Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 15 februarie 2021

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Prețurile grâului românesc recolta veche se situează în jurul valorii de 217-220 EUR/tonă, livrat în portul Constanța, în condiția CPT. La nivel local, în fermele mici, în paritatea FCA, prețurile au coborât așa cum am estimat, până la nivelul de 195 EUR/tonă. Cotațiile FOB în bazinul Mării Negre rămân la nivelul de 280 USD/tonă, la toți cei trei actori: Rusia, Ucraina și România.

Există o stare de calm generată de 4 factori, unul intern și trei externi, care, împreună, conduc către această calmitate:

  1. Lipsa de apetit în achiziție a procesatorilor interni, va fi generată de o autosuficiență în aprovizionare. Acest aspect se va propaga pe parcursul a cel puțin 30 de zile, adică exact consumul necesar al României pentru o lună, circa 200.000 tone.
  2. Efectul raportului USDA, care a fost neutru și a compensat creșterea consumului rezidual cu scăderea stocurilor la nivel mondial, bazându-și estimările pe rezervele Chinei și ale Indiei, care, după cum știm din rapoartele trecute, nu pot fi certificate. China deține circa 50% din rezervele mondiale, iar India circa 10%, adică 160.000.000 tone, respectiv 32.000.000 tone.
  3. Valul rusesc de vânzări grâu a făcut ca prețul să coboare, în iminența zilei de 15 februarie 2021, dată din care se aplică primul nivel de taxare, cel de 25 EUR/tonă. Fermierii ruși vând cât pot de mult, în speranța că mai pot capitaliza din potențialul netaxabil.
  4. Destinațiile sunt acoperite pentru moment. Desigur, vorbim despre cele tradiționale din Nordul Africii și Orientul Mijlociu. Acest fapt contribuie în mod direct la un preț mai mic, în contextul în care cererea aproape lipsește.

Notăm, de asemenea, existența unor stocuri de grâu la anumiți comercianți, cu volume segmentate între 6.000 și 10.000 tone și 30.000-50.000 tone. Mulți dintre ei nu au apreciat vârful de preț și au ignorat efectul taxei rusești, de bearish (de scădere a pieței). Exodul vânzărilor generate de panica provocată de legiferarea taxei a condus firesc spre această scădere a pieței.

Dacă aplicăm un factor de multiplicare de 18 EUR/tonă diferență de piață, ajungem la sume importante care nu au fost marcate ca profit brut.

În ceea ce privește recolta nouă (new crop), lucrurile sunt mult mai stabile. Recolta nouă de grâu, este cotată la nivelul de 895-900 RON/tona de grâu livrat CPT port Constanța, echivalent cu 183,5-184,5 EUR/tonă, cu o diferență negativă de 5-7 EUR/tonă, în cazul în care nu întrunește condițiile calitative de grâu panificație.

Tabloul este însă departe de a fi clar în ceea ce privește actorii, potențialul de recoltă și legislația.

