Știri

Conferința Regională Club Moldova Sud, 7 mai 2021

Pe 5 martie 2021, Clubul Fermierilor Români a organizat în zona Vrancea-Galați-Brăila Conferința Regională Moldova Sud, la care au participat fermierii performanți din regiune, Ministrul Agriculturii, dl. Adrian OROS, precum și autoritățile locale responsabile pentru agricultură (APIA, AFIR, ANIF, Direcția Agricolă).

În cadrul evenimentului, au fost puse în dezbatere deschisă programele de dezvoltare strategică a agriculturii în regiunea Moldova Sud – prevăzute în Planul de Relansare Economică a României – precum și analizarea impactului viitoarei reforme PAC asupra afacerilor din agricultură.

Pagină eveniment

Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția Clubului în legătură cu reforma PAC post-2020, importanța eco-schemelor, Pactul Ecologic European, acțiunile Comisiei și ale Parlamentului European privind agricultura și formarea tinerilor fermieri.

Subiectele puse în discuție au vizat:

  1. Importanța implementării unui sistem integrat la nivel național de gestionare a apei, ca importanță prioritară în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
  2. Dimensionarea adecvată a personalului calificat în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățire Funciară, în anumite zone, cu scopul identificării celor mai bune metode pentru implementarea unui sistem integrat de gestionare a apei la nivel național.
  3. Rolul Ministerului privind importanța sprijinului acordat spațiului rural, prin extinderea infrastructurii locale și creării de oportunități de dezvoltare a diverselor activități economice.
  4. Reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu adaptabilitate la cerințele și nevoile actuale.
  5. Importanța identificării unor eco-scheme cu aplicablitate locală și nu numai, care să sprijine nevoile fermierilor din această zonă, astfel încât aceste măsuri de plată să poată avea o rată ridicată de absorbție.
  6. Importanța implementării unui cadru legislativ, care să vizeze legi aferente vânzării, arendei și comasării terenurilor, cu scopul creării unui sistem de consolidare a terenurilor agricole.
  7. Găsirea unui format adecvat nevoilor actuale privind implementarea programului AGRO IMM INVEST.
  8. Posibilitatea implementării obligativității asigurărilor agricole, ca element fundamental în ceea ce privește evitarea unor fenomene meteorologice nedorite.
  9. Identificarea unei variante optime care să permită oferirea subvențiilor de secetă pentru pagubele identificate la finalul anului 2020.
  10. Importanța asigurărilor agricole, ca element fundamental privind sustenabilitatea unei afaceri atât în domeniul vegetal, cât și zootehnic.
  11. Importanța digitalizării agriculturii și dezvoltării unui sistem performant de învățământ dual la nivelul liceelor agricole.
  12. Importanța digitalizării în ceea ce privește identificarea corectă a caracteristicilor solului, având în vedere diversitatea pedologică a acestuia, dar și identificarea și analizarea cât mai corectă a datelor climatice.
  13. Stadiul actual al Programului „Tomata” și realizarea unui program de minimis care să deservească dezvoltarea a 5-6 legume, considerate de importanță națională la nivel de consum intern.

Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolăsecurizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscuriloratragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului.

În urma evenimentului, am adresat o scrisoare de follow-up autorităților pentru a puncta temele de discuție dezbătute în cadrul conferinței și a asigura o trasabilitate a angajamentelor luate. Adresa este disponibilă la butonul de mai jos.

Am asigurat autoritățile de angajarea deplină a Clubului Fermierilor Români pentru continuarea dialogului cu reprezentanții fermierilor aflați în județele din sud-estul regiunii Moldova, pe temele de interes majore și pentru lansarea unor proiecte care să sprijine fundamentarea unor eco-scheme adaptate nevoilor fermierilor din această zonă a țării.

Scrisoare Club