Știri

Conferința Regională Club Dobrogea, 4 iunie 2021

Pe 4 iunie 2021, Clubul Fermierilor Români a organizat Conferința Regională Dobrogea, la care au participat fermierii performanți din regiune, Ministrul Agriculturii, dl. Adrian OROS, precum și autoritățile locale responsabile pentru agricultură (APIA, AFIR, ANIF, Direcția Agricolă). În cadrul evenimentului, au fost puse în dezbatere deschisă programele de dezvoltare strategică a agriculturii în regiune – prevăzute în PNRR – precum și analizarea impactului viitoarei reforme PAC

Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția Clubului Fermierilor Români în legătură cu riscul deșertificării din zona Dobrogei, formarea tinerilor fermieri și reforma PAC post-2020.

Subiecte în discuție:
  1. Importanța identificării de soluții pentru dezvoltarea sistemului de irigații din zona Dobrogei, acolo unde există numeroase surse de apă în proximitatea terenurilor agricole.
  2. Importanța schimbului de generații în agricultura românească și beneficiile acestui demers.
  3. Importanța identificării unor surse de finanțare pentru modernizarea canalelor principale de irigații specifice acestor zone.
  4. Rolul eco-schemelor în perspectiva finanțării specifice Programului Național Strategic.
  5. Importanța asigurărilor agricole, ca prim demers în implementarea unui management de risc la nivelul propriei afaceri agricole.
  6. Importanța comerțului cu cereale pentru maximizarea profitului obținut în ferme.
  7. Importanța dezvoltării de parteneriate între liceele agricole din zona Dobrogei și fermele performante din județele Constanța și Tulcea.

Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscurilor; atragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului.