Fermierii noștri

Florin Stegariu

Florin Stegariu (29 de ani) este un fermier performant din județul Iași, asociat al AGROCOM STRUNGA SRL și administrator al AGROVERSE SRL și STEGARIU FLORIN PFA. Din ianuarie 2023, Florin deține funcția de membru al Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români, reprezentând regiunea Moldova Nord.

Se descrie ca fiind un antreprenor pasionat și, mai ales, un creator de branduri, care urmărește să aducă un plus de valoare activității sale. Florin Stegariu lucrează cele 2.700 ha de teren arabil din ferma părinților, unde cultivă grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. Din pasiune pentru viticultură, a creat crama și brandul de vinuri Strunga, care i-a adus în portofoliu multiple premii naționale și internaționale.

„Nu am moștenit via, ci doar pasiunea pentru viticultură.”

Parcursul lui Florin Stegariu în agricultură a început de la o vârstă fragedă, având modele în familie. Crescând într-o casă de agricultori, își amintește că se implica încă de mic în activitățile din fermă, astfel că, după terminarea studiilor în Drept la Iași, pasul firesc pentru Florin a fost ...înființarea unei plantații viticole. „Activitatea pe care o desfășor nu este o coincidență. Pasiunea pentru vin am moștenit-o de la bunicul și străbunicul meu, care au fost viticultori. Nu am moștenit via, ci doar pasiunea pentru viticultură”, ne povestește antreprenorul.

Povestea în domeniul viticulturii și al vinului începe, așadar, în 2013, când, cu sprijinul familiei a înregistrat o entitate juridică (STEGARIU FLORIN PFA) și a început un proiect de reconversie și restructurare în viticultură pe o suprafață de 41,6 ha. Pe parcurs, Florin a reușit să acceseze și 2 fonduri europene, astfel că, în prezent, deține 86,6 ha de viță-de-vie, cu 11 soiuri aflate pe rod, atât românești, cât și internaționale.

În 2017, pe fondul unei producții spectaculoase și din dorința de a vedea care este potențialul terroir-ului de la Strunga, Florin Stegariu a construit o cramă mică, de 100.000 de litri, pentru a vedea care este direcția de urmat în proiectul lui viticol. Așa a fost lansat pe piață în 2018 brandul de vinuri Strunga. Au urmat Reveria, Nori de vară, Carusel și, ne povestește Florin, curând vom degusta și Velier.

În momentul de față, crama de la Strunga procesează 420.000 de litri de vin din producția proprie de struguri, cu mult accent pe calitatea fitosanitară a strugurilor, dar și a tuturor etapelor procesului de producție pentru ca produsul final să fie unul premium. „Dacă ar fi să rezum formula noastră în 4 cuvinte, acelea ar fi investiții, calitate, echipă și onestitate. Am cerut mereu și cer cea mai înaltă calitate în toate procesele și am construit totul cu grijă, până la cel mai mic detaliu. Crama Strunga este un proiect bazat pe calitate, nu pe volum. Și nu este rezultatul întâmplării, al hazardului, ci al unui efort imbatabil de echipă”, ne explică Florin Stegariu.

Inovație și cultură organizațională sănătoasă pentru o agricultură rezilientă

În ferma de familie, în zona de cultură mare, Florin a început să aibă un rol activ în toate procesele începând cu 2020 și este mândru că, în ciuda unor ani agricoli extrem de dificili, precum 2020 și 2022, a reușit să fie rezilient și să-și mențină viabilitatea afacerii prin inovație în proceduri.

Fermierul crede că inovația, alături de o cultură organizațională sănătoasă, reprezintă bazele pentru durabilitatea afacerilor agricole, dat fiind gradul înalt de incertitudine al unui „businesssub cerul liber”, așa cum numește el agricultura.

Își dorește să digitalizeze cât mai mult procesele din fermă și să investească în soluții ce țin de Agricultura 4.0, cum ar fi softuri de management al fermei, achiziții de utilaje de ultimă generație, cartare NDVI pe anumite suprafețe sau independență energetică prin energie regenerabilă. Florin și-ar dori, de asemenea, să înceapă cât mai curând implementarea unui sistem de irigații pe o parte din terenuri.

Plus valoare de la fermă la furculiță și experiențe inovative

Dar planurile sale de dezvoltare nu se opresc aici, ci, dimpotrivă, cuprind extinderea ariei de activitate pentru a pune în valoare specificul zonei. Florin Stegariu își dorește să dezvolte la Strunga turismul viticol și să ofere pasionaților de vin o experiență senzorială la superlativ. Pe lângă experiența de degustare, antreprenorul se gândește să închidă lanțul de la fermă la furculiță, oferind turiștilor experiențe gastronomice cu produse exclusiv din ferma proprie.

Îl ajută și poziția geografică, crama și ferma situându-se în apropierea Castelului de la Miclăușeni, a Palatului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa și a Casei Memoriale Vasile Alecsandri. Fermierul dorește să pună zona sa pe harta turismului și a început deja să organizeze evenimente în vie în 2022 și își propune să continue în această direcție prin construcția unei săli de conferințe și a unei săli de degustare.

„Consider că fermierul este, în primul rând, creator de context de valoare adăugată și are obligația de a crea un model de business sănătos. Omul sfințește locul, iar fermierul are și misiunea să creeze un ecosistem în care să pună în valoare resursele zonei în care își desfășoară activitatea, să șteargă de praf povestea locului și să o transmită mai departe”, afirmă el.

„Rodul pământului în echilibru perfect”

Antreprenorul Florin Stegariu a căutat întotdeauna să creeze și să mențină un ecosistem în echilibru, bazat pe parteneriate, fie că vorbim de angajați, de ambasadorii brandului Strunga sau de oamenii care aleg vinurile sale. Ne spune că, totuși, norocul lor suprem este natura, fiind binecuvântați cu un terroir unic: „rodul pământului în echilibru perfect – acesta este motto-ul nostru și are aplicabilitate atât în viticultură, cât și în agricultură. Asta am căutat mereu – să avem un ecosistem în echilibru”.

Noul rol asumat – membru al Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 ianuarie 2023, Florin Stegariu s-a alăturat Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români, unde reprezintă regiunea Moldova Nord, având în subordine biroul regional aferent. „Noul rol de membru al Board-ului mă onorează și mă responsabilizează. Le mulțumesc colegilor mei pentru încrederea acordată! Am participat mereu activ la conferințele organizate de Club, urmez programul de perfecționare managerială Antreprenor în Agricultura 4.0 și consider că, per total, Clubul asigură un climat favorabil pentru dezvoltarea durabilă și inovativă a fermelor”, a declarat noul membru al Consiliului Director.

Galerie foto