Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 31 august 2020

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

PIAȚA NAȚIONALĂ

GRÂU

Cotațiile grâului rămân în zona 170-173 euro CPT Constanța, cu un singur cumpărător ofertant la 175 euro. Deși un preț mare este tentant, el este corectat, de obicei, în sens negativ de anumiți parametri de calitate, care nu sunt controlați de fermier.

Ne referim aici la indicele alveografic W și la indicele Hagberg. Mai jos, vom oferi detalii pentru a înțelege caracteristicile acestor analize și teste, lucruri care țin de esența tranzacțiilor pe care fermierii trebuie să le efectueze cu produsul grâu.


  1. Indicele alveografic W sau lucrul mecanic alveografic, reprezintă raportul dintre rezistență și extensibilitate și trebuie să aibă valori minime de 180. Acest indice calitativ nu poate fi analizat în fermă, însă are potențial de penalizare în prețul final al mărfurilor.
  2. Indicele de cădere Hagberg. Numărul de cădere Hagberg este măsura unei enzime specifice, și anume a-amilaza. Această enzimă atacă moleculele de amidon, distrugându-le până la zaharuri care produc apoi gazul care dă găurile de aer și o structură bună a pâinii. Indicația analizelor pentru standard este de minim 220 secunde.


Recomandarea Clubului Fermierilor Români este să apelați la serviciile de brokeraj de cereale pentru identificarea condițiilor de calitate și a altor condiții contractuale, astfel încât să vă securizați interesele.


Revenind la piața grâului, pe plan intern se constată o activitate de aprovizionare efectuată spot, pe cerere imediată, prețul fiind mult mai atractiv decât al pieței de export. Morile se aprovizionează pentru perioade scurte de timp, în tendința de a urma volatilitatea pieței și de a fi participanți activi în acest proces. Prețurile rămân constante, cu indicații între 850-900 RON/tonă, în funcție de componenta logistică și de zona de achiziție. În Nord-Vestul României, nivelul de preț se situează la circa 800-820 RON/tonă, însă trebuie să menționăm că aceste niveluri includ costuri de finanțare pentru termen de plată prelungit, precum și indici de calitate suplimentari față de piața de export.

SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI

Sunt subiectul cel mai fierbinte al zilei. Ele sunt vânate efectiv, iar activitatea de recoltare se îmbină cu ofertele care curg din toate părțile pentru această marfă. Pe un fond de depreciere a dolarului american și de diminuare a recoltei la nivel național, cererea a devenit foarte acerbă, cantitătile din piață fiind disputate de către procesatorii locali și exportatori, precum și de către țările vecine, Bulgaria și Ungaria.

Diferența de curs valutar exprimată în moneda RON ajunge, în cazul unui preț de 340 USD/tonă, să fie de circa 100 RON/tonă.

Problema principală rămâne execuția contractuală pentru ceea ce s-a semnat cu câteva luni înainte. Micșorarea potențialului de recoltare agregat cu tentația prețurilor consistente oferite de cumpărătorii spot, fac ca această execuție contractuală să aibă valențe negative în ceea ce privește gradul de execuție.

În termen de prețuri, piața a devenit impredictibilă. Dorința de a acumula poziții și de a specula oportunitatea la o altă fereastră de timp fac ca orice calcul matematic să fie irelevant, cumpărătorii ghidându-se deja după piața ucraineană.

În termen de prețuri, observăm:

  1. zona Bacău, zona Iași: 1470-1480 RON/tonă;
  2. zona de Sud-Est: 1500 RON/tonă;
  3. zona Sud-Vest: 1500 RON/tonă;
  4. procesatori exponențiali în piață: 380 USD/tonă;
  5. Portul Constanța: 395-400 USD/tonă.

