Știri

Brexit – statusul negocierilor

În urma anunțului Regatului Unit, din 12 iunie, că nu intenționează să caute o prelungire a perioadei de tranziție, reuniunea la nivel înalt dintre președinții Consiliului, Comisiei și Parlamentului și Primului Ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, pe 15 iunie, a fost puțin mai mult decât o formalitate. Părțile au prezentat o declarație comună în care au spus că au luat act de decizia Marii Britanii, ceea ce înseamnă că perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie. Aceștia au convenit că este necesar un nou impuls și au susținut planuri de intensificare a discuțiilor luna viitoare. De asemenea, și-au „confirmat angajamentul pentru punerea în aplicare completă și în timp util a Acordului de retragere”.

Vorbind după întâlnirea virtuală, Johnson a spus că a cerut liderilor UE să „pună un tigru în rezervorul” negocierilor, făcând referire la un slogan din 1960. Președintele Consiliului, Charles Michel, a răspuns pe Twitter, spunând că blocul este „gata să pună un tigru în rezervor, dar nu să cumpere un porc într-un sac”. Un „teren de egalitate este esențial”, a adăugat el. „Nu cred că suntem prea departe, dar ceea ce avem nevoie este un pic de energie în negocieri”, a spus Johnson reporterilor după întâlnire. Von der Leyen a fost de acord, a afirmat el. „Nu există niciun motiv pentru care să nu facem acest lucru în iulie”, a adăugat politicianul conservator britanic. „Am observat decizia Marii Britanii de a nu prelungi perioada de tranziție și am convenit să oferim cea mai bună ofertă pentru cetățenii noștri”, a declarat șeful Comisiei pe Twitter. Negocierile au continuat cu o întâlnire la Bruxelles pe 29 iunie.

Comunicatul de presă poate fi consultat aici: Https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200615IPR81220/eu-uk-statement-following-the-high-level-meeting-on-15-june

Agricultorii despre acordul comercial UK-UE

Organizațiile agricole din Marea Britanie și UE rămân unite în urma apelurilor pentru un acord de liber schimb, a declarat Uniunea Națională a Agricultorilor (Anglia și Țara Galilor) pe 17 iunie. NFU și alte șase organizații agricole din Marea Britanie și UE au organizat un webminar care discută despre importanța unei tranzacții comerciale bilaterale și eșecul semnificativ asupra impactului asupra sectorului.

Vorbind după eveniment, președintele NFU, Minette Batters, a declarat că a arătat că „noi, în calitate de colegi și concurenți din Marea Britanie și UE, suntem uniți în apelul nostru pentru liberul schimb”. „Cu toții putem să beneficiem de pe urma unei relații comerciale strânse și a unei piețe înfloritoare și competitive”, a adăugat un fermier din vestul Angliei. „Cu toții vom avea de pierdut dacă relația noastră revine la tranzacționare cu termeni și bariere extrem de nesatisfăcătoare ale OMC.” Guvernul britanic trebuia să „demonstreze că este serios și să încurajeze un sector alimentar și agricol progresiv și profitabil”, a spus Batters. „Asta înseamnă să scoateți toate barierele pentru a ajunge la un acord bun cu cel mai mare și apropiat partener comercial.”

Webinarul a fost organizat de Uniunea Națională a Agricultorilor (NFU) Anglia și Țara Galilor, Consiliul de Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură (Marea Britanie), Asociația Germană a Agricultorilor (Deutscher Bauernverband), Consiliul Danez al Agriculturii și Alimentelor (Landbrug & Fødevarer), Federația Olandeză a Agriculturii & Horticultura (LTO Nederland), Asociația Fermierilor din Irlanda (IFA) și Federația Națională a Sindicatelor Agricultorilor din Franța (FNSEA);

Asociațiile pentru protecția animalelor din Marea Britanie avertizează asupra unui Brexit „fără acord”

Liderii organizațiilor britanice pentru protecția animalelor au avertizat că un rezultat fără acord la discuțiile cu UE ar fi „catastrofal”. Într-o declarație publicată pe 17 iunie, Animal Welfare Taskforce (AWT) a avertizat cu privire la creșterea testării pe animale, probleme de aprovizionare pentru medicină veterinară și hrană pentru animale, rețineri la frontieră și importuri de pui clorurat.

Aceștia au îndemnat guvernul să „înțeleagă consecințele mai ample ale eșecului de a ajunge la un acord”. „Nu suntem siguri că guvernul a înțeles până acum toate implicațiile”, a declarat David Bowles, membru AWT și șef al Afacerilor Publice pentru RSPCA. El a adăugat că multe dintre țările din afara UE „care se înghesuie să ne ofere mâncare” au folosit „metode de producție cu standarde de bunăstare a animalelor care sunt ilegale în Marea Britanie”. De asemenea, Bowles a avertizat că testarea pe animale ar putea crește, „deoarece schimbul de date cu UE va scădea”.

Întreruperile în lanțurile de aprovizionare cu hrană pentru animale și animale de companie ar putea însemna că animalele nu sunt hrănite în mod corespunzător, a continuat el, subliniind că „noile reglementări și posturile de control la frontieră ar putea crește întârzierile, putând pune un stres sever asupra animalelor.” În caz de lipsă a unui acord, el a cerut guvernului „să se asigure că animalele nu plătesc un preț greu pentru neîndeplinirea unui acord al guvernului britanic”.

1 milion de semnături privind standardele alimentare din Marea Britanie

Un milion de oameni au semnat o petiție care solicită guvernului să se asigure că orice tranzacții comerciale viitoare nu înseamnă importuri de produse alimentare sub standarde, ceea ce ar fi ilegal în Marea Britanie. Uniunea Națională a Agricultorilor (Anglia și Țara Galilor), care a creat petiția, a declarat că a primit „un sprijin public copleșitor” în două săptămâni.

Aproximativ 78.000 de persoane le-au scris parlamentarilor pentru a le cere să sprijine Comisia de standarde pentru comerț, alimente și agricultură pentru a se asigura că produsele alimentare importate respectă standardele din Marea Britanie. Președintele NFU, Minette Batters, a declarat că opoziția față de importurile de produse alimentare, care ar fi ilegal a fi produse în Marea Britanie, a fost un „semnal clar privind cât de pasionat este publicul britanic de această problemă.” Ea a cerut guvernului să „dea garanții britanicilor că au ascultat preocupările lor”. Publicul „nu dorește să vadă carne de pui clorurată sau hrană cu hormoni pe rafturile supermarketului și nici nu vrea să vadă produse alimentare importate care au fost produse în sisteme de bunăstare sau de mediu mai mici decât este permis legal în această țară”, a declarat liderul fermei.

„Accesul la alimente sigure, trasabile, accesibile și hrănitoare, produse la cele mai înalte standarde ar trebui să fie un drept pentru toți”, a spus ea. „Nu trebuie să o aruncăm în căutarea liberului schimb”. NFU Scoția a declarat că petiția a fost susținută de toate sindicatele agricole din Marea Britanie. Președintele Andrew McCornick a spus că „controalele foarte stricte asupra metodelor de agricultură practicate în Marea Britanie ar trebui să fie cerința legală minimă aplicată tuturor produselor alimentare importate aici.”

Deatlii despre petiție aici: www.campaigns.nfuonline.com/page/56262/petition/1