Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 12 ianuarie 2021

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

La mulți ani tuturor cititorilor și cele mai calde urări de bine!

2021 va fi, cu siguranță, un an al reconstrucției în agribusinessului românesc. Seceta generatoare de pierderi a avut efecte profunde și a tăiat părți consistente din profitul fermierilor români.

2021 va fi primul an al reconstrucției, deoarece efectele financiare dezastruoase nu vor putea fi acoperite și recuperate într-un singur sezon. Estimările noastre indică cel puțin 4 ani de normalitate pentru a reveni la statusul economico-financiar, cu indicatori de sănătate financiară sustenabili, de dinainte de seceta din 2020.

Judecând cifrele negative și aplicând algoritmul de recuperare, ținând cont, de asemenea, de nevoia curentă de cheltuieli în fermă (cheltuieli curente și datorii pe termen scurt și lung), calculul se prezintă astfel:

Menționăm de la bun început că nu vom lua în calcul subvențiile și ajutoarele de stat, ci le vom considera venituri recurente pentru acoperirea nevoilor financiare în fermă (directe și indirecte).

Prin acest calcul, dorim să reprezentăm dificultățile cu care s-a confruntat fermierul român, gradul de îndatorare financiară pe care l-a acumulat, precum și fereastra de timp necesară pentru recuperarea acestui impact financiar și absorbirea lui prin activitatea viitoare timp de 4 ani.

Aceste calcule empirice ne relevă faptul că încărcătură anului 2020 este una foarte grea, foarte greu de recuperat și necesită foarte mare acuratețe, precum și o ponderație articulată prin managementul riscului la nivel de fermă, cu nivelarea vânzărilor prin etape, nicidecum prin vânzarea în momente de necesitate, căutarea vârfurilor. Aceste elemente au potențial distructiv, din cauza volatilității pieței. Ele generează incertitudine și risc greu de măsurat.

În schimb, începutul de an ne-a rezervat deja confirmări asupra trendurilor pe care le-am anticipat în ultimile 60-70 de zile, și anume creșterea prețurilor mărfurilor, reorientarea clienților către Bazinul Mării Negre, precum și evenimentele care au condus la acest tablou al pieței de agribusiness

Reamintim principalii factori generatori ai pieței de astăzi:

1, Impunerea de către Rusia a unei taxe de export asupra produsului grâu. De asemenea, notăm modificarea și amendarea legilor în Rusia sub următoarele forme:

  1. Crearea la nivel regional a unor structuri guvernamentale numite Grain Funds.
  2. Crearea unui sistem de control a produselor sub numele de Grain Tracking E-System, ceea ce va conduce către o implicare și o supraveghere strictă a produsului grâu din partea Statului Rus. Acest aspect este mai degrabă negativ, dacă privim din punct de vedere a fermierilor. Controlul autorității statului va genera multă nesiguranță și, desigur, uniformizarea relațiilor fermierilor în raport cu entitățile care cumpără marfă, în special multinaționalele prezente. Reamintim și de implicarea VTB în comerțul cu grâu, o implicare a statului în acest proces. Implicarea statului în relațiile comerciale nu va aduce perspective bune pentru fermieri, opțiunile lor se vor îngusta substanțial sub acest spectru.

2. Un alt factor este reprezentat de seceta prelungită din Rusia, pe care am anunțat-o și am reamintit-o de la sfârșitul lunii octombrie 2020, un fenomen care a generat încet, dar sigur diminuarea potențialului de recoltare a produsului grâu în anul 2021. Seceta combinată cu efectul de îngheț (temperaturi între -15 și -20 de grade Celsius), au generat efectul de winter kill asupra culturii de grâu însămânțate în toamna lui 2020, afectând peste 19.000.000 hectare și reducând astfel un potențial inițial de circa 83-85 milioane de tone la o estimare primară de doar 72-73 milioane de tone, prin prisma celor mai pesimiste analize.

Acest aspect se va reversa în potențialul de export al anului viitor, printr-o scădere cu 10 milioane de tone dintr-un total de circa 40 milioane tone.

Judecând prin cifre, primele efecte se vor manifesta prin menținerea prețurilor la un nivel ridicat în bazinul Mării Negre. Destinațiile tradiționale nemaiputând fi acoperite în totalitate de Rusia, tranferul de cerere va fi către Ucraina și România.

Mai mult decât atât, scenariul introducerii taxei de export asupra grâului rusesc indică, în afara tentativei de aplatizare a inflației asupra produselor, o estimare greșită de recoltă finală a 2020. Căci altfel nu putem aprecia la justa ei valoare introducerea taxei, decât agregând-o cu un deficit de stocuri. Și, de asemenea, nu scoatem din scenariul recoltei 2021 nici posibilitatea că această taxă de export să fie menținută și după expirarea ei, în iunie 2021.

În plus, unele zvonuri dau mai mult ca probabilă, mărirea taxei de export în Rusia, adică în jurul valorii de 40 EUR/tonă, ceea ce sugerează că prețurile sunt susținute de cerere.

3. Seceta este în sfârșit recunoscută ca potențial de diminuare și în SUA. Kansas și Nebraska sunt statele din federație care potențează acest spectru. Lipsa precipitațiilor din câmpiile americane este o realitate recunoscută deja și ridică multe semne de întrebare asupra nivelului de prognoză viitoare. Incertitudinea nu este dacă, ci cât va diminua seceta recolta americană.

4. Cu o recoltă serios afectată de cererea prelungită, Argentina a oprit orice export de porumb până la data de 1 martie 2021, în tentativa de a suplini cererea internă. Această decizie vine după o grevă a porturilor de peste 20 de zile, unde circa 140 nave de capacitate mare nu au fost încărcate și s-a creat deja un prejudiciu enorm, atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor. Mai mult decât atât, fermierii argentinieni au instituit o blocare totală a vânzărilor de mărfuri, ca răspuns la oprirea exporturilor de porumb, aspect care a condus inevitabil la oprirea comerțului. Dezvoltările viitoare a acestei stări vi le vom aduce la cunoștință. Prin urmare, cumpărătorii de porumb și-au mutat focusul înapoi pe bazinul Mării Negre, de unde plecaseră înainte de sărbători, cu idea că porumbul din cele doua Americi este mai ieftin.

În ultimele ore, dezvoltarea conflictului între fermieri și guvern a condus către un armistițiu, în sensul că exportul de porumb va fi reluat, cu o cadență de 30.000 tone maxim pe zi.

5. Cererea Chinei pentru porumb este în continuare la aceleași cote. Estimările Goldman & Sachs privind nivelul importurilor arată 23 milioane pentru 2020-2021, 33 milioane pentru 2021-2022 și 53 milioane pentru 2022-2023.

6. La grâu, combinația secetă cu potențial de producție plasează acest produs pe un trend neschimbat, cel puțin până la sfârșitul trimestrului al II-lea. Cererea rămâne activă, în timp ce oferta se micșoreaază, cel puțin pentru recolta 2020-2021. Cu siguranță că până și Australia, cu un nivel record de recoltă de peste 31 milioane de tone, va beneficia de efectul prețurilor viguroase.

În perspectiva anului agricol 2021-2022 pentru produsul grâu nu întrevedem o scădere dramatică a prețurilor, datorită unor factori de echilibru la nivel mondial, după cum urmează:

  1. Rusia vă fi contrabalansată de Ucraina, România, Franța și restul țărilor din UE-27. Marea Britanie deja are o perspectivă bună de recoltă viitoare.
  2. SUA și Argentina vor fi balansate de Australia.
  3. Cererea din Cornul Africii, Orientul Mijlociu, Asia Orientală și China va rămâne fermă și constantă, chiar dacă vremea le va fi favorabilă în continuare.
  4. Pe Bursa Mării Negre la grâu, diferența între recolta veche și cea nouă este de circa 38-39 USD/tonă, aspect pe care îl regăsim și în piața fizică.

Piața grâului


Grâul românesc se tranzacționează în acest zile la nivel de 1.000 RON/tonă FCA ferme. Poziția geografică pe harta României a acestor tranzacții este variată, astfel că, în funcție de costurile logistice, acestea au parități în condiția CPT Constanța la nivel de 215-218 EUR/tonă. Raportat la RON, este echivalent cu 1.050-1.070 RON/tonă. Fermierii care au putut stoca și aștepta văd roadele așteptării. Desigur, această decizie a presupus și costuri financiare suplimentare pentru depozitare, și operațiunile de fumigare, aerare precum și asumarea perisabilităților aferente.

Prețurile pentru recolta nouă se situează la nivelul de 177-178 EUR/tonă, cu livrare iulie 2021, echivalent 867–870 RON/tonă, exact cum estimam în numărul special de dinainte de Crăciun. După cum puteți observa, avem o diferență de recolte de circa 40 EUR/tonă și un nivel de referință față de Euronext Septembrie 2021 de 17 EUR/tonă.

Ucraina tranzacționează grâul cu proteină 11,5% la nivelul de 273 USD/tonă în FOB. Convertit în euro, acesta conduce la nivelul de 223 EUR/tonă în FOB, baza CPT fiind deci 216-218 EUR/tonă, similar cu Portul Constanța.

Rusia își manifestă efectele taxei prin întârzieri în eliberarea certificatelor fitosanitare, diminuarea estimărilor de export de la 40 milioane de tone la un nivel de 36 milioane de tone. Echivalentul de vânzare calculat cu tot cu taxă din fermele rusești atinge un nivel de 285-290 USD/tonă, deci sunt efectiv necompetitivi.

