100% să poată beneficia de acest sprijin financiar.

De asemenea, având în vedere lipsa semnificativă de precipitații și temperaturi mult mai ridicate în raport cu media multianuală pe parcursul perioadei aprilie-august 2022, s-a putut constata apariția unei secete pedologice care a provocat diminuarea semnificativă a randamentelor culturilor de primăvară în toate regiunile țării.

Indiferent dacă luăm în calcul întârzierea semănatului acestor tipuri de culturi, diminuarea răsăririi plantelor sau afectarea până la calamitare a culturilor în perioada de vegetație, constatăm o manifestare generală a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale cu impact negativ imediat, atât asupra producțiilor obținute, cât și a veniturilor producătorilor agricoli afectați, cu implicații în asigurarea securității alimentare a populației și reluării ciclurilor de producție pentru anul agricol viitor.

Astfel, am înaintat către MADR propunerea de a analiza posibilitatea acordării unui ajutor de stat destinat fermierilor a căror culturi de primăvară au suferit daune ireparabile.

Scrisoarea integrală adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este disponibilă mai jos: