Știri

Conferința Regională Club Centru, 12 februarie 2021

Pe 12 februarie 2021, Clubul Fermierilor Români a organizat la Târgu Secuiesc Conferința Regională Centru, la care au participat fermierii performanți din zonă, Ministrul Agriculturii, dl. Adrian OROS, precum și autoritățile locale responsabile pentru agricultură (APIA, AFIR, ANIF, Direcția Agricolă).

În cadrul evenimentului, au fost puse în dezbatere deschisă programele de dezvoltare strategică a agriculturii în regiunea Centru – prevăzute în Planul de Relansare Economică a României – precum și analizarea impactului viitoarei reforme PAC asupra afacerilor dvs. în agricultură.


Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția Clubului în legătură cu reforma PAC post-2020, Pactul Ecologic European, acțiunile Comisiei și ale Parlamentului European privind agricultura, formarea tinerilor fermieri, și în mod particular pentru subiecte de interes major pentru producătorii de cartofi: importanța depozitelor individuale, strategia de gestionare a apei, rolul fundamental al cartofului de sămânță, tehnologii de refacere a humusului din sol. Un moment important a fost prezentarea primului Plan Național Strategic al Cartofului, care vizează într-un orizont de timp apropiat modificarea balanței comerciale în favoarea agriculturii românești și certificarea cartofului de Covasna.

Am primit reacții pozitive la finalul conferinței din partea fermierilor care își desfășoară activitatea în județele Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, care au fost prezenți la Conferință, precum și din partea autorităților care au participat la întrunire.

 

Subiectele puse în discuție au vizat:

  1. Susținerea sprijinului cuplat în cuantumul notificat către fermierii producători de cartofi pentru sămânță și timpuriu pentru industrializare pe baza cererilor actuale și viitoare. În acest fel, oferim posibilitatea acestor fermieri să-și achiziționeze cartof pentru sămânță. Menționăm că prețul acesteia este de asemenea foarte ridicat în toată Uniunea Europeană și disponibilitatea foarte mică datorită condițiilor extreme de producție din 2020.
  2. Rolul fundamental al ministerului și instituțiilor de resort privind construcția mai multor depozite locale și regionale, care să ajute fermierii să-și poată depozita producția de cartofi, nefiind nevoie să încerce s-o vândă la scurt timp după recoltare.
  3. Importanța realizării a trei amenajări de irigații, având o suprafață totală de 4.732 ha în zonele Câmpu Frumos, Moacșa și Brateș, și realizarea unui sistem integrat de gestionare a apei, care să poată fi accesat de fermieri, în beneficiul și susținerea afacerilor acestora.
  4. Implementarea Planului Strategic al Cartofului, prezentat în cadrul conferinței regionale de către Vicepreședintele Clubului Fermierilor Români, dl. László Becsek, care vizează deficitul de 60% existent acum în balanța comercială la nivelul acestei culturi.
  5. Certificarea cartofului de Covasna, un brand național apreciat la nivel internațional.
  6. Implementarea unei eco-scheme care să vizeze refacerea humusului din sol, pe baza unei tehnologii prietenoase cu mediu, soluția fiind deja prezentată în cadrul conferinței de către Vicepreședintele Clubului, dl. László Becsek. Acest aspect este imperios necesar deoarece sunt deja în țara noastră anumite zone supuse deșertificării în zona Dobrogei și Olteniei. Mai mult, această propunere de eco-schemă a fost testată chiar de către fermierul László Becsek în ferma proprie, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută.
  7. Importanța realizării unei colaborări permanente între Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și Institutul Național de Statistică, deoarece datele existente acum pe platforma http://statistici.insse.ro/ nu sunt cele reale. Mai mult, reprezentații de la Bruxelles în cadrul punctelor lor de vedere analizează datele furnizate de către Institutul Național de Statistică, și nu ale Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, și din acest motiv nu sunt alocate sumele necesare și nu sunt elaborate programe naționale și politici adecvate pentru susținerea sectorului cartofului în țara noastră.

Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolăsecurizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscuriloratragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului.

 

În urma evenimentului, am adresat o scrisoare de follow-up Ministrului Agriculturii pentru a puncta temele de discuție dezbătute în cadrul conferinței și a asigura o trasabilitate a angajamentelor luate. Adresa este disponibilă la butonul de mai jos.

Am asigurat autoritățile de angajarea deplină a Clubului Fermierilor Români pentru continuarea dialogului cu reprezentanții fermierilor aflați în zona de centru a țării, pe temele de interes majore și pentru lansarea unor proiecte care să sprijine dezvoltarea și extinderea unui Plan Național Strategic al Cartofului, cu elemente specifice locale, care să contribuie ulterior la certificarea cartofului de Covasna și susținerea producătorilor de cartofi.

Scrisoare Club