Știri

DECLARAȚIILE CONDUCERII MADR, ÎNGRIJORĂTOARE PENTRU FERMIERII PERFORMANȚI

Declarațiile conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, îngrijorătoare pentru fermierii performanți din România

 

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă își exprimă îngrijorarea privind declarațiile ministrului agriculturii și ale secretarului de stat pentru afaceri europene privind posibila acceptare a plafonării plăților directe în contextul negocierilor care se desfășoară la Bruxelles privind bugetul UE, inclusiv pentru PAC post-2020.

Prezent la Conferința Anuală a Clubului Fermierilor Români din 6 februarie, Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european și a noii Politici Agricole Comune și impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce privește plafonarea subvenţiilor agricole, Ministrul agriculturii a menționat că: “România susține plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea fi de acord și cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 EUR.”

Aceeași poziție a susținut-o și secretarul de stat Emil Dumitru în intervenții publice, acesta menționând chiar și posibilitatea acceptării propunerii Comisiei Europene la nivelul de 100.000 €.

Plafonarea plăților directe va determina încetinirea și punerea la risc a procesului de dezvoltare a fermelor competitive din țara noastră (motorul agriculturii românești), cu consecințe semnificative în plan economic (producție, randament, profitabilitate), financiar (capital românesc la risc), social (angajați în agricultură la risc), mediu (neasumarea noilor măsuri de mediu) – fără a genera un câștig semnificativ și în planul competitivității pentru fermele mici.

Poziția fermierilor performanți din România este deplin pro-europeană, aceștia fiind primii care își asumă responsabil Politica Agricolă Comună, atunci când contribuie determinant la asigurarea siguranței și securității alimentare, la respectarea măsurilor de mediu.

Facem precizarea că în acest moment, în negocierile de la Bruxelles privind Cadrul Financiar Multianual și Reforma PAC post-2020, conform propunerii Comisiei Europene, plafonarea plăților directe, este menționată ca obligatorie de la 60.000 EUR (max. 100.000 EUR), iar la nivelul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European reducerea subvențiilor este propusă a fi voluntară, dar cu aplicarea unei plăți redistributive de minim 10%.

Acceptarea principiului plafonării obligatorii la un nivel mai mare (de ex. la 300.000 EUR) nu oferă vreo garanție privind șansele României de a reuși impunerea unui astfel de plafon, dar va individualiza țara noastră în procesul negocierilor europene, cu șanse minime de succes deoarece nu se situează în niciunul din cele două grupuri de state membre: pro sau contra plafonării propuse de Comisia Europeană. 

În condițiile plafonării obligatorii propuse de Comisie, de la 60.000 la 100.000 EUR, peste 3500 de ferme românești care lucrează peste 3 milioane de hectare vor fi puternic afectate.

De aceea considerăm că reducerea drastică a plăților directe pentru fermele competitive din România trebuie respinsă categoric. Este evident că fermele românești vor fi afectate la nivel de competitivitate prin reducerea drastică a subvențiilor, atât pe piața Uniunii Europene cât și în competiția cu țările terțe, care nu respectă aceleași standarde înalte de producție cu cele din UE.

Se creează astfel un mare risc ca România să devină piață de desfacere pentru produsele agro-alimentare datorită plafonării subvențiilor, care ar putea determina falimentul multor exploatații performante, contribuind substanțial la distrugerea capitalului românesc din agricultură.

Apreciem că România trebuie să susțină creșterea sprijinului pentru fermele mici, dar fără a afecta grav fermele performante. Soluția constă în aplicarea unei plăți redistributive din suma anuală a plăților directe de care beneficiază România.

În acest stadiu al negocierilor europene privind reforma PAC, orice declarații din România privind susținerea plafonării obligatorii conform cu propunerea Comisiei Europene contravine intereselor fermierilor performanți din țara noastră și sunt de natură să afecteze demersurile făcute până în acest moment de către europarlamentarii români din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, demersuri susținute și promovate de Clubul Fermierilor Români.  

Pledăm în favoarea plafonării plăților directe pe bază voluntară, nu obligatorie, și susținem că această variantă este cea mai bună soluție pentru fermierii din România, pentru că sprijină deopotrivă fermele performante, precum și fermele mici care vor primi subvenții în plus din plata redistributivă.

Reafirmăm implicarea și interesul Clubului Fermierilor Români de a continua dialogul cu autoritățile din România și de la Bruxelles pe temele de interes major care privesc agricultura românească și creșterea competitivității fermierilor români. Dorim ca organizația noastră să fie o voce puternică în promovarea intereselor tuturor fermierilor români, să asigurăm capacitatea de gândire și de acțiune pentru a pune fermierul român performant la locul său în elita agriculturii europene.