Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 29 septembrie 2020

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

GRÂU - PIAȚA DIN ROMÂNIA


  1. Piața grâului românesc începe să devină competitivă ca urmare a ecartului dintre piața internă și cea de export.
  2. Piața internă cotează în continuare 940-950 RON/tonă, marfă livrată în unitățile de procesare, având condiții calitative specifice.
  3. Piața grâului de furaj intern cotează la 920-930 RON/tonă, marfă livrată în unitățile de procesare.
  4. Piața de export revine la 900 RON/tonă pentru grâul cu proteină baza 12% (minimum 11.5%) și o masă hectolitrică baza 77 kg/hl (minimum 75 kg/hl), livrat în CPT Constanța.
  5. Diferența dintre grâul de panificație și cel de furaj este de maxim 20-25 RON/tonă (4-5 EUR)

GRÂU - PIAȚA REGIONALĂ


  1. O nouă licitație având că destinație Egiptul a avut loc săptămână trecută. S-au achiziționat 405.000 tone, având origine Rusia. Majoritatea încărcărilor se vor efectua prin Novorossyisk.
  2. Prețul mediu de achiziție a fost de 242,8 USD/tonă, cu livrare în perioada 21-30 noiembrie 2020.
  3. Costul mediu de transport a fost de 13,75 USD/tonă, cu plata la 180 de zile.
  4. Preț CIF: 256.55 USD/tonă.

În analiza prețurilor, vom lua în considerare următorii parametri tehnici:

  1. Costul de operare portuară care va crește în porturile rusești, începând cu 1 octombrie 2020, în spețăadică 15 USD/tonă.
  2. Costuri financiare pentru plata la 180 de zile: 7 USD/tonă.

Rezultă un preț în paritate de 221,3 USD/tonă, convertit la circa 188-188,8 euro/tonă. Transpus în moneda națională, prețul este de 920 RON/tonă.

Menționăm calitatea de bază pentru aceasta destinație ca fiind proteină 12,5 %, deci superior față de 12%, baza CPT Constanța, și implicit mai scump cu circa 4-5 EUR/tonă.

Semnalăm și paritatea USD/RUB care a ajuns la un nivel de 78 ruble pentru 1 dolar american. Acest aspect favorizează originarea internă, fermierii ruși primind mai multe ruble pentru o tonă de grâu.

Cu toate acestea, tendința de creștere a grâului a fost parțial înfrânată, cumpărătorii temperând nivelul zilele trecute, în așteptarea unor stabilizări care vor menține sau vor coborî prețurile. Cu toate acestea, principala origine rămâne Marea Neagră, cu actorii consacrați, ce vor interpreta rolurile până la nivelul impus de guvernele țărilor respective, Ucraina și Rusia.

  1. Moscova notifică impunerea unor cote de export în perioada ianuarie 2021 – iunie 2021.
  2. Ucraina a notificat cote de export la grâu începând efectiv de la 1 octombrie 2020.

Atunci când nivelul va fi atins, cererea va fi stimulată de oferta scăzută, iar competiția prețurilor în România va fi între piața internă și cea de export. Preconizăm că scăderea ofertei nu se va produce mai curând de 3-4 luni.

PORUMB - PIAȚA DIN ROMÂNIA


  1. În sud, situația este neschimbată, cu randamente foarte slabe în continuare.
  2. În vestul României recoltarea este în plină desfășurare. Zonele de nord-vest au un randament de 11-12 tone la hectar, iar zona de sud are un randament de 8-9 tone.
  3. Prețurile în vestul României au o plajă largă, dar ca marker de tranzacționare, 135 euro este o bază. Conversia ne arată un nivel de 655-658 RON/tonă.
  4. Portul Constanța afișează 770-785 RON /tonă, în context de replacement (înlocuire) pentru marfa ce nu a fost livrată din cauza secetei.

PORUMB - PIAȚA REGIONALĂ ȘI GLOBALĂ


  1. COCEREAL reduce prognoza de porumb ce înglobează UE, Ucraina și Rusia cu 2 milioane de tone, de la 64,6 milioane tone la 62,8 milioane tone.
  2. Nivelul din 2019 UE + Ucraina + Rusia a fost de 65,3 milioane tone, însă menționăm că anul trecut Marea Britanie era stat membru al UE, ceea ce nu mai e valabil în prezent.
  3. Stocurile americane sunt diminuate cu 2 milioane de tone dintr-o estimare de scădere de productivitate.
  4. De asemenea, consumul industrial scade în SUA. Cererea scăzută nu reprezintă însă motiv de îngrijorare, căci China, cu apetitul său, va echilibra cu siguranță prin importuri balanța americană de consum.
  5. În schimb, compensarea vine din recolta braziliană, unde estimările de producție se mențin.
  6. Argentina scade cu 3 milioane de tone prognoza de recoltă, de la 50 milioane potențial la 47 milioane.
  7. În ansamblu, balanța de stocuri + prognoze – consum la nivel mondial, scade cu 6 milioane de tone.

SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI - PIAȚA DIN ROMÂNIA


  1. Sub spectrul unei recolte neacoperitoare, prețurile au atins niveluri de 2.000 RON FCA ferme.
  2. Competiția între procesarea internă și export a fost acută, fiecare dintre părți căutând să își securizeze volumele.
  3. Transformate în USD, prețurile maxime au atins niveluri de 520-525 USD/tonă în paritatea CPT Constanța, precum și în locațiile unor procesatori.
  4. Foarte multe dispute au apărut din cauza producției mici și a dezvoltării exponențiale a prețului.
  5. Corecția a intervenit printr-o lipsă a cumpărătorilor din piață, lăsând ca efectul regiunii Marea Neagră să afecteze și piață românească.
  6. Nivelurile de astăzi în paritatea CPT Constanța s-au redus până la nivelul de 410-418 USD/tonă.

SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI - PIAȚA REGIONALĂ


  1. Ucraina, principalul marker în piață regională a uleiului de floarea soarelui, a coborât nivelurile de preț, pe baza lipsei de cumpărători a uleiului brut.
  2. Fermierii din Ucraina și-au triplat vânzările către fabrici pe fondul lipsei de cumpărători a uleiului.
  3. Prețurile pentru semințele de floarea soarelui livrate la fabricile procesatoare din Ucraina au ajuns la nivelul de 440 USD TVA inclus ( 20% nivel TVA).
  4. Nivelul recoltării în Ucraina a ajuns la 60%, cu o productivitate de 1,9 tone/ha versus 2.25 tone/ha anul trecut.
  5. Uleiul ucrainean este cotat în scădere față de zilele precedente (decembrie 2020 – ianuarie 2021), la 895 USD/tonă.
  6. Principalii factori de scădere a prețului semințelor de floarea soarelui în Ucraina au fost lipsa cumpărătorilor și scăderea uleiului de palmier pe burse.


COMPLEXUL ULEI PALIMER – SOIA – FLOAREA SOARELUI

  1. Uleiul de palmier a înregistrat o scădere de 10% pe bursele asiatice, în patru zile săptămână trecută, cu o revenire de 2,4 % în ultima ședință de tranzacționare.
  2. Uleiul de soia s-a comportat identic, pierzând 7,7 %, apoi revenind cu 1,4%.
  3. Uleiul de floarea soarelui a fost cotat la noiembrie-decembrie în Chornomorsk la 915 USD/tonă cerere și 890 USD/tonă ofertă, cu diferență de 25 USD.
  4. Pentru ianuarie-februarie-martie, diferența a fost doar de 10 USD între cerere și ofertă, 890 USD/tonă cerere și 880 USD/tonă ofertă.

Pentru a rămâne competitiv, uleiul de floarea soarelui trebuie să mețină nivelurile de preț ale materiei prime în condițiile actuale, deși o eventuală cerere în ianuarie – februarie ar putea ridica nivelul de preț al materiei prime.

RECOLTA 2020-2021


  1. Semănatul este în curs de desfășurare în România, cu unele zone unde se observă răsărirea grâului și a rapiței.
  2. În sud-vest, grâul și rapița sunt răsărite, cu anumite parcele neuniforme.
  3. În Bărăgan, fazele sunt în întârziere, deși grâul și rapița au răsărit.
  4. În Dobrogea, nu pare a fi nimic răsărit deocamdată, dar timpul nu este trecut.

VREMEA


  1. Coridorul de ploi a udat mare parte a sudului țării sub forma de furtuni, însă necesitatea de apă în sol nu este realizată în totalitate.
  2. Pentru o bună germinație, sunt necesare zile întregi de ploaie măruntă și temperaturi mai scăzute spre a nu facilita evaporarea apei.


MODELUL PREDICTIV AMERICAN PENTRU URMĂTOARELE 10 ZILE


MODELUL PREDICTIV CANADIAN PENTRU URMĂTOARELE 10 ZILE

INFORMAȚII DIVERSE


  1. Dolarul american se întărește în fața euro, ajungând la un nivel de 1,635 față de 1,184.
  2. Pakistan lansează o licitație de achiziție grâu, de 300.000 tone, care se va desfășura pe 5 octombrie 2020.
  3. Seceta afectează potențialul de recoltă de grâu al Argentinei, reducând totodată și suprafața preconizată de însămânțare a florii soarelui, la un nivel de 1,4 milioane hectare, față de 1,7 milioane inițial.
  4. China raportează un million de tone de porumb importate în plus în luna august 2020. Ianuarie-august se estimează la un nivel de 5,6 milioane tone.
  5. Semănatul grâului de iarnă american a ajuns la 20% din prognoză.
  6. Producția ucraineană de soia este estimată la 3 milioane de tone, cu 20% mai mică față de anul trecut.
  7. Sov Econ estimează un nivel al exportului de grâu rusesc în septembrie de 5,65 milioane tone.
  8. Temperaturile negative înregistrate pe parcursul nopții influențează semănatul în Ucraina. În mod tradițional, sezonul de semănat începea la 1 septembrie

Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.