Articole

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane!

Săptămâna aceasta a fost adoptat un proiect de lege ce susține promovarea horticulturii urbane, având ca obiectiv practica cultivării plantelor horticole legumicole, inclusiv ciuperci, pomi fructiferi și plante florale comestibile, în spațiile urbane ale localităților, cu scopul utilizării acestora ca hrană în formă proaspătă sau procesată, sau în scopuri medicinale.

Noul act legislativ prevede următoarele:

  1. Etichetarea plantelor cultivate în medii controlate prin utilizarea unor sintagme precum „produs în mediu controlat” sau „produs necontaminat chimic și biologic”.
  2. Produsele obținute în astfel de medii nu pot fi comercializate sub denumirile de „naturale”, „tradiționale” sau „ecologice”.
  3. Pentru produsele obținute în medii controlate, etichetarea trebuie să includă informații despre natura substanțelor nutritive folosite în procesul de creștere a plantelor.
  4. Acest proces de etichetare necesită aprobarea prealabilă a unității de producție horticole, eliberată de Ministerul plantelor Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cu scopul de a asigura o concurență echitabilă între diversele metode de cultivare, proiectul de lege stipulează că toate subvențiile acordate pentru o anumită cultură se aplică în mod identic, indiferent dacă aceasta este realizată în medii controlate sau în cadrul horticulturii urbane.

În cazul în care subvențiile au specificații privind eligibilitatea pentru o anumită metodă de cultivare excluzând cele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestora va fi asigurat de la bugetul de stat.

În cadrul politicii agricole a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vor fi incluse anual măsuri de stimulare a dezvoltării horticulturii în medii controlate:

  1. fonduri nerambursabile pentru achiziționarea de echipamente și instalații destinate unităților de producție horticole în medii controlate;
  2. finanțare pentru asigurarea independenței energetice a acestor unități;
  3. sprijin financiar pentru cursuri de inițiere și pregătire a personalului implicat în gestionarea și întreținerea acestor unități.

Beneficiarii fondurilor provenite din bugetul de stat au responsabilitatea de a menține specificul investiției pe o perioadă de 10 ani de la accesarea fondurilor și sunt obligați să prezinte anual un raport privind situația economico-financiară a unității de producție horticole realizate cu ajutorul acestor fonduri.