Fermierii noștri

Nicolaie Apopi

Începând cu 1 iulie 2022, Nicolaie Apopi este Președintele Clubului Fermierilor Români. Este administratorul Popagra SRL, o fermă vegetală cu performanțe la cele mai înalte standarde din zona de vest a României, în județul Timiș. Dl. Apopi este unul dintre membrii fondatori ai Clubului, deținând funcția de vicepreședinte din anul 2019.

De la schimburi de experiențe, la întemeierea propriului business

Pasiunea lui Nicolaie Apopi pentru agricultură provine din familie, atât tatăl, cât și unchiul său fiind fermieri. Imboldul spre a-și deschide propria afacere agricolă a venit în ultimul an al facultății de agronomie, 1998, când a avut șansa de a participa la un program de schimb de experiențe în Germania. Timp de 6 luni, a practicat în cadrul unei ferme de familie din vest, practică pe care a completat-o cu informații teoretice în cadrul școlilor de formare din Germania (pomicol, viticol, cultură mare).

„Întorcându-mă acasă, am decis să-mi încep activitatea în agribusiness. Am dat licența și m-am apucat de lucru. Tânăr fiind, am început să clădesc o firmă de producție de cultură mare în locul unde m-am născut, comuna Ivanda.” De-a lungul timpului, fermierul a luat tot mai mult pământ în arendă și a importat tehnologie agricolă din Germania, astfel că, în 2004, lucra deja 400 de hectare de pământ.

Dezvoltarea afacerii sale a intrat pe un trend vizibil ascendent din 2007, când a început să acceseze programe europene de finanțare, prin care a reușit să achiziționeze utilaje și echipamente noi. „Aceste utilaje au fost binevenite și ne-au permis să ne dezvoltăm și mai mult. În 2010 am tehnologizat toată ferma cu echipamente noi. La acel moment, ajunsesem deja la 1 200 de hectare, iar până în 2014 lucram 1 700 de hectare, din care aproximativ 400 în proprietate.”

În prezent, societatea cultivă aproximativ 2 500 de hectare și se bucură de un parc tehnologic modern, cu utilaje de ultimă generație. Tabloul fermei în materie de culturi este alcătuit în principal din grâu, dar și rapiță, floarea soarelui și porumb, pentru care aplică tehnologii minim invazive. „Nu apelăm la lucrările clasice precum aratul sau prelucrarea cu discul. Căutăm soluții cu impact minim asupra solului, care să ajute la păstrarea apei”, ne povestește fermierul.

Producând sustenabil și folosind tehnologii moderne, Nicolaie Apopi reușește să obțină recolte bogate, care îi asigură productivitatea și profitabilitatea afacerii. Într-un an normal, în care condițiile climatice permit, agricultorul obține 6,8-7 tone de grâu la hectar, 3-3,5 tone la rapiță, 3-3,5 tone la floarea soarelui linoleică și 2,6-3 tone la floarea soarelui high oleică.

„Cultura de porumb este mai pretențioasă”, ne explică fermierul. Lipsa de apă și temperaturile mari din iulie pot afecta înfloritul și pot pune în pericol producția. „Avem multe zone cu terenuri joase și în momentul când ne confruntăm cu secetă mare sau cu temperaturi ridicate, avem mult de suferit. Totuși, dacă facem o medie a ultimilor 5 ani, producem între 5 și 8 tone la hectar. Productivitatea variază în funcție de condițiile meteo.”

În paralel cu producția vegetală, vicepreședintele Clubului Fermierilor Români este pasionat de activitatea de comerț în agricultură. Comercializează atât cereale, cât și utilaje agricole, piese de schimb și inputuri.

Succesul afacerii lui Nicolaie Apopi nu ar fi fost posibil fără aportul membrilor familiei, care sunt implicați activ în business, dar și a celor 11 angajați. „Cu o echipă tănără și cu angajați care s-au format la mine în fermă, am reușit să avem rezultate bune în agribusiness.”

