Articole

PNS pe înțelesul tuturor: Eco-schema 1

ECO-SCHEMELE reprezintă un subiect de interes pentru fermieri, fapt pentru care dăm startul unor articole explicative privind condițiile generale de accesare a acestora.

Astăzi, vă propunem eco-schema Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

BUGET

Plafonul alocat eco-schemei pentru anul 2023 este de 317.827.328,97 euro pentru o suprafață de 5.644.241 ha. Suma unitară planificată în perioada 2023-2027 este de 56,28 euro/ha.

CERINȚE GENERALE OBLIGATORII

I. 5% din terenul arabil rezervat elementelor neproductive din 2024

Începând cu anul 2024, fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă). În cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau combinații ale acestora, ponderea elementelor neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă) trebuie să depășească 3%.

II. Pondere minimă pentru culturi leguminoase fixatoare de azot

Fermierii trebuie să cultive pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat culturi leguminoase bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, care se pot recolta precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene. Ponderea minimă va fi de 10% în anul 2023 și 5% începând cu 2024. Se pot folosi în aceste culturi produse de protecție a plantelor.

III. Teren arabil acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie

În perioada sensibilă pentru sol, 15 iunie - 15 octombrie, terenul arabil să fie acoperit de culturi sau să aibă o acoperire minimă a solului cu miriștea rămasă după recoltare. Sunt acceptate culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau de toamnă nou înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.

IV. CERINȚE SPECIFICE

La alegere, la cerințele generale obligatorii, se cumulează una din următoarele:

A. Diversificarea culturilor pe terenul arabil

La suprafețe între 10,01 ha și 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin 2 culturi diferite, iar cultura principală să acopere max. 75% din teren arabil.

La suprafețe peste 30 ha, trebuie să cultive min. 3 culturi diferite și cultura preponderentă să acopere max. 70% din terenul arabil, respectiv 2 culturi preponderente să acopere împreună max. 85% din terenul arabil.

Dacă terenul este acoperit peste 80% cu iarbă/plante erbacee/leguminoase sau culturi sub apă (orezul, de exemplu) condiția de diversificare este îndeplinită. Pentru calculul proporțiilor de diversificare perioada de referință este mai-septembrie.

Pentru diversificare se pot utiliza culturi principale precum:

  1. o cultură din diferitele genuri definite în clasificarea botanică;
  2. oricare dintre specii în cazul Brassicaceae, Solanaceae și Cucurbitaceae;
  3. terenuri lăsate pârloagă (elemente neproductive);
  4. ierburi sau alte furaje erbacee.

Se pot folosi și culturi aflate sub apă în proporție mare.

B. Tehnologii de tip conservativ pentru sol

Practicarea unor tehnologie de tip conservativ pentru sol (no/minimum/strip till) pe minim 50% din suprafața cultivată a exploatației.

C. Plantare de arbori

Plantarea anual a cel puțin 2 arbori/ha la nivel de exploatație, precum populații locale de pomi fructiferi și arbori: măr, piersic, prun, corcoduși, zarzăr, cais, cireș, vișin, gutui, nuc, stejar, ulm, tei, alun, salcâm, glădiță, paltin, arțar, jugastru, pin, sălcioară, castan sau alte specii.

Ghidul complet pus la dispoziție de MADR este disponibil la butonul alăturat