Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 8 februarie 2021

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Grâul românesc a scăzut în privința cotațiilor de vânzare, atât pentru recolta veche, cât și pentru recolta nouă. Pentru ușurință în exprimare și comunicare, vom folosi pentru toate categoriile de mărfuri prescurtările:

  1. OC = recolta veche (old crop)
  2. NC = recolta nouă (new crop)

Grâul OC își pierde din intensitate în ceea ce privește nivelul de preț, nu din cauza lipsei de interes în achiziție, ci din cauza contextului generat de mișcările Rusiei. Taxa de export este, de departe, elementul central al contextului de piață actual. Vom reveni asupra acestui aspect.

Cotațiile pentru OC sunt aliniate în jurul valorilor de 222-224 EUR/tonă, în paritatea de livrare CPT Constanța, pentru calitate 77 MH (masă hectolitrică) și baza 12% proteină. În țară, coborârea prețului a generat neliniște. Foarte mulți fermieri cu stocuri de grâu între 100 și 500 de tone încearcă valorificarea la nivelurile anterioare către cumpărători. Discutam aici despre piața intermediară, compusă din jucători cu arie de desfășurare județeană. Vânzătorii mizează în continuare pe 1.000 RON/tonă, în timp ce cumpărătorii oferă 950 RON/tonă. Tranzacțiile sunt însă pur speculative din punctul de vedere al cumpărătorilor zonali, miza lor fiind generarea unui nou vârf de creștere în viitorul apropiat.

Pentru recolta nouă (NC), prețurile se recalibrează în jurul valorilor pre-existente scăderii prețului pentru OC. Nivelurile la nivel de Port Constanța revin în jurul valorilor de 187 EUR/tonă, minus 4-7 EUR/tonă (900-910 RON/tonă) pentru calitatea grâu furaj. Acest preț este determinat de câțiva factori, după cum urmează:

  1. Gravitația cotației MATIF septembrie 2021 în jurul valorii de 197-199 EUR/tonă;
  2. Incertitudinea în ceea ce privește vremea în perioada următoare (ne referim la zona Mării Negre, Europa și America de Nord), din punct de vedere al gerurilor, al potențialului de winter kill, al nivelului de precipitații în perioada imediat următoare și al prognozelor de producție;
  3. Întărirea dolarului american la un nivel de 1,196 în raport cu moneda euro (nu uitați că dolarul american este moneda în care se desfășoară tranzacțiile la nivel mondial). Exemplificăm un calcul aritmetic simplu:
  4. Paritate euro/dolar 1,22: preț grâu 292 USD/tonă = 239,44 EUR/tonă
  5. Paritate euro/dolar 1,196: preț grâu 292 USD/tonă = 244,15 EURO/tonă
  6. Incertitudinea legată de modul în care grâul rusesc vă fi taxat în recolta nouă.

Pe piața internă, constatăm o efervescență a procesatorilor, care contractează cantități de grau NC, securizând astfel primele luni de după recoltare. Prețurile oferite de ei sunt competitive în raport cu Portul Constanța. Observăm existența efectelor de piață liberă, care își stabilește singură mecanismele și le considerăm drept un factor de normalitate într-o economie de piață.

Recomandăm vânzarea de grâu NC la niveluri de 1-2 tone la hectar, astfel încât bugetele fermelor să fie asigurate și prin venituri certe în viitorul apropiat. Nu trebuie să devenim exagerat de optimiști în ceea ce privește vânzări de nivel 4-5 tone la hectar. Recolta este încă departe și riscurile sunt prezente. O nivelare a vânzărilor pe etape este un factor de reducere a riscului și, în același timp, un semn de maturitate în conducerea afacerilor agricole. După cum puteți observa în graficul de mai jos, nivelul s-a redus față de zilele precedente la 224,75 EUR/tonă.

Fig. 1: Grafic EURONEXT cu diferență de preț intre OC (linia de sus) și NC (linia de jos)


Analiză status regional

În ceea ce privește bazinul Mării Negre, constatăm un efect de scădere a prețului grâului generat de iminența taxei de export rusești. Repetăm nivelurile ei în privința recoltei vechi (OC):

  1. 15 februarie – 28 februarie 2021: 25 EUR/tonă
  2. 1 martie – 30 iunie 2021: 50 EUR/tonă

Acest factor a declanșat un val de vânzări al grâului rusesc, fermierii dorind să vândă înainte de impunerea taxei. Astăzi, 08 februarie 2021, cu siguranță că taxa este deja înglobată în prețul pe care ei îl primesc pentru recolta lor, căci logistica și părăsirea fizică efectivă a teritoriului rusesc nu este posibilă înainte de 15 februarie 2021.

