Știri

Parlamentul European împotriva acordului privind CFM

Parlamentul European (PE) este pregătit să respingă bugetul pe termen lung al UE, până când se va ajunge la un acord satisfăcător în viitoarele negocieri între PE și Consiliu, au declarat europarlamentarii în ședința extraordinară a sesiunii plenare de la Bruxelles (iulie 24).

În urma unei dezbateri cu președinții Charles Michel (Consiliul European) și Ursula von der Leyen (Comisie), eurodeputații au confirmat că acceptă acordul politic al Consiliului privind Cadrul Financiar Multianual (2021-2027), dar nu pot accepta să li se impună ca un lucru deja stabilit, care nu ține cont de recomandările forului european.

Mandatul negocierilor cu Consiliul pentru îmbunătățirea perspectivelor financiare pe termen lung a fost adoptat de o mare majoritate a eurodeputaților. Votând printr-o rezoluție cu privire la concluziile Consiliului European (17-21 iulie), adoptat cu 465 de voturi pentru, 150 contra și, cu 67 de abțineri, Camera a spus că acordul bugetar este un „pas pozitiv pentru redresarea pe termen scurt”, dar a descris reducerile din programele-pilot pentru protecția climei, tranziția digitală, sănătate, tineret, cultură, cercetare sau gestionarea frontierelor drept „inacceptabile”. Reducerile propuse pentru programele orientate spre viitor vor „submina bazele unei redresări durabile și rezistente”.

De asemenea, Parlamentul solicită un mecanism clar care leagă finanțarea UE de respectarea statului de drept, în timp ce insistă asupra supravegherii democratice a Instrumentului de recuperare al UE în interesul responsabilității, precum și al angajamentelor obligatorii pentru „resursele proprii”. Pachetul de stimulare este o „mișcare istorică”, dar prioritățile UE pe termen lung, cum ar fi Green Deal și Agenda Digitală, sunt puse în pericol, spun europarlamentarii.

În Rezoluția de 6 pagini care servește ca mandat pentru viitoarele negocieri cu privire la viitoare programare financiară și pachetul de recuperare a UE, europarlamentarii deplâng „reducerile masive ale componentei de finanțare” și solicită o implicare democratică deplină a Parlamentului în instrumentul de recuperare, care „nu acordă un rol formal membrilor aleși ai Parlamentului European”.

Ei „regretă cu tărie” că Consiliul a slăbit semnificativ eforturile Comisiei și ale Parlamentului de a susține statul de drept, drepturile fundamentale și democrația.

Citește și CFM 2021-2027 – Implicații pentru PAC

CFM nu va primi acordul PE fără un acord privind reforma sistemului de resurse proprii

Aceștia reiterează că Parlamentul nu își va da consimțământul pentru CFM fără un acord privind reforma sistemului de resurse proprii al UE, inclusiv introducerea „unui coș cu resurse proprii noi” până la sfârșitul perioadei 2021-2027, care este necesară pentru a „acoperi, cel puțin, costurile aferente planului de recuperare”.

Deputații solicită, de asemenea, ca revizuirea la jumătatea termenului să fie obligatorie din punct de vedere juridic, până la sfârșitul anului 2024 și subliniază că această revizuire trebuie să includă plafoanele pentru perioada 2025-2027, introducerea de resurse proprii suplimentare și punerea în aplicare a țintelor pentru climă și biodiversitate

Co-legislatorii trebuie să încheie un acord bugetar, de preferință cel târziu până la sfârșitul lunii octombrie, pentru un început bun al programelor UE din 2021. Dacă noul CFM nu este adoptat la timp, eurodeputații reamintesc că articolul 312 alineatul (4) din tratat prevede extinderea temporară a plafonului din ultimul an al perioadei actuale de programare financiară (2020) și că acest lucru ar fi pe deplin compatibil cu planul de recuperare și adoptarea de noi programe CFM.

Textul adoptat de Parlamentul European poate fi consultat aici: https://www.europarl.europa.eu/plenary/ro/texts-adopted.html

Citește și Reacțiile fermierilor europeni la CFM