Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 14 decembrie 2020

Raportul de piață din această săptămână conține informații despre:

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Nivel național

Piața românească este una apatică în aceste zile. Cumpărătorii afișează prețuri, însă loturile tranzacționate nu sunt efervescente. Este firesc în contextul în care așteptările sunt diminuate pe fondul scăderii prețurilor și astfel oferta (ASK) este mult diferită față de cerere (BID). Suntem în momentul în care și piața internă este acoperită din punct de vedere al consumului pentru următoarele două luni calendaristice, decembrie 2020 și ianuarie 2021, iar sărbătorile de iarnă, chiar dacă se vor desfășură cu restricțiile generate de pandemie, aplatizează comerțul.


Raportul USDA (decembrie 2020)

În planul recoltelor viitoare, previziunile de astăzi arată UE + Marea Britanie la un nivel de 147.000.000 tone, cu circa 2.000.000 tone mai mult decât sezonul 2018-2019. În regiunea Mării Negre, Rusia a semănat cu grâu un total de peste 19.000.000 hectare, mai mult decât anul trecut cu circa 800.000 de hectare, însă întâmpină dificultăți evidente din cauza lipsei acute de precipitații și a frigului. Estimările actuale sunt de pierderi de producție, față de acest sezon când au înregistrat un record de producție de circa 85.000.000 tone, iar aceste pierderi pot fi între 9.000.000 și 12.000.000 tone grâu.

SUA întâmpină, de asemenea, probleme serioase. Lipsa precipitațiilor conduce spre secetă, iar efectele La Nina se conturează deja în recolta americană de grâu a anului viitor

Avem deci un interval de observare, între 15 decembrie 2020 și 20 februarie 2021, timp în care estimările se pot coagula sau disipa, în funcție de condițiile meteorologice, apă și zăpadă versus deficit, iar acest factor este defintoriu pentru prețurile mărfurilor în sezonul următor. Cotațiile de astăzi în paritatea CPT Constanța sunt în jurul valorii de 170 EUR/tonă pentru recolta nouă NC (New Crop)


Analiză

Comparativ cu luna noiembrie, producția globală crește cu 1.280.000 tone din următoarele surse: Russia cu 500.000 tone, Australia cu 1.500.000 tone și Canada cu 200.000 tone. Totul se balansează cu țările în care producția a scăzut, Argentina fiind principala locație care a diminuat producția.

Consumul a crescut cu 5.000.000 tone față de luna precedentă, cu 3.000.000 tone creștere adăugată Chinei prin consum zootehnic și residual. Diferența se împarte între Australia și UE, creșterea consumului provenind tot din zootehnie și residual.

Stocurile la nivel mondial scad față de noiembrie cu cca 4.000.000 tone, de la 320.000.000 la circa 316.500.000. Ne aflăm în decembrie și această scădere a stocurilor se va reflecta, cu siguranță, în piață în decursul lunii ianuarie, ținând cont și că decembrie este o lună de consum generat de Sărbătorile de Iarnă.


Concluzii

După o perioadă flat, cu o scădere a prețului în medie de 4-6 USD/tonă, grâul începe să recapete valențe în preț. Bursele au reacționat în consecință și creșterea înregistrată cu câteva ore înainte de USDA a fost de 2 EUR/tonă în Euronext, cotație martie 2021 (MAR21), până la nivelul de 204,75 USD/tonă. În acest moment, cotația MAR21 este de 209,25 USD/tonă.

Într-o mare măsură, a contribuit și faptul că Președintele Putin a cerut minsterului de resort rus un plan de contracarare a inflației de 5,8% a prețurilor bunurilor de necessitate imediată, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui și făina. Au fost introduse, prin urmare, taxe de export pentru materia primă floarea-soarelui și rapiță. Temerile că grâul vă avea aceeași soartă au făcut ca bursele să tresară înainte de USDA, zilele următoare vom vedea daca aceste taxe se vor aplica și pentru grâul rusesc de export. Indicațiile arata 28 USD /tona taxa de export pentr grâul rusesc.

Prețurile grâului vor avea o traiectorie pozitivă în următoarele 2 luni, stocurile diminuate și consumul crescut sunt cei doi factori care agregați vor constitui nucleul de energie care va alimenta prețul. La acestea se mai adaugă tangențial faptul că China cumpără grâu franțuzesc cu mare apetit, însă nimeni nu ia astăzi în seamă acest lucru, deși impactează cu circa 2.000.000 tone în volum de tranzacții.

Piața porumbului


Nivel național

Piața de export românească este pur și simplu tăcută. Cumpărătorii din paritatea FOB Constanța lipsesc. Efectiv sunt mutate în zona de originare mai ieftină, adică SUA, unde prețul este mai mic cu circa 10 USD/tonă, în contextul în care ajutorul unui dolar slab acționează ca un combustibil în accelerarea exportului din Statele Unite. Cu logistica Golfului și cu ajutorul canalului Panama, ruta spre China și Asia este facilă. De aceea cotațiile la porumb sunt reduse în aceste zile. Traficul comercial se efectuează la nivel de nave coaster și handy 5.000-10.000 tone capacitate, pentru Grecia în mod special. Orientativ, 184-187 EUR/tonă CPT Constanța este indicația de preț.

În planul execuțional al contractelor de porumb, regăsim foarte multe exemple de cazuri în care fermierii sunt executați de către cumpărători, aparent nu există niciun argument sau apetență de dialog. Biletul la Ordin este introdus în bancă, lucru care, de cele mai multe ori, va duce la distrugerea efectivă a fermei în cauză.