În același context, fermierii ruși sunt forțați să vândă. Două niveluri de taxe suprapuse, plus efectul unei noi taxe care va fi aplicată grâului NC, vor face ca grâul OC să primească corecții negative în lanț, conform calculului de mai jos.

Calculăm mai jos prețul în ferma rusească pentru o tonă de grâu. Pentru a simplifica, vom atribui un preț aleatoriu grâului în ferma rusească (EXW) de 250 USD/tonă. Urmărind schema de mai jos, observăm cum cele 2 trepte ale taxei afectează prețul primit de fermierii ruși pentru grâu, scăzând, pe rând, câte 28 USD/tonă (=25 EUR/tonă) din valoarea mărfii. Ultimul nivel reprezintă inversul de recoltă (OC-NC), de 33 USD/tonă, conform cotațiilor Euronext (la o paritate EUR-USD de 1,22).

Din cele expuse mai sus, vedem cum tot acest complex se răsfrânge asupra fermierilor ruși și, implicit, asupra nivelurilor de vânzare în porturile rusești. Singurul mod în care mai pot vinde este să accepte nivelurile actuale, să încerce să vândă cat mai mult posibil și, astfel, să diminueze pe cât pot de mult efectele.

În afară de motivele expuse mai sus, cererea în destinațiile uzuale, Nordul Africii și Orientul Mijlociu, sunt acoperite și, deci, nu există un interes major care ar putea face ca prețul să urce din nou în perioada imediat următoare, de 4-6 săptămâni, să spunem. Acest aspect reiese și din ultima licitatie GASC, unde Egiptul a cumpărat 480.000 de tone din Rusia, Ucraina, România și Franța.

Ca o confirmare asupra a ceea ce se va întâmpla în recolta nouă de grâu, statul rus eliberează următoarea declarație:

Un mecanism permanent de reglementare a exportului de cereale din Rusia ar trebui lansat de la 1 aprilie 2021, a declarat ministrul dezvoltării economice a Rusiei, Maxim Reshetnikov la 4 februarie.

„Dezvoltăm mecanismul fix care va fi lansat de la 1 aprilie și va rămâne în vigoare permanent. Sarcina sa este de a evita transferul de volatilitate și prețuri globale ridicate pe piața internă ”, – a spus ministrul.

Mecanismul va avea două părți.

„Prima va fi taxa de export, care va fluctua conform regulilor cunoscute. A doua parte va fi un mecanism care aduce toți banii înapoi producătorilor agricoli. Noi și Ministerul Agriculturii discutăm subvențiile proporționale cu suprafața cultivată”, – a explicat M. Reshetnikov.

El a spus că Rusia ar trebui să aibă propriul indicator de preț.

„Nu avem propriul nostru indicator de preț pentru cereale. Rusia este cel mai mare exportator și trebuie extrem de mult să dezvoltăm comerțul cu cereale pentru a avea propria piață de valori, cifră de afaceri notabilă, indicator propriu. Vedem această sarcină, dar înainte de aceasta, vom lansa o înregistrare a contractelor începând cu 1 aprilie. Toți exportatorii își vor înregistra contractele”, – a spus el.

Credit: APK INFORM

Pe scurt, o taxă de 70% din ceea ce depășeste un preț de bază va fi aplicată pe tona de grâu oferită spre export. Indicația sa de prețul va fi, cel mai probabil, FOB Novorossysk, iar aparențele duc către o bază de 200 USD/tonă. Pentru o mai bună înțelegere, vom integra aleatoriu un preț de export de 260 USD/tonă, din care vom scădea baza de 200 USD/tonă. Diferența rămasă va fi taxată cu 70%, adică 42 USD/tonă. În aceste condiții, cine va dori să exporte va trebui să o facă la prețul de 302 USD/tonă (260+42). Cei 42 USD vor fi cuantumul taxelor vamale de export.

În afară de această taxă, este evidentă intenția statului rus de a capitaliza exportul de cereale prin măsurile enunțate în pragul noului an. Reamintim de E-Grain Tracking System, care va monitoriza traseul fiecărei tone de marfă, precum și de Registrul Contractelor.

În această perspectivă, analiza noastră arată următoarele:

  1. Pe termen scurt, 1,5-2 luni, prețul grâului nu va înregistra creșteri semnificative, recolta veche având chiar potențial de coborâre (deja a făcut-o);
  2. În perioada premergătoare campaniei de recoltare, adică ultima decadă din aprilie până în 15 iunie, vom putea vedea grâul urcând din nou, datorită celor analizate mai sus;
  3. În toamna lui 2021, s-ar putea să avem din nou creșteri de prețuri, din cauza impactului asupra intenției de plantare din Rusia.