Planuri de dezvoltare, interese personale

Iar planurile de dezvoltare nu se opresc aici. Fermierul a făcut deja primul pas spre integrarea afacerii lui și valorificarea producției vegetale – a achiziționat 10 junici gestante, de rasă Angus și dorește să dezvolte un lanț de zootehnie prin care să obțină o mai mare valoarea adăugată pentru terenurile mai slabe pe care cultivă lucernă. „Acest lot este un demo pentru a vedea mai bine cum ar putea funcționa acest business și pentru a cunoaște în detaliu problemele și beneficiile ce pot decurge dintr-o investiție în zootehnie. Deja fac înverzire cu producția de lucernă. Așa o pot valorifica în producția animală.”

În planurile sale de dezvoltare, Nicolaie Apopi acordă o atenție deosebită evoluției politicilor agricole la nivel național și european. Este conștient că activează pe o piață globală, în care trebuie să facă față competiției și să se adapteze schimbărilor. „Suntem foarte atenți la ce se întâmplă în agricultura europeană. În urma analizei situației politicilor europene, am aflat că vor interveni multe schimbări în noua PAC, atât asupra sumelor, cât și asupra condițiilor pe care va trebui să le îndeplinim. Vom căuta soluții pentru a fi în continuare eficienți. Suntem conștienți că suntem legați de o piață mondială și de politicile agricole europene.”

Un alt subiect care îl preocupă este dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, de care se simte responsabil, atât din punct de vedere al bunăstării sociale, cât și al protecției mediului. „Zonele în care activează fermierii performanți beneficiază de mai multe oportunități. O fermă are nevoie de angajați, de service, de furnizori, de clienți etc. Prin acest cerc, cresc și locurile de muncă în zonă. În plus, rolul unui fermier este și a a utiliza terenul agricol într-un mod cât mai prietenos cu mediul, protejând biodiversitatea și calitățile solului.”

Pasiunea pentru natură se reflectă și în hobby-urile sale – călătoriile pe munte și excursiile la ski. „Iubesc muntele și imi plac drumețiile și schiatul. Mă simt bine și recreat în natură, în aer liber.”

Provocări actuale, așteptări viitoare

Privind retrospectiv anul 2020, dl. Apopi ne spune că a avut în față 3 mari provocări: seceta pedologică, băltirile și prospectarea pieței de cereale. Este însă mulțumit că a reușit să obțină o producție care să-i acopere cheltuielile, în aceste condiții secetoase și a reuși să facă achiziții substanțiale de echipamente, într-un an dificil.

Zona în care activează se confruntă de obicei cu secetă pedologică, urmată de precpitații abundente ce cauzează băltiri și inundații. Fermierul conștientizează necesitatea refacerii amenajărilor de desecare, dar și de irigații, fiind unul dintre membrii Clubului care au sprijinit financiar realizarea studiului privind oportunitatea și necesitatea refacerii amenajărilor hidroameliorative, executat de o echipă de experți a USAVB Timișoara.

În privința valorificării producției vegetale, „orice fermier are nevoie de un consultant care să știe ce se intâmplă pe piața mondială”, ne spune Nicolaie Apopi. Realizează că prețurile variază în funcție de un ansamblu de factori, iar pentru a prospecta momentul oportun de vânzare este nevoie de inputul unui specialist. „La Club deja avem un expert care ne poate da informații despre tendințele pieței de cereale și de oleaginoase. Este un serviciu de care avem nevoie.”

„Sperăm ca următoarea generație să ducă afacerea mai departe.”

Povestea lui Nicolaie Apopi este una de succes, care poate inspira și alți fermieri. Noi am mai fost curioși de un lucru – dintre toate realizările sale, de care este cel mai mândru? Ne-a spus că implementarea noilor tehnologii alături de formarea unei echipe performante, din care fac parte și membrii familiei sunt principalele sale motive de mândrie. „Am reușit să atrag tineri în jurul meu, inclusiv din familie, lucru extrem de important pentru mine. Atât fratele, cât și soția, tatăl și copiii mei sunt implicați. Sperăm ca următoarea generație să ducă firma mai departe.”


Din ferma lui Nicolaie Apopi