Știri

Strategia Farm to Fork

Vicepreședintele Frans Timmermans a transmis europarlamentarilor din comisia de agricultură că executivul european nu are nicio intenție să amâne adoptarea Strategiei Farm to Fork, planificată pentru data de 20 mai, în ciuda preocupărilor venite din partea unor europarlamentari cu privire la oportunitatea impunerii de noi cereri sectorului în plină criză. Politicianul olandez a subliniat necesitatea urgentării aprobării strategiei în condițiile în care pandemia a arătat că este nevoie de agricultură sustenabilă mai mult ca oricând. Europarlamentarii din comisia de agricultură au punctat că este nevoie mai degrabă de mai mult sprijin pentru sector și un buget mai consistent.

Conform declarațiilor lui Timmermans, sectorul a fost afectat într-o formă foarte eterogenă, unele sectoare funcționând chiar mai bine decât înainte de criză. Comisia a activat toate măsurile posibile, a precizat acesta. Olandezul a menționat că în paralel cu criza sanitară ne confruntăm cu o criză economică serioasă, iar economia UE va suferi o reducere cu 7,5% anul acesta. Din păcate economiile statelor membre sunt interdependente, revenirea economică întro țară va fi influențată de situația economică din celelalte state. Acesta a subliniat că depindem în anumite sectoare strategice prea mult de importurile din afara spațiului comunitar. Vice-președintele a mai afirmat că noua PAC trebuie abordată în relație cu Green Deal.

Europarlamentrul Herbert Dorfmann a precizat că sectorul agri-food și-a arătat valoarea în această criză sanitară, subliniind că cetățenii săraci ai Europei trebuie să cumpere mâncare la un preț pe care să și-l permită. Acesta a sugerat că dezbaterile pe marginea strategiei să se facă cu precauție și nu în această perioadă în care Parlamentul European nu funcționează în mod normal. Paolo de Castro a precizat că este nevoie de o strategie care să susțină producția în UE în condițiile în care SUA a cheltuit 17 miliarde de euro pentru a sprijini agricultura în perioada pandemiei, cu mult peste sumele alocate din bugetul UE.

Europarlamentarul Renew Europe, Ulrike Muller, a subliniat nevoia de a asigura mancare de calitate superioară cetățenilor Uniunii, insistând pe nevoia de a asigura siguranța alimentară a populației. Reducerea cu 50% a pesticidelor si fertilizatorilor pune sub semnul întrebării posibilitatea de a asigura necesarul de alimente. Totodată, s-a aratat îngrijorată de faptul că fermierii ar putea să primească mai puțin bani pe viitorul plan multianual.

Europarlamentarul polonez Zbigniew Kuzmiuk a menționat că în timpul acestei crize s-a demonstrat că fermierii pot să asigure securitatea și siguranța alimentară a cetățenilor europeni și speră ca Comisarul pentru agricultură să înțeleagă că protejarea mediului și a biodiversității este legată de reducerea utilizării pesticidelor și ierbicidelor care va avea impact negativ asupra veniturilor fermierilor. De aceea este nevoie de sprijin suplimentar pentru fermieri și o majorare cu 10% a bugetului PAC. Fără această majorare nu se va putea implementa pachetul Green Deal.