Semnalăm și comportamente abuzive, în care fermierul este dus efectiv la semnare de achiziție de inputuri pentru recolta viitoare, fară a i se acorda niciun potențial discount de plată la termen. I se emite, totodată, și factura de penalizare pentru nerealizarea cantității contractuale de porumb în valoare de 300 RON/tonă. În plus, este obligat să livreze marfa de pe suprafața unde va folosi inputurile.

Nivel regional

În același timp, din Ucraina răzbat informații cum că procesatorii interni doresc să fie restricționat exportul la porumb din cauza dimensiunii reduse a recoltei. În același timp, aparențele indică aceeași stare de nervozitate între fermieri și cumpărători, din cauza default-urilor în valoare de 7.000.000 tone. Indicațiile duc în ambele sensuri: o parte din recoltă nu s-a materializat din cauza secetei, iar o parte de recoltă sta încă ascunsă și nedeclarată.

Raportul USDA (decembrie 2020)

Producție: Față de luna noiembrie, avem un deficit de producție la nivel global de circa 1.000.000 tone. Acest lucru este generat de balanța creată între nivelul de producție din Ucraina (+ 1.000.000 tone) și Argentina (-1.000.000 tone) și Uniunea Europeană cu -500.000 tone.

Consumul crește cu 1.500.000 tone la nivel global, pentru zootehnie și uz residual. China este cotată cu 17.000.000 tone cotă de import, ceea ce ne duce ușor, dar sigur, către estimarea de 23.000.000 tone import porumb de către China.

Stocurile la nivel mondial scad față de luna trecută cu 2.500.000 tone, lucru care va avea ecou în cotațiile bursiere, dar nu imediat.

Concluzii

Porumbul va reprezenta în continuare un pol de interes. Cumpărătorii, astăzi absenți din bazinul Mării Negre, se vor întoarce la originare în bazin din două motive:

  1. Potențialul de export American și Brazilian se va diminua, iar acest lucru va genera prețuri mai mari.
  2. Bazinul Mării Negre va trebui să suplinească și Uniunea Europeană, care are un potențial anual situat între 17.000.000-22.000.000 tone, impactat fiind de pandemia Covid-19.

Februarie ar trebui să fie luna în care cumpărătorii să fie prezenți efectiv în bazinul Mării Negre. Prețurile vor crește, cu siguranță. Cererea Chinei va dezechilibra în continuare prin creșterea prețului, piața porumbului.

SUA are ca țintă de export 67.000.000 tone. Terminalele din Golf lucrează sub presiune spre a suplini serviciile de transbord. Ucraina, în schimb, reduce costul de transbord la 5-7 USD/tonă din cauza deficitului de materie primă oferită spre export.

Brazilia a recepționat circa 50 de litri de apă în ultimele zile, însă această cantitate nu este suficientă. Câmpurile au nevoie de precipitații în perspectiva celei de-a doua recolte de porumb.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Unitățile de procesare sunt acoperite din punct de vedere a materiei prime pentru Q1. Cotațiile porturare au scăzut în acealsi trend. Oferta pentru livrare în port se situează în jurul nivelului de 575 USD/tonă. Tranzacții spot se mai derulează în țară. Loturi de 2.000-3.000 de tone s-au tranzacționat la nivel de 595 USD/tonă DAP procesator, cu livrare și plată în ianuarie 2021. Rusia a impus taxe de export la semințele de floarea-soarelui de 30%, dar nu mai puțin de 165 EUR/tonă.

Piața boabelor de soia


Producție: față de luna trecută, înregistrăm un minus de 600.000 tone la nivel global din cauza scăderii de producție în Argentina (minus 1.000.000 tone), contrabalansata parțial cu surplusul din Canada și Uruguay. De acest aspect beneficiază soia americană, care își menține ritmul de export. Producția braziliană rămâne la nivelul de 133.00.000 tone.

Consum: crește față de luna trecută cu 700.000 tone, bazat pe cererea chinezeasca, în ciuda faptului că au existat câteva contracte care au avut parte de wash-out din cauza cumpărătorilor chinezi, care au considerat prețul prea mare.

Stocuri: de la lună la lună, ele scad cu 880.000 tone, lăsând mai puțin loc de gândire în perspectiva aprovizionării.

Concluzii: soia este “ strânsă” în ceea ce privește relația dintre cele trei componente (producție, stocuri și consum). Orice schimbare în sens negativ va genera costuri mai mari de aprovizionare în viitorul apropiat.



NOTA EDITORULUI:

Anul 2020 se apropie cu pași repezi de sfârșit. Cu toții am fost expuși celor două probleme extreme care au dominat România: pandemia de Covid-19 și seceta pedologică extremă. În curând vom traversa în 2021, cu speranțe pentru un an mai bun, fară secetă, cu recolte bune și profitabile.

Raportul de piață a început în 28 mai 2020, cu dorința de a fi un instrument util fermierilor din Clubul Fermierilor Români, însă el a depășit cu mult granițele Clubului.

S-a dovedit a fi un reper de Consultare a pieței de agribusiness și pentru alte categorii de actori din piață, cum ar fi: fonduri de investiții, companii de distribuție, firme de logistică, bănci românești și europene, IFN-uri și lista poate continua. Cu numărul de față vom încheia anul 2020, un an pe care, cu siguranță, nu-l vom șterge niciodată din memorie, urmând a relua activitatea în 15 ianuarie 2021.

Cu acest prilej, editorul raportului, Cezar Gheorghe (Casa de Trading a Fermierilor) și Clubul Fermierilor Români, vă doresc multa sănătate, liniște și sărbători fericite!

Pe curând.


Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.