Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 14 iunie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul integral privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Indicațiile portului Constanța variază, cu un discount substanțial pentru calitatea de furaj. Menționam de multă vreme scăderea în indicații a grâului și sperăm că foarte mulți fermieri au înțeles mesajul nostru pe deplin. Sunt factori fundamentali în piață care guvernează cererea și oferta, iar aceștia indicau de circa trei săptămâni această descreștere.

Pentru diferența foarte mare între grâul de panificație și cel de furaj putem trasa deja o paralelă între primele loturi de orz recoltate și grâul care va urma. S-ar putea să avem o mare pondere de grâu cu calitate de furaj.

Piața orzului


Efectul de scădere a grâului, precum și diferența între grâul de panificație și cel de furaj au atras și prețul orzului spre acest nivel.

Problemele de început se văd și nu avem o imagine pozitivă asupra tonajelor și a calității orzului de furaj. Primele suprafețe recoltate în sudul României arată o producție scăzută la hectar.

Piața porumbului


Indicațiile pieței locale ramân la un nivel constant și se acordează în mod firesc cu statusul recoltei românești în plin stagiu de vegetație.

Precipitațiile căzute în ultimele zile au un aport benefic asupra recoltei românești. În același timp, relaxează cumpărătorii, care nu mai văd la orizont spectrul unei secete ce poate pune sub semnul întrebării disponibilitatea mărfurilor.

Pe termen scurt, în acord, firește, cu bursele, acest lucru ar putea fi un semnal negativ pentru prețul porumbului.

Piața semințelor de rapiță


Rapița indică în continuare prognoze de volume foarte bune. Unele zone au fost afectate de grindină, dar nu identificăm nimic îngrijorător din punct de vedere al suprafețelor afectate, față de volumele prognozate.

Ploile sosite și cele care vor veni ar putea întârzia recoltarea, generând subsecvent un mix la recoltare, adică grâul să intre la recoltare în perioada în care se recoltează și rapița. Vom asista atunci la începutul unor blocaje la recepția mărfurilor, în special la locațiile unde recepția se efectuează doar pentru un singur produs.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Vremea indică în mod clar un potențial pozitiv pentru cultura de floarea-soarelui în România. Vânzările de semințe de floarea-soarelui sunt încă timide.

Recolta veche se mai tranzacționează, însă întâmpină o concurență din partea mărfurilor ucrainene care traversează frontiera României.

Vremea este potențatorul scăderii prețului la semințele de floarea-soarelui. Precipitațiile și dezvoltarea culturii sunt atașate scăderii de preț. Repetitiv este și fenomenul practicat de procesatori, care în aceasta perioadă și până la momentul recoltării vor încerca să tragă frânele dezvoltării prețului la materia primă.

Piața boabelor de soia


Nimic schimbat în regimul indicațiilor de preț pentru boabele de soia.

Pe plan global, SUA din nou nu reacționează și nu reduce nivelul de volum soia prognozat pentru acest sezon, în timp ce Brazilia și Argentina rămân neschimbate în prognoze.

Prognoza meteo


România

Prognoza meteo 12 - 19 iunie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele săptămânale integrale sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.