Știri

Înțelegerea cu UK „pare puțin probabilă”

Lipsa de progres în discuțiile din săptămâna 18-21 august de la Bruxelles cu negociatorul șef al UE de stânga, britanicul Michel Barnier, pesimist cu privire la șansele unui acord de succes privind relația dintre cele două părți începând cu 1 ianuarie 2021. Vorbind în engleză, un limbaj pe care pare să îl folosească atunci când dorește să aibă un punct de vedere contrar observatorilor din Marea Britanie, șeful Task Force pentru Relațiile cu Marea Britanie a declarat la o informare de presă pe 21 august că „astăzi, în această etapă, a ajunge la un acord între Marea Britanie și UE pare puțin probabil”. “Prea des în această săptămână, am simțit ca și cum am merge înapoi mai mult decât înainte”, a spus el. „Pur și simplu nu înțeleg de ce pierdem timp prețios.”

„Nevoia de a avea condiții de concurență echitabile nu va dispărea”, a insistat el, „chiar dacă Marea Britanie continuă să insiste asupra unui acord de calitate scăzută numai pentru bunuri și servicii.” Asigurarea condițiilor de comerț echitabil a fost „o condiție prealabilă non-negociabilă pentru a acorda acces la piața noastră de 450 de milioane de cetățeni, având în vedere proximitatea geografică a Regatului Unit și intensitatea schimburilor noastre economice”, a declarat fostul comisar pentru piața internă (2010-2014). Veteranul politician francez a subliniat că blocul comunitar nu a cerut altceva decât ceea ce premierul britanic Boris Johnson a agreat în Declarația politică din octombrie, angajamente care au fost aprobate de actualul Parlament al Marii Britanii.

„Politica comercială modernă” nu se referea doar la tarife mai mici și la înlăturarea cotelor, ci și la „găsirea unui acord, între părțile suverane, cu privire la regulile care vor guverna comerțul viitor”, a spus el subtil, dar ironic referindu-se în continuare la poziția Marii Britanii ca națiune „suverană”. „Nu s-a ajuns la niciun acord internațional fără ca părțile să fie de acord cu reguli comune”, a explicat el, subliniind că Londra ar trebui să fie de acord cu aceste dispoziții ca parte a oricărui acord comercial viitor cu alte țări. Au mai fost „multe alte domenii în care este nevoie de progres”, a spus el, citând pescăriile „în care nu am înregistrat progrese în ceea ce privește problemele care contează”. În ceea ce privește guvernanța, „suntem încă departe de a fi de acord cu problema esențială a soluționării litigiilor”, a reclamat el. În ceea ce privește aplicarea legii, Barnier a spus că „încă ne străduim să fim de acord cu garanțiile necesare pentru protejarea drepturilor fundamentale și a datelor personale ale cetățenilor”, în timp ce pozițiile celor două părți „rămân și ele departe”, în ceea ce privește mobilitatea și coordonarea securității sociale. ”Unele dintre cele zece întâlniri organizate în timpul săptămânii negocierilor au produs mai multe „progrese în problemele tehnice”, a recunoscut că a oferit „cooperare energetică, participare la programele Uniunii și anti-spălare de bani, printre altele”.

Acordul „nu este ușor” spune Frost din Regatului Unit: Negociatorul britanic David Frost si-a susținut punctul de vedere că UE ar trebui să acorde Marii Britanii un acord comercial identic, repetând ceea ce a făcut cu alți parteneri din întreaga lume, în urma discuțiilor care nu au reușit în această săptămână la Bruxelles. Într-o declarație publicată pe 21 august, Frost a spus că „acordul este încă posibil și este încă obiectivul nostru, dar este clar că nu va fi ușor de realizat”. Discuțiile din acea săptămână au fost „utile”, dar au făcut „puține progrese”, a spus Baronul recent înnobilat (12 august), reclamând faptul că insistența UE asupra „continuității cu ajutorul de stat UE și politica în domeniul pescuitului … o face inutil de dificilă”. „Timpul este scurt pentru ambele părți”, a spus el. Regatul Unit a fost „clar de la bun început cu privire la principiile”, care stau la baza abordării sale”, a declarat fostul ambasador în Danemarca (2006-2008), repetând insistența că un acord ar trebui să fie „precum cele încheiate de UE cu o serie de alți parteneri internaționali”. „Când UE acceptă această realitate în toate domeniile negocierii, va fi mult mai ușor să progresezi”, a adăugat el.

Europarlamentarul subliniază termenul limită de la sfârșitul lunii octombrie: eurodeputatul german David McAllister (PPE) le-a reamintit negociatorilor că Marea Britanie și UE trebuie să ajungă la un acord până la sfârșitul lunii octombrie, dacă Parlamentul European va finaliza controlul până la termenul limită de la sfârșitul anului 2020.

Într-o declarație publicată pe 21 august, președintele Grupului de coordonare UE-Marea Britanie al Parlamentului, a declarat, după ce membrii grupului au fost interogați în cadrul discuțiilor din această săptămână de Michel Barnier, că „a trecut încă o lună fără progrese semnificative”. Cetățeanul britanic și german s-a plâns că „pierderea timpului prețios în speranța de a obține o afacere mai bună într-un joc de poker de ultimă oră nu este utilă și poate fi foarte dăunătoare pentru ambele părți.” El a insistat că UE nu a făcut jocuri de noroc. Acest lucru a făcut progrese paralele pe temele cruciale ale condițiilor de concurență echitabile, guvernanța și pescuitul „esențiale”, a spus el, subliniind că „avem nevoie de condiții economice și sociale corecte pentru a ne păstra modelul UE”. Politicianul CDU a subliniat, de asemenea, „hotărârea Parlamentului European de a păstra standardele și realizările UE în multe domenii, inclusiv standardele de mediu, de dragul și bunăstarea cetățenilor UE”. McAllister a mai spus că „angajamentul continuu în implementarea Acordului de Retragere rămâne la fel de esențial”, cu accentul pe importanța Protocolului privind Irlanda / Irlanda de Nord și drepturile cetățenilor.