  1. Rusia are un potențial de recoltă neclar, afectată fiind de seceta din toamnă, de fenomenul de winter kill și de incertitudinea vremii din primăvară. Cât vor produce cele 19.200.000 hectare? Cum se va exprima taxa pe noua recoltă, în context european, din punct de vedere al prețurilor?
  2. SUA au tot un potențial neclar, din cauza uscăciunii Câmpiilor din Sud, Kansas și Nebraska, cu probleme semnalate de acum câteva luni. Estimăm o scădere a producției, dar mai avem factorul vreme din primăvară, care poate potența scăderea sau o poate diminua, prin lipsa sau abundența precipitațiilor.
  3. Potențialul Ucrainei nu este afectat în momentul de față. Recolta de grâu se prezintă în stare bună. Precipitațiile din toamnă, precum și căderile de zăpadă, au consolidat potențialul de producție pentru 6.040.000 de hectare.
  4. Pentru România, precipitațiile din toamnă și căderile de zăpadă înaintea sosirii valului de frig conduc spre o evaluare pozitivă a recoltei românești. După unele surse, sunt plantate între 2.070.000 și 2.170.000 hectare cu grâu. În orice format numeric, dacă primăvara va aduce regimul de ploi care este deja prognozat, cifra totală va depăși 10.000.000 tone de grâu.
  5. Franța se prezintă în aceeași stare bună. Potențialul este prezent, iar cele 5.020.000 hectare plantate în toamnă (cu 770.000 ha mai mult decât anul trecut) promit o recoltă foarte bună.
  6. Spania, cu un număr de 1.670.000 hectare însămânțate cu grâu, se înrolează în rândul țărilor europene cu potențial bun de recoltă.
  7. Germania are, la rândul său, un potențial de recoltă foarte bun pe cele 2.990.000 hectare, în creștere cu 190.000 hectare față de anul trecut.
  8. Letonia, Estonia și Lituania, cu o suprafață însămânțată de 1.600.000 hectare, cunosc o creștere foarte mare față de anul trecut, cu 443.000 de hectare și prezintă un status bun, plin de potențial, la acest moment.
  9. Polonia a plantat o suprafață de 2.430.000 hectare, mai puțin cu 40.000 de hectare, dar care se regăsesc în suprafața mărită de rapiță. Pe suprafața însămânțată cu grâu, potențialul recoltă este unul bun.
  10. Bulgaria, cu 1.130.000 hectare în stare foarte bună, se înscrie și ea în trend.
  11. Ungaria înregistrează 950.000 hectare de grâu, o suprafață mai mare cu 20.000 hectare față de anul trecut. Potențialul de recoltă, la fel ca și în celelalte țări europene, este unul bun în momentul de față.
  12. Marea Britanie, având un număr de 1.850.000 hectare plantate cu grâu în toamnă, depășește suprafața anului precedent cu 460.000 de hectare.
  13. Despre duetul argentiniano-australian nu avem ce discuta în acest moment. Mai este până la momentul în care vor influența piața prin recolta nouă, deci nu intră încă în calcule.

Fig. 1: Grafic comparativ prețuri recolta veche (linia albastra) față de recolta nouă (aria coloane albastre), Euronext, martie 2021 versus septembrie 2021

Licitații
  1. Iordania a achiziționat 60.000 tone de grâu cu livrare 15-30 iulie 2021 la prețul de 270,5 USD/tonă CIF Aqaba.
  2. În planul viitoarelor licitații, notăm Iordania, care anunță o achiziție de circa 120.000 tone, cu încheiere și anunțarea rezultatelor în data de 17 februarie 2021.

Piața orzului


Aici notăm o licitație câștigată în ultimele zile la un nivel de 260 USD/tonă, CIF Aqaba, de către Viterra, cu livrare 15-30 august 2021. Ceilalți ofertanți au fost Cargill (263,2 USD/tonă), CHS (262,98 USD/tonă), Bunge (267 USD/tonă) și Ameropa (273 USD/tonă).

Analizând datele pe un singur importator, diferența între grâu și orz este de doar 10 USD/tonă, ceea ce ne aduce într-o poziție de a putea balansa mai bine ofertele pe care fermierii români le primesc pentru orz, versus grâu. În cifre concrete, vorbim de 8 euro diferență. Prin urmare, în condiția de livrare CPT Constanța, discountul orzului față de grâu, în acest moment, ar trebui să fie de 40 RON/tonă.

Desigur, cele 300.000 hectare plantate cu orz în toamnă vor alimenta suficient cererea de export câștigată până acum, dacă vremea nu va mai crea problemele de anul trecut.

Piața porumbului


Porumbul românesc recolta veche este cotat în aceste zile la nivelul de 205-207 EUR/tonă în CPT Constanța, o indicație precaută, în lumina ultimului raport USDA. În condiția de livrare FCA ferme, stocuri de 100-600 de tone, la un preț de 185 EUR/tonă este indicația precaută.

