Știri

Conferința ”Strategia de Dezvoltare a Sectorului de Cartofi 2021-2027”

Pe 21 iulie 2021, Clubul Fermierilor Români a organizat evenimentul „Prioritățile agriculturii românești. Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027” , la care au participat fermieri producători de cartof performanți, Ministrul Agriculturii, dl. Adrian OROS, alături de oficiali români cu responsabilități în dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii.

Evenimentul a fost organizat alături de Federația Națională „Cartoful” din România și Grupul Producătorilor de Cartofi „Țara Făgărașului”.

Parteneri eveniment: Agricover, Adama, Bayer, Corteva, Intermag, Syngenta, SumiAgro.


Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția Clubului în legătură cu dezvoltarea sectorului de cartof pentru perioada următoare. Totodată, am primit reacții pozitive la finalul conferinței din partea fermierilor care își desfășoară activitatea în județele Brașov, Covasna și Harghita.

Subiecte în discuție:

  1. Prezentarea submăsurilor care vizează perioada de tranziție 2021-2022, specifică Programului Național de Dezvoltare Rurală și stadiul fundamentării Programului Național Strategic, aspecte vitale care vizează creșterea competitivității afacerilor agricole specifice fermierilor din România.
  2. Stimularea producătorilor de cartofi pentru sămânță la nivel național (în momentul actual, România înregistrează o suprafață de doar 600 de ha cultivate cu cartof de sămânță).
  3. Subvenționarea unor investiții care să vizeze construcția de depozite individuale de cartofi (capacitatea de 500/1000/1500 tone). Propunerea Clubului Fermierilor Români în parteneriat cu Federația Națională „Cartoful” din România vizează îndreptarea balanței comerciale a acestui produs, deoarece există un deficit anual de aprox. 65 mil. euro. Propunerea vizează ca această investiție să fie realizată cu 20% aport propriu al fermierului, iar diferența să fie finanțată de către Administrația Fondului pentru Mediu în zona de anvelopare a depozitelor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, exemplu de practică realizată deja în țările occidentale. Considerăm că în 7 ani, o astfel investiție anuală de aprox 62 mil. euro va conduce la acoperirea producției proprii privind necesarul de consum intern;
  4. Dezvoltarea de amenajări hidroameliorative prin intermediul unor tehnologii care să permită acumularea unor cantități însemnate de apă prin topirea zăpezilor de pe versanți sau alte surse de apă, acumularea acestora în spații special amenajate și distribuirea ei în mod controlabil și eficient, atât către cultura de cartof, cât și către restul culturilor agricole specifice zonei.
  5. Strategia naț­ională de gestiune integrată a apei și solului în agricultură, proiect propus de către Clubul Fermierilor Români, ca alternativă a demersului neureșit de obținere de fonduri pentru zona de irigații în cadrul PNRR. În aceeași măsură, proiectul vizează refacerea tuturor amenajărilor hidroameliorative de desecare-drenaj și adaptarea la schimbările climatice din ultima perioadă.
  6. Importanț­a susț­inerii producătorilor de cartofi pentru industrializare, ca reacție a creșterii cererii pe piață a acestui produs prin dezvoltarea unor centre importante de procesare în centrul țării.
  7. Necesitatea certificării cartofului de Covasna, ca prim demers de promovare a cartofului românesc, aspect care să le permită producătorilor de cartofi obținerea de fonduri importante pentru promovarea acestei scheme de calitate la nivel mondial.
  8. Importanța formării profesionale a copiilor de fermieri pe teme care vizează viitorul agriculturii românești prin intermediul programului Tineri Lideri pentru Agricultură.

Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată specifică activității agricole prezente; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscurilor; atragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. De asemenea, schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului.

În urma evenimentului, Clubul a transmis scrisori de follow-up către MADR, AFIR, APIA, ANIF, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartofi Târgu Secuiesc, Parlamentul României, Instituția Prefectului Județul Brașov și Direcția Agricolă Județeană Brașov. Am asigurat autoritățile de angajarea deplină a Clubului Fermierilor Români pentru continuarea dialogului cu reprezentanții fermierilor aflați în zona de centru a țării, pe temele de interes majore și pentru lansarea unor proiecte care să sprijine dezvoltarea și extinderea politicilor și programelor din agricultură aferente acestor zone greu încercate.