În bazinul Mării Negre, Ucraina și România sunt extrem de bine poziționate în tot acest context. Fluxurile lor vor avea căutare datorită logisticii mai bune față de porturile franțuzești, însă nu trebuie neglijat potențialul Franței, al Germaniei și al Țărilor Baltice, care se bucură de condiții foarte bune de vegetație din acest moment.

Piața orzului


Orzul recolta veche se parametrează la un nivel mai ridicat față de săptămânile trecute, în special dacă ne uităm la cererea pentru export. Cotațiile orzului au ajuns la nivelul de 210 EUR/tonă CPT Constanța, un nivel ușor de anticipat, pentru că piața orzului nu a fost perturbată în niciun fel. Exportul este, deci, sensibil interesat de orz. Piața internă se manifestă, dar sporadic, plătind niveluri un pic mai ridicate față de export.

Recolta nouă de orz, în schimb, va fi dinamică. România a câștigat deja licitații în destinația Iordania, ceea ce face ca interesul pentru orzul românesc să fie evident. Singura problemă rămâne diferența de preț cu care s-au câștigat licitațiile, ea ridicându-se la un nivel de peste 22 USD/tonă, ceea ce va face ca originarea exportatorului care a câștigat cu un preț mai mic să fie mai dificilă. Experiența ne arată însă că, din potențialul de producție de 300.000 hectare de orz furajer, există spațiu suficient de originare. Totul depinde de momentele alese.

Ca principiu de business, originarea trebuie făcută la primele momente. Vorbim de contractarea forward, pe care ambii exportatori cu licitații câștigate în Iordania trebuie să o facă. Avantajul celui care a beneficiat de un preț mai mare în licitație este de a nu se afla în necesitatea de a oferi o cotație mai mare fermierilor pentru orz și să ridice astfel prețul în piață. Pentru a-și asigura o marjă semnificativă de profit, trebuie doar să acorde o sumă infim superioară celuilalt exportator. 

Estimarea de 1.500.000 tone producție este suficientă pentru acoperirea necesarului sau, cum spune un principiu comercial foarte sănătos, „nu doresc să cumpăr primele 60.000 tone, ci pe următoarele 60.000”.

În regiune, Iordania cumpără încă orz. Ultimele licitații au fost adjudecate de Viterra, la un preț de 259 USD/tonă, respectiv 258 USD/tonă, CIF Aqaba. Reflecția acestui preț cu marja de trading inclusă ar trebui să fie în jurul valorii de 186-187 EUR/tonă în paritatea CPT Constanța.

Recomandăm vânzarea a maxim 2 tone la hectar, în baza indicațiilor de preț oferite mai sus și a ofertei prezentate de cumpărători.

Piața porumbului


Cotațiile porumbului românesc recolta veche rămân stabile. 212-213 EUR/tonă în CPT Constanța, este nivelul acestor zile și remarcăm efervescența pentru activitatea de export în Mediterană, cu nave mai mici, de 5.000-7.000 de tone.

În țară, cotațiile diferă de la zonă la zonă. De exemplu, în centrul țării, pentru porumb cu umiditate de 15-16%, oferta de cumpărare existentă indică 830-835 RON/tonă (echivlent 170 EUR/tonă) pentru cantități între 200 și 1.000 tone. În zona Moldovei, pentru porumb condiționat, de oferea și 970 RON/tonă (199 EUR/tonă), la loturi mari, de peste 3.000 de tone. Interesul arătat de cumpărători se propagă în piață, cererea internă și exportul mergând pe același culoar.

În cazul prețului porumbului recoltă nouă, după un început în forță, cotațiile portului Constanța au scăzut în intensitate cu circa 3-4 EUR/tonă din cauză că vecinii noștri din Ucraina au început și ei vânzările și, astfel, oferta a devenit mult mai diversificată că origine. În orice caz, nivelul de 166-167 EUR/tonă, CPT Constanța nu este un nivel de neglijat, în perspectiva pozitivă a unei recolte bune.

Însă un fenomen interesant se întâmplă pe burse, și anume, reducerea diferenței dintre grâu și porumb. Cu alte cuvinte, grâul scade și porumbul crește. Apropierea lor va duce la anumite schimbări și logica momentului ar fi o corecție pozitivă a grâului, căci cererea pentru porumb există la nivel internațional.

Fig. 2: EURONEXT – comparație martie 2021