În ceea ce privește recolta nouă de porumb, indicațiile curente se situează la nivelul de 164-165 EUR/tonă, CPT Constanța.

Activitatea la nivel de trade nu este intensă în aceste zile. Cu și fară efectul USDA, fermierii nu au intenție clară de vânzare în aceste momente din an. În general, începutul lui martie este un moment în care porumbul se mișcă dinspre ferme înspre cumpărători.

Ce remarcăm însă pe piața europeană a porumbului este apropierea cifrată la 4 unități (euro) în cotațiile Euronext, între porumb și grâu. Diferența s-a micșorat destul de mult față de ultima noastră observație scrisă. Este, practic, o schimbare în utilizarea cu destinație furaj – în loc de porumb, se utilizează în rețetele de hrănire, grâu furajer.

Fig. 2: Diferența de preț între grâu (linia albastră) și porumb (linia portocalie)


Licitații

În plan regional, notăm licitația din Turcia proaspăt încheiată, care a achiziționat circa 235.000 tone de porumb, cu prețuri diferențiate în funcție de portul de descărcare:

  1. Samsun, 269 USD/tonă: +2,9 USD/tonă față de licitația precedentă din 12 ianuarie 2021;
  2. Izmir, 274,9 USD/tonă: +8,95 USD/tonă față de licitația precedentă din 12 ianuarie 2021.


În plan global, notăm următoarele:
  1. Brazilia primește o reevaluare pozitivă la recolta de porumb de la 102,3 la 105,5 milioane tone, însă are probleme serioase în plantarea Safrinha din cauza precipitațiilor. Riscul de a lăsa suprafețe neplantate există.
  2. Argentina primește o reevaluare pozitivă de 2,5 mil. tone, până la nivelul de 48,5 mil. tone.


Porumb vs grâu, conform USDA

Opinia noastră în ceea ce privește intenția raportului USDA este că a încercat o schimbare a focusului de la porumb. În acest scop, a creat o schimbare în consumul Chinei, din porumb în grâu, pe care nu a putut să o certifice cu stocuri din alte locuri, așa că au nuanțat-o ca fiind din rezerva Chinei, care nu este certificabilă. Astfel, crește consumul la grâu cu 9 milioane de tone, scad stocurile cu 9 milioane de tone, dar, de fapt, nu se întâmplă nimic, căci nu există decât un actor în această scena, care, aparent, a consumat grâu în loc de porumb, marfă care era a lui, din rezerva proprie, pe care nimeni nu o poate verifica.

De fapt, ținta a fost temperarea porumbului, pentru că, în scurt timp, ajungea să depășească grâul din punct de vedere al prețului, pe fondul cererii crescute a Chinei. Astfel, amândouă mărfurile au fost ținute tangențial la nivel mai scăzut – grâul din cauza Rusiei, care vinde ca să evite impunerea taxei cu stocuri în ferme, iar porumbul prin această schimbare de comportament de consum (adică grâu în loc de porumb). Grâul fiind apropiat de preț cu porumbul, este preferat datorită ofertei generoase față de oferta la porumb.

Credem însă că tocmai acest „joc al raportării” arată, de fapt, că ne vom întoarce neîndoielnic la porumb ca focus, iar grâul va găsi drumul spre prețuri mai bune după 1 martie, când al doilea nivel de taxe va intra în vigoare în Rusia. Să nu uităm că Rusia a exportat în ianuarie 3.300.000 tone și că stocurile se micșorează, cu un maxim de executat de 17.500.000 tone. De altfel, și destinațiile, care astăzi sunt acoperite din punct de vedere al stocurilor, vor ieși din nou cu cerere.

Piața semințelor de rapiță


Rapița înregistrează creșteri majore, fiind alimentată de cotațiile pentru canola canadiană. Energia a crescut peste nivelul de 63 USD/ baril în Brent, însă canola canadiană crește și trage în sus rapița europeană, pe fondul lipsei de lichiditate. Cotațiile pentru martie 2021 sunt la nivelul de 730,4 CAD/tonă (dolari canadieni).

