Știri

Apelul german pentru un sistem alimentar transformat

Sistemul alimentar trebuie transformat în mod cuprinzător pentru a atinge sustenabilitatea, în conformitate cu Consiliul consultativ științific al Ministerului German al Agriculturii pentru Politica Agricolă, Protecția Sănătății pentru Alimente și Consumatori (WBAE). Într-un raport intitulat „Promovarea unui consum alimentar mai durabil: dezvoltarea unei politici alimentare integrate și crearea unor medii alimentare corecte”, publicat pe 21 august, consiliul concluzionează că „o transformare cuprinzătoare a sistemului alimentar este imperativă și posibilă și ar trebui să înceapă imediat. “

Președintele consiliului de administrație, Harald Grethe, a declarat că „actualul mediu alimentar nu favorizează consumul durabil de produse alimentare”. „Este necesară o intervenție politică mai decisivă pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri alimentare mai durabile”, a adăugat el. Consiliul consultativ științific german privind politica agricolă, protecția sănătății alimentare și a consumatorilor (WBAE) definește sănătatea, problemele sociale, mediul și bunăstarea animalelor ca fiind cele patru elemente cheie ale consumului durabil de alimente. Acesta consideră că Germania rămâne în urmă cu abordarea acestor obiective și atacă politicile actuale ca fiind „o pondere prea mare pentru responsabilitatea proprie a consumatorilor pentru alegerile alimentare durabile”. Economistul agricol Achim Spiller a spus că „o abordare atât de scăzută a politicii trimite semnalul greșit”, într-o zonă „puternic influențată de activitățile de lobby”. El a cerut „o politică dedicată alimentației și nutriției în care guvernul să joace un rol mai important”. Consiliul consultativ susține o politică care să asigure „un mediu alimentar corect ”. Psihologul și coautorul sănătății Britta Renner a subliniat necesitatea „furnizării de informații solide și inteligibile, acces ușor la alimente sănătoase, mai multe opțiuni de alegere a alimentelor și stimulente de preț care fac alegerile durabile mai atractive din punct de vedere financiar pentru consumator.”

Raportul de 833 de pagini contrastează problema Consiliului consultativ științific german privind politica agricolă, protecția sănătății alimentare și a consumatorilor (WBAE) și se referă aceasta ca fiind „simbolică”, cum ar fi o posibilă interdicție a ambalajelor din plastic, despre care autorii spun că domină adesea dezbaterea politică, cu pârghiile cheie pentru promovarea alegerilor durabile, inclusiv consumul redus de produse de origine animală. Experții germani vor să vadă o etichetă climatică obligatorie pe toate produsele alimentare și stimulentele prețurilor pentru a reduce consumul de produse mai puțin durabile, de exemplu o taxă pe băuturile îndulcite cu zahăr.

Pentru mai multe detalii, faceți click aici.