COFCO își manifestă deja un interes deosebit pentru recolta nouă de grâu din Franța.

În ceea ce privește capitolul licitații, avem deja aliniate următoarele (în timp ce alți cumpărători se pregătesc să oferteze):

  1. TURCIA – TMO 400.000 tone
  2. GASC cu line –up oferte astăzi 12.01.2021, pentru livrare 18.02-05.03.2021
  3. PAKISTAN și BANGLADESH

Piața porumbului


Porumbul românesc s-a potențat în ultimele două-trei zile din punct de vedere al prețului, plecând de la un nivel al tranzacțiilor de 185 EUR/tonă, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou și atingând nivelul de 198-199 EUR/tonă în paritatea CPT Constanța. Acest aspect se datorează în principal factorului Argentina, care a sistat fluxul de export până la data de 1 martie, cumpărătorii revenind astfel în bazinul Mării Negre, forțați și de cererea iminentă a UE de import porumb, precum anticipam în ultimul număr al raportului din 2020. Turcia, de asemenea, este jucător pe piața importurilor și acum 2 zile organizaseră licitație pentru cantitatea de 155.000 de tone.

Fermierii americani au intenția clară de a mări suprafețele care vor fi însămânțate cu porumb în 2021, efect al prețului susținut de cererea Chinei. Produsul porumb, după cum se poate observa în graficele prețurilor CBOT și Euronext, au susținere imediată, precum și în perspectiva recoltei viitoare. Pe baza indicațiilor bursiere de astăzi, estimam un preț al recoltei noi, în jurul valorilor de 167-169 EUR/tonă CPT Constanța. Bazinul Mării Negre este un rezervor de porumb în aprovizionarea țărilor din UE, Turcia, precum și a destinațiilor îndepărtate precum China.


Cotațiile Chicago Board of Trade porumb:

Cotatiile Euronext porumb

Piața semințelor de rapiță


Rapița gravitează în jurul valorii de 400 EUR/tonă, conform Euronext Paris, nivel care augmentează așteptările fermierilor români în ceea ce privește prețul. Cotațiile actuale pentru recolta nouă de rapiță (august 2021) sunt în jurul valorilor de minus 8 EUR/tonă, identice cu cele ale exportatorilor din portul Constanța. Deși nivelul prețului este unul ridicat, așteptările sunt și mai ridicate, în jurul valorilor de 400 EUR/tonă FCA Ferme, adică 2.000 RON/tonă. Graficul de mai jos indică traiectoria pe parcursul unui an.



Piața semințelor de floarea-soarelui


Tranzacțiile sunt foarte mici, însă nivelul uleiului brut de 1290-1300 USD/tonă reflectă prețul potențial de 635 USD/tona de marfă în paritatea CPT Constanța. Comparat cu prețul uleiului brut din septembrie 2020, adică 880 USD/tonă, creșterea cu 48% este foarte mare. Factorul principal a fost tot seceta din 2020, care a diminuat dramatic recolta de floarea-soarelui din România, Ucraina și Rusia. Prețul uleiului de palmieri și al uleiului de soia, precum și cererea susținută din țări ca India au făcut ca prețul uleiului brut să evolueze până la acest nivel.

Piața boabelor de soia


Problemele din Argentina, diminuarea recoltei din America de Sud, faptul că recolta a două de soia din Argentina este incertă, coroborat cu cererea constanta de proteină a Chinei, fac ca acest produs să aibe o tendință ascendenta în preț încă din debutul lui 2021. Evoluția însă a început la nivelul lunii mai 2020, plecând de la 311,5 USD/tonă, și atingând astăzi un nivel de 503,4 USD/tonă la CBOT.



Prognoza meteo


România beneficiază zilele acestea de precipitații din abundență. Ploile au avut un efect benefic în reconstrucția rezervelor de apă din sol, iar la această oră, culturile de toamnă se prezinta în condiții bune. Așteptările pentru zilele viitoare sunt de căderi de zăpadă și temperaturi negative noaptea, însă nu extreme, cu minime între -8 și -10 grade Celsius pentru circa 3-4 zile la rând. În speță, sfârșitul lui ianuarie și luna februarie 2021 ar trebui să aducă precipitații sub formă de zăpadă. Mai jos, prognoza până pe data de 22.01.2021, în litri/metru pătrat.


Ucraina – precipitații reduse, dar culturile arată bine.


Rusia – în continuare seceta combinată cu gerurile afectează culturile de toamnă


Europa – precipitații din abundență la nivel european pe acest interval, însă Spania este lovită de geruri de minus 35 de grade și zăpezi, iar Italia de inundații.


SUA – problemele semnalate din octombrie se accentuează, lipsa de precipitații afectează culturile.


America de Sud – contrast Argentina suferă din lipsă de precipitații, iar Brazilia le primește din plin.

Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.