Fig. 3: Cotații rapiță MATIF vs. canola

În plan intern, remarcăm creșterea Premium-ului. De la o cotație de 2-3 EUR/tonă față de MATIF august 2021, el se întinde la niveluri de 5-7 EUR/tonă, semn clar că piața reacționează și dorește să păstreze marja brută de profit pe tonă rezultată în urma procesării. Este un efect firesc, fiincă contractele de furnizare bio-diesel sunt semnate pe o perioadă de 2-3 ani și au o schemă de prețuri pe care nu o poți încălca în calitate de producător de bio-diesel. Portul Constanța rămâne la nivelul de MATIF august 2021, minus 2-3 EUR/tonă. 

Experiențele trăite în ultimul an ne îndeamnă însă la cumpătare. În loc de riscul tentant de a încasa, să zicem, 6 EUR/tonă în plus, la un lot de 1.000 tone, e de preferat să rămânem moderați și să vindem doar 500 tone, păstrând opțiunea de vânzare sau de păstrare pentru momentul când marfa există fizic. O diferență de piață de acoperit la rapița, să spunem de minim 20-25 EUR/tonă, ne poate arunca sub linia verde în bugetul de venituri și cheltuieli din fermă.

Și, bineînțeles, recomandarea este de a executa ceea ce semnăm, un semn de maturitate din partea unei piețe care își dorește să revină după un 2020 dezastruos.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Cotațiile semințelor de floarea-soarelui rămân constante, în jurul nivelului de 455-460 USD/tonă procesatori și 470 USD/tonă CPT Constanța. Dezvoltarea pieței este acum încetinită. Un volum consistent de marfă a fost deja semnat și acum piata este relaxată. Prognoza de recoltă (încă neplantată) indică cifre optimiste, dacă vremea va fi favorabilă.

Piața boabelor de soia


Indicațiile procesatorului de soia sunt în linie cu dezvoltarea pieței de peste ocean, din America de Sud, asupra căreia vom reveni. Pentru recolta 2021, indicația este de 470 USD/tonă CPT procesator, echivalent 1.900 RON/tonă.

În Argentina, prognoza de recoltă a boabelor de soia crește cu 2 milioane de tone în urma precipitațiilor căzute, ajungând astfel la un nivel de 49.000.000 tone. Argentina nu exportă boabele de soia, ci le procesează. Șrotul rezultat ia calea exportului.

Brazilia rămâne aproximativ la același nivel de prognoză de recoltă, de 133.800.000 tone de boabe soia, cu o creștere de doar de 100.000 tone. Vânzările de soia din Brazilia au atins deja un nivel de 60%, comparativ cu 40%, februarie anul trecut. Soia braziliană se află însă în întârziere de recoltare, la un nivel de doar 6%, din cauza ploilor.

Fig. 4: Grafic CBOT soia martie 2021: 1,370 cenți/bushel = 503,38 USD/tonă

Line-up nave portul Constanța


Prognoza meteo


Prognoză de căderi de zăpadă (cm/mp) și precipitații (mm/mp) – 12 februarie 2021 – 26 februarie 2021

România: căderi de zăpadă și, partial, precipitații, urmate de un val de temperaturi negative care va dura 10-15 zile


Rusia: căderi de zăpadă și temperaturi foarte coborâte


Ucraina: căderi de zăpadă și temperaturi negative


Europa: căderi de zăpadă în est și val de frig cu temperaturi negative


SUA: căderi de zăpadă urmate de un val de frig, care ar putea afecta câmpiile din sud


Brazilia: precipitații sub formă de ploaie, care întârzie recoltarea soia și plantarea porumbului


Argentina: precipitații sub formă de ploaie, care ridică prognozele de recoltă la soia



Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.