Comunicate de presă

Clubul Fermierilor Români lansează seria a II-a a programului ”Antreprenor în Agricultura 4.0”

Clubul Fermierilor Români lansează seria a II-a a programului “Antreprenor în Agricultura 4.0”, care vizează perfecționarea managerială a administratorilor fermelor din România, pentru transformarea propriei afaceri într-un model de business sustenabil.

Clubul Fermierilor Români organizează programul ”Antreprenor în Agricultura 4.0” pentru a alinia tendințele actuale care vizează includerea digitalizării și a reglementărilor de mediu, precum Pactul Ecologic European, Strategia pentru Biodiversitate și Farm to Fork, la nivelul fermelor europene competitive. Anul acesta participă la program un număr de 32 de fermieri din toate regiunile țării.

Noi, Clubul Fermierilor Români, credem cu tărie că pentru a asigura profitabilitatea afacerii în agricultura secolului XXI este nevoie, mai mult ca oricând, de adaptabilitate și deschidere pentru implementarea noilor practici agricole. Din acest motiv, am dezvoltat programul de perfecționare managerială ”Antreprenor în Agricultura 4.0” prin care oferim managerilor de ferme instrumentele necesare implementării unui management modern, care să se bazeze pe o abordare multidisciplinară, bazată pe retehnologizare și inovarea continuă a proceselor desfășurate în propriile afaceri agricole”, declară Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români.


Prima ediție a programului a înregistrat un real succes, demonstrat prin investițiile și schimbarea strategiei de business a participanților, precum și prin crearea și menținerea legăturilor personale și comerciale între absolvenți. În cele 21 de zile de curs, participanții își vor dezvolta abilitățile privind administrarea și diversificarea activității agricole, dar și cunoștințele de agricultură digitală, comerț cu cereale, accesare de fonduri europene și noi reglementări europene. Programul este completat de cursuri de dezvoltare personală menite să ofere fermierului de astăzi o imagine de ansamblu asupra factorilor multidisciplinari cu care interacționează zilnic”, explică Bogdan Chiripuci, Manager Politici și Programe în Agricultură.


În programul ”Antreprenor în Agricultura 4.0” se pot înscrie fermierii activi, cu minim 5 ani de experiență managerială, sau absolvenții programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” derulat de Clubul Fermierilor Români. Fermierii interesați pot completa formularul de înscriere pe site-ul Clubului pentru seria următoare: https://cfro.ro/antreprenor-in-agricultura-4-0


Am urmat anul trecut programul “Tineri Lideri pentru Agricultură” organizat de Clubul Fermierilor Români, astfel încât înscrierea în programul ”Antreprenor în Agricultura 4.0” a venit ca un pas firesc în dezvoltarea mea profesională ca fermier și manager. Sunt încântat să cunosc oameni noi și să dobândesc noi competențe necesare pentru afacerea mea”, spune George Chiriță, participant la cea de-a doua serie a programului.

Programul ”Antreprenor în Agricultura 4.0” este dezvoltat cu companii de training cunoscute din România, alături de specialiști cu experiență în business, afaceri de familie, training și mentoring.


Profil participanți

Fermieri activi, cu experiență managerială de minim 5 ani, interesați să-și dezvolte competențele în administrarea afacerii și să dobândească un set de instrumente de management și de analiză a propriei afaceri, sub coordonarea specialiștilor programului, cu impact imediat în creșterea performanței afacerii agricole.


Perioadă desfășurare

Programul se desfășoară pe o perioadă de 5 săptămâni, în intervalul 22 noiembrie 2022 – 17 februarie 2023. Cursurile vor avea loc la sală, la București și la Predeal, și vor fi urmate de sesiuni aplicate în fermele participanților, unde aceștia vor realiza schimburi de bune practici agricole și idei inovative specifice dezvoltării propriei afaceri în condițiile socio-economice actuale.


Curricula Program

Cursurile oferă participanților informațiile teoretice necesare și studii de caz practice aferente managementului afacerii agricole și adaptarea activităților în contextul actual, pentru asigurarea rezilienței fermelor.

Programul cuprinde cursuri de pregătire în următoarele domenii: Dezvoltare Managerială; Influență și Inteligență Emoțională; Fizionomie, comportamente si tonalitatea vocii - putere de negociere în funcție de interlocutor; Agricultura digitală; Legislația sectorului agroalimentar; Managementul riscului și asigurările agricole; Direcțiile europene privind noua PAC; Modele sustenabile de afaceri agricole, din perspectiva noii PAC; Comerț cu cereale; Managementul și administrarea afacerilor; Accesare fonduri europene; Fiscalitate și contabilitate în fermă; Public Speaking; Importanța schimbărilor climatice în agricultura românească; Implementarea și finanțarea sistemelor de irigații și desecare-drenaj; Bune practici agricole în ferma vegetală; Importanța utilajelor agricole, din perspectiva noii PAC; Managementul lanțurilor de valoare în fermă; Managementul vânzărilor și negocierea contractelor; Marketingul produselor agroalimentare; Simulări de business – plan de dezvoltare a fermei.

În funcție de nevoile de instruire și de specificul fermei, participanții au posibilitatea să acceseze și un curs opțional: ”Bunăstarea animalelor, abordarea creșterii și exploatării animalelor în fermă, în conformitate cu cerințele noii PAC.”

Cursurile sunt interactive, cu activități practice și studii de caz dezvoltate pe baza situațiilor concrete cu care se confruntă fermierii în activitatea curentă. Transferul de cunoștințe, metode și concepte se face prin raportare permanentă la propria afacere.


Taxa Program

Taxa de participare include strict valoarea cursurilor susținute de partenerii educaționali și costurile administrative (închiriere sală, prânz și două coffee break-uri/zi).


Mai multe informații despre programul ”Antreprenor în Agricultura 4.0” puteți consulta mai jos.