În aceste condiții de preț, cumpărătorii de astăzi în FOB Constanța plătesc 395-400 USD/tonă în condiția de conținut de ulei minim 44%. Raporturile de penalizare sunt 2:1 prin reciprocitate. Acest lucru înseamnă că la un conținut de ulei de 44% bază, prețul este cel contractual. Orice depășire este bonificată în raport de 2:1, adică vânzătorul primește 2% din preț pentru fiecare procent de conținut de ulei care depășește 44%. În același timp, dacă nu întrunește condiția de bază de 44%, este penalizat tot în raport de 2:1, adică se scad din preț cuantumul a 2 fracții.

Ca metodă de calcul, mai jos vă rog să vedeți ce înseamnă transformat financiar:

  1. BAZA 44 – 1 %, adică 43% conținut de ulei, raportat la un preț de 400 USD = 400-(4*2) = 392 USD/tonă
  2. BAZA 44 + 1 % adică 45% conținut de ulei, raportat la un preț de 400 USD = 400+(4*2) = 408 USD/tonă

Însa în acest sezon, conținutul de ulei din semințele de floarea-soarelui nu este la nivelul de 44%. Analizele procesatorilor indică nivelul de 40-41,5%, ceea ce afectează randamentul în procesare.

În aceste conditii de piață, marii procesatori se uită deja la cost de înlocuire a semințelor. Aceasta înseamnă import din Ucraina de ulei brut, în vederea rafinării și a susținerii pieței de hypermarket, magazine și HORECA, lucru care va contracara efortul speculativ din aceste zile susținut de intermediarii mici și locali, la care s-au aliniat și o parte din cumpărătorii premium.

Este vizibilă avalanșa de oferte de cumpărare susținută de intermediarii locali, prezenți absolut peste tot, inclusiv pe paginile sociale ale fermierilor, în tentiativa de achiziție a semințelor de floarea-soarelui.


Recomandarea Clubului Fermierilor Români este să apelați la serviciile de brokeraj de cereale pentru oferte de preț și condiții contractuale care securizează tranzacțiile.

PORUMB

Cultura de porumb a început sa fie recoltată în zonele de Sud ale României – județele Olt și Teleorman au efectuat primele secvențe. Constatăm până în acest moment, o umiditate de 13.5 – 14.5 %, un indice de 1.2-1.4% la corpuri străine și o spărtură medie între 2-3%. Firește, acest lucru este generat de combină și nu este o componentă fizico-chimică generată de produs.

Prognoza la nivel național în materie de producție se calibrează în aceste zile la un nivel de 12,5 milioane de tone, în revizuire negativă cu încă 300.000 de tone față de ultima estimare de 12,8 milioane tone.

În materie de activitate comercială, remarcăm aceeași tendință de așteptare și de cerere de reducere a cantităților deja contractate, concomitent cu fenomenul de exercitare a drepturilor contractuale în sensul facturării de către cumpărător a cantității lipsă din contract drept cost de înlocuire. Această diferență este direcționată către piață pentru achiziția prin terți a altor cantități pentru înlocuire.

În piața CPT, prețurile variază între 146-147 euro, în timp ce în zonele de sud, tendința este de 650 RON/tonă în condiția FCA. În zona Bacău se manifestă un preț de 640-650 RON/tonă, livrat la cumpărător.

Consumatorii interni ofertează cu plata la termen de 60-90 de zile în paritatea DAP Locație cumpărător între 730-740 RON/tonă.


În cazul în care există intenția de vânzare către consumul intern sau pentru livrarea în Constanța, vă invităm să contactați expertul în piața de cereale a Clubului Fermierilor Români, pentru negocierea unor condiții contractuale și de preț în favoarea și securizarea intereselor fermierilor.


RAPIȚĂ

Există în continuare cantități de rapiță nevândute, iar tendința și cotațiile sunt pozitive în acest moment. Indicația NOV20 gravitează în jurul valorii de 380 euro/tonă. Nu sunt semne pe termen scurt de depreciere a cotațiilor de bursă.

ORZ

Piața este statică, nu cunoaște încă dezvoltare. Efectul de recoltă nu este încheiat, iar nivelurile de preț de 150 euro/tonă ca medie se mențin în paritatea CPT Constanța.

SOIA

În cazul produsului soia, cotațiile CBOT sunt contrazise oarecum de evoluția prețului în piața fizică. Explicația principală este că fondurile de investiții au poziții confortabil de mari și contrazic situația recoltei fizice. Rămânând în piața locală, în sudul României, putem vedea un preț de circa 300 euro/tonă în paritatea FCA fermă, iar în vestul României, cotația este de 312-314 euro/tonă.


Recomandarea Clubului Fermierilor Români este de a apela la serviciile de consultanță și brokeraj pentru comerțul cu cereale, pentru oferte de preț și condiții contractuale normate pe așteptarea fermierului și, în mod firesc, în interesul securizării fermei.

PIAȚA REGIONALĂ


GRÂU UE 27

Exporturile de grâu ale Franței ar trebui să scadă cu aproape 40% în 2020-2021, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, care au provocat o scădere semnificativă a producției, a raportat Reuters, citând o prognoză de Agritel. Ploaia de toamnă a încetinit plantarea, în timp ce seceta de primăvară a redus producțiile de grâu. Recolta este estimată la 29,22 milioane tone, în scădere față de 39,5 milioane tone anul trecut.

Plantarea redusă a grâului în luna octombrie a anului trecut este așteptat să producă cea mai slabă recoltă din Marea Britanie în 40 de ani și o potențială creștere a prețurilor la făină și pâine, a raportat Sky News, citând Uniunea Națională a Agricultorilor (NFU). Ploile abundente în timpul sezonului de plantare a grâului au permis să fie plantată doar 40% din cantitatea medie de grâu, în timp ce calitatea grâului suferă acum de secetă la începutul sezonului. De asemenea, producătorii de grâu sunt îngrijorați, întrucât Organizația Mondială a Comerțului va impune tarife de 79 lire sterline pe tonă la importurile de grâu dacă un acord comercial nu este asigurat.

COCEREAL: Producția de grâu în UE 27 + UK este înregistrată la 129,1 milioane tone, în scădere față de 129,7 milioane tone în estimarea lunii anterioare și față de cele 146,8 milioane tone de anul trecut. Reviziile descendente semnificative în Franța și în țările balcanice nu sunt compensate complet de revizuirile ascendente din Polonia, țările baltice și Scandinavia.


PIAȚA GRÂULUI ÎN BAZINUL MĂRII NEGRE – STATUS ȘI LICITAȚII

Rusia a recoltat 68,4 milioane mt până la 25 august, cu 19,2 milioane ha sau 65,3% din suprafața recoltată, în timp ce randamentele au scăzut pentru a doua săptămână, conform datelor oferite miercuri de ministrului agricol rus. Recolta de grâu a progresat 5,8% săptămânal, în timp ce randamentele medii au scăzut cu 1,9%, până la 3,56 mt/ha.

Ultimul GASC a fost câștigat în întregime de Rusia. Potrivit comercianților, în termenul de licitație din 25 august pentru două perioade de expediere, GASC a cumpărat 530 KMT de origine exclusiv rusă: 230 KMT pentru transportul 11-20 oct și 300 KMT pentru 21-31 oct. Prețurile FOB au fost de 213-213,33 USD/MT FOB și 227,17-228,73 USD/C&F. Reducerea în cadrul negocierii a fost de 0,2-2,95 USD/MT. Prețurile sunt +6,7 USD/MT, respectiv +7,03 USD/MT față de 13 august. Plata este efectuată la termen de 180 zile, cu siguranța acesta fiind motivul creșterii în preț față de licitația trecută.

TMO – licitație grâu Turcia:

  1. 390.000 tone grâu 209 USD/tonă Samsun pentru 12,5% PRO- 226 USD/MT Derince pentru 13,5% PRO;
  2. 110.000 tone grâu durrum 326,75 USD/MT Derince – 331,49 USD/MT Iskenderun;
  3. Orz 60.000 tone 192 USD/MT CIF Tekirdag – 203 USD/MT CIF Bandirma.

Iordania a achiziționat 60.000 tone de grâu, origine Ucraina, la prețul de 237,5 USD CIF octombrie.

Kazahstan indică o producție de grâu de circa 18 milioane tone, în creștere față de anul trecut cu 600.000 tone, ceea ce indică o apetență mult mai mare pentru export.

În termeni generali de prețuri, după licitațiile expuse mai sus, prețurile au crescut în Bazinul Mării Negre în medie cu 5 USD/tonă, după cum urmează:

  1. FOB RUSIA: CERERE 210 USD/TONĂ – OFERTĂ 205 USD/TONĂ
  2. FOB UCRAINA: CERERE 211 USD/TONĂ – OFERTĂ 208 USD/TONĂ

Ca o sumă a licitațiilor încheiate zilele trecute, avem circa un milion de tone din trei cumpărători, GASC – Egipt, TMO – Turcia și MIT – Iordania.


PIAȚA PORUMBULUI ÎN BAZINUL MĂRII NEGRE – UE 27

În primul rând, vedem dispariția taxelor de import porumb în Uniune, începând efectiv cu data de 27.08.2020.

În planul Uniunii Europene, vedem o evaluare în scădere a recoltelor de porumb, de la 66,8 milioane tone la 64,6 milioane, foarte aproape de 2019 când producția a fost de 64,8 milioane tone. Această scădere se datorează căldurii excesive din Franța și Germania. În procente, scăderea este de 3%.

Estimările Ucrainei la porumb sunt cotate în scădere, de la 37 milioane de tone la 35,5 milioane de tone din cauza secetei persistente și pe teritoriul Ucrainei, în special în zonele Kirovograd, Dnipropetrovsk, Cherkassy, Poltava, Sudul Vinnitsa și Sudul Kievului. Convertind în procente, scăderea este de 4%.


PIAȚA SEMINȚELOR DE FLOAREA-SOARELUI

Actorul principal în această ecuație întâmpină probleme în acest moment, generate de căldura excesivă și de reducerea producției din această cauză.

Piața ucraineană a uleiului de floarea-soarelui a rămas inactivă pentru a treia zi consecutivă, pe fondul absenței totale a vânzătorilor, comercianții spunând că „activitatea este aproape de zero”. Majoritatea participanților la piață s-au abținut în a efectua tranzactii, după ce a început recoltarea în Ucraina și s-au înregistrat până acum randamente foarte mici în regiunile sudice.

Toată lumea este îngrijorată de dimensiunea culturilor, deoarece randamentele primelor loturi nu sunt cele așteptate, agregat cu faptul că recoltarea a început mai târziu decât era preconizat.

Prețurile pentru noua cultură de floarea-soarelui au crescut în această săptămână până la nivelul de 401 USD/MT – 405 USD/MT, fermierii fiind reticenți încă în a vinde.

PIAȚA GLOBALĂ - AMERICA DE NORD ȘI AMERICA DE SUD


PORUMBUL NORD AMERICAN – REZULTATELE PRO FARMER CROP TOUR

Din cauza furtunilor care au lovit statul Iowa, estimările scouterilor de la Pro Farmer indică o scădere a prognozei cu 3%, până la nivelul de 376,5 milioane tone, versus raportul USDA din 12 august, unde prognoza indica 388 milioane tone.

Randamentul la hectarul de porumb scade cu 2,5%, la un nivel de 11.14 tone/ha, versus prognoza inițială USDA de 11,4 tone/ha.

Suprafața care se va recolta scade la rândul ei din cauza furtunilor cu 0,6%, versus estimarea USDA din 12 august, la un nivel de 33,8 milioane hectare, versus 34,01 milioane hectare.

 

SOIA NORD-AMERICANĂ – PRO FARMER CROP TOUR

Producția de soia este revizuită, de asemenea, la un nivel de 118,7 milioane tone față de USDA care cota la 120,43 mil. tone, cu o scădere de 1,4%.

Randamentul la hectar este și el scăzut, la un nivel de 3,53 tone/hectar, față de estimarea inițială de 3,58 tone/ha, o scădere de 1,5%.

Suprafața arată o îmbunătățire în sens pozitiv, până la nivelul de 33,63 milioane de hectare, față de 33,6 milioane ha preconizate inițial.

Sursa: CREDIT KAREN BRAUN – TWITTER @kannbwx


ARGENTINA – SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI – GRÂU

Vremea uscată continuă în Argentina, reducând așteptările pentru cultura de floarea soarelui care trebuie însămânțată și provocând daune culturii de grâu plantate, conform BAGE.

Suprafața care va fi plantată cu floarea soarelui a scăzut de la 1,7 milioane hectare la 1,5 milioane hectare. Deficitul de apă din centrul și nordul zonei agricole centrale a limitat plantarea de floarea soarelui. 7,9% din suprafața revizuită a fost plantată până în prezent. Cultura de grâu din Argentina suferă din lipsă de umiditate, îngheț și dăunători care compromit așteptările de randament. În nord, pierderile potențiale de randament sunt estimate între 20% și 50%, în timp ce culturile din sud au beneficiat de ploi în ultimele săptămâni.


BRAZILIA

Producția de porumb braziliană este estimată în creștere datorită măririi suprafețelor cu circa 7%, la un nivel de 113 milioane tone. De asemenea, cultura de soia este prognozată la un record de 133,5 milioane de tone.


CHINA – RUSIA

China a propus o „alianță a industriei de soia” cu Rusia deoarece încearcă să aprofundeze legăturile economice cu partenerul său strategic, în ciuda angajamentului său de a cumpăra mai multa soia boabe din SUA.

Ministrul Comerțului, Zhong Shan, a solicitat o cooperare mai strânsă cu Rusia în toate domeniile lanțului de aprovizionare cu soia în timpul unei videoconferințe cu ministrul rus al Dezvoltării Economice, Maksim Reșetnikov, marți, 25 august.

Zhong a mai spus că Beijingul și Moscova ar trebui să „corespundă” marilor zone de producție de soia ale țărilor și să construiască o alianță industrială, potrivit unui comunicat al ministerului chinez.

În mod separat, ministerul agriculturii a declarat miercuri într-o conferință de presă că achizițiile de soia din China din Statele Unite vor continua să crească în cadrul acordului comercial de fază 1 și că vor crește importurile totale de soia în a doua jumătate a anului.

Sursa: SOUTH CHINA MORNING POST

TREND FINANCIAR ÎN COMERȚUL CU MĂRFURI

Din cauza pierderilor înregistrate de către traderi, marile concerne bancare își revizuiesc sensibil apetența în a finanța riscul tranzacțional al caselor de trading. ABN Amro și BNP Paribas au anunțat deja că se retrag din acest sector de activitate iar RABO Bank își revizuiește finanțarea tranzacțiilor cu materii prime. Pierderile estimate se cuantifică la ordinul miliardelor de dolari.

Drept consecință directă, costul creditelor pentru tranzacții cu materii prime ar putea crește în perioada imediat următoare, iar tabloul va fi complet schimbat în următorii 10 ani, în ceea ce privește finanțarea tranzacțiilor cu materie primă.

Fiecare entitate din casta financiară își va revizui poziția din piață, gradul de apetență pentru risc și, cu siguranță, își va alege domeniul de expertiză astfel încât să restrângă portofoliul de tranzacții cu materii prime, în sensul riscului.

Principalele case de trading au viziuni diferite în această speță. Restructurarea pieței va oferi mai multă participare celor care sunt consolidați, în timp ce cealaltă parte crede că va crea efecte în lanț până la vânzătorul primar.

Băncile vechi, cu activitate îndelungată în acest domeniu, au rădăcinile în finanțarea comerțului din India și alte țări, acesta fiind de fapt scopul cu care au fost înființate, acum aproape 200 de ani.


Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.