Fermierii noștri

Florin Tiutiu


Florin Tiutiu este unul dintre fermierii performanți din zona Olteniei, acționar majoritar al societăților IRIS TITULESCU SA și EROS TITULESCU SA. Este membru fondator al Clubul Fermierilor Români și, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, deține funcția de Președinte al asociației.

Domnul Tiutiu se descrie drept „un om normal”, pasionat, pe lângă agricultură, de diverse sporturi (fotbal, handbal, atletism). De agricultură a fost pasionat încă de mic, având în familie modele de urmat. Tatăl fiind brigader de zootehnie la ferma de furaje din cadrul CAP, i-a insuflat entuziasmul pentru agricultură, astfel că a ales să urmeze studii de economie agrară la Universitatea din Craiova și, mai apoi, să-și dezvolte propria fermă.

Afacere de familie, din generație în generație

Afacerea agricolă a domnului Tiutiu este una de familie, dezvoltată împreună cu soția, Emilia Tiutiu, care este, în prezent, administratorul grupului de firme, domnul Tiutiu alegând să se implice în viața publică a comunătății rurale din care provine. În afacere sunt implicate două dintre cele trei fiice ale fermierului, alături de soții lor. Începută în 1994, afacerea s-a bazat inițial pe două paliere – producție vegetală și prestări servicii agricultură. Pentru cultura mare, Dl. Tiutiu a luat în arendă aproximativ 400 de hectare de teren, pe care le lucra cu utilaje proprii, utilaje pe care le folosea și pentru prestări de servicii pentru alți fermieri – arături, discuituri, recoltări, tratamente.

În timp, afacerea s-a dezvoltat prin reinvestirea profitului și accesarea de fonduri și programe guvernamentale. „Tot ce însemna profit reinvesteam. Am mers mult pe fondul de rezervă pentru dezvoltarea societății”, ne povestește Florin Tiutiu. Accentul s-a pus întotdeauna pe achiziționarea de utilaje de noi, cumpărarea de teren, dar și a facilităților de depozitare sau procesare. În 2001, fermierul deja achiziționase o moară de făină, pe care o are și acum în proprietate, și prin care aduce valoare adăugată producției sale.

Investiții pentru o agricultură performantă, cu valoare adăugată

Recent, fermierul a achiziționat ferma de porci EURO SPAȚIAL, deținută anterior de acționari străini. Este o fermă dotată și performantă, atât de producție porci la îngrășat, cât și de producție purcei, putând să producă în jur de 13.000 de porci pe ciclu (aproximativ 39.000-40.000 anual).

Florin Tiutiu a mai preluat și o fermă agricolă, ARMAN, cu 1.960 ha de teren, precum și câteva silozuri în zona Roșiori de Vede.

Dacă la început ferma avea 400 de ha, în prezent, a ajuns la peste 5.800 ha, o parte în proprietate și o parte în arendă, și aproximativ 100 de angajați. În plus, continuă să ofere servicii pentru agricultură (recoltare, întreținere, tratamente pregătirea solului etc.), precum și de procesare (morărit).

Pe lângă ferma de porci recent achiziționată, fermierul desfășura deja activități în domeniul zootehniei (oi, capre, vaci), dar recunoaște că acest segment de business era mai degrabă o pasiune. „Cresc aceste animale mai mult de plăcere pentru că nu sunt așa de profitabile, în condițiile actuale ale economiei noastre.” În prezent, ferma deține aproximativ 300 de oi, 80 de capre și câteva văcuțe, dar domeniul de creşterea suinelor a devenit principala activitate zootehnică.

În privința producțiilor pe care le realizează, acestea variază de la an la an. Sunt ani când, o producție medie la grâu poate fi de 6,5 tone la hectar, dar și ani când producțiile pot fi de 4-5 tone la hectar. La porumb, în anii normali, fermierul recoltează 8-9 tone la hectar însă, în ani precum 2020 și 2022, a făcut producții semnificativ reduse, pe fondul secetei. „Totul depinde de condițiile climaterice. Nu avem irigații, ceea ce reprezintă o bilă neagră. Solurile sunt grele, reci și mențin apa. De obicei, pierdem perioada de însămânțare primăvara când sunt ploi multe, iar când e secetă, se lucrează foarte greu terenul deoarece solul este greu.”

Totuși, fermierul nu se plânge. „2022 a fost un an greu, secetos, dar în zona noastră a fost mai bine decât în alte părți ale României. Nu am făcut producții record, dar nici foarte mici – 5 tone/ha la grâu și orz, 6 tone/ha la porumb și 3 tone/ha la floarea-soarelui.” În schimb, scăderea prețurilor cerealelor, creșterea costurilor de înființare a culturilor și tranzitul mărfurilor din Ucraina au fost factorii care au afectat cel mai mult reziliența afacerii.

Planuri de viitor – modernizare investiții, implementare irigații, închiderea cercului de producție

În ultimii ani, domnul Tiutiu a reușit fructifice multiple oportunități – a crescut suprafața lucrată, a achiziționat o fermă performantă de suine, precum și câteva silozuri. Dar planurile de dezvoltare ale fermierului nu se opresc aici. Axele de viitor cuprind, în principal, crearea de facilități de hidro-ameliorative pe terenurile sale, pe care ar dori să le poată iriga în proporție de cel puțin 20%, prin forare de puțuri și crearea de acumulări de apă (baraje).

În plus, Dl. Tiutiu își dorește să închidă cât mai bine cercul de activitate, transformând producția câmpului în produse finite, prin mori și fabrici de pâine, panificație, etc. Vânzând cât mai puțin produs brut, ar reuși să aducă mai multă valoare adăugată activității sale, așa că nu exclude deschiderea unui abator, a unei carmangerii sau a unor magazine proprii în viitor.

De drumul de la fermă la furculiță leagă și rolul său de fermier, ca actor social important, care asigură atât alimentația populației, cât și hrana animalelor. De la producția principală (porumb, orz, grâu), până la cea secundară (paie, coceni, tulpini de floarea-soarelui), toate pot fi valorificate eficient, în viziunea fermierului.

Florin Tiutiu este un antreprenor mândru de performanțele sale de-a lungul anilor. Plecând la drum cu resurse limitate, a reușit să-și crească afacerea de la an la an, apelând, atunci când a fost necesar, la surse externe, ipoteci, credite, finanțări europene etc. Dar cel mai mândru este, cu siguranță, că a reușit să adune în mijlocul acestei afaceri o mare parte a familiei, avându-i astfel aproape și construind împreună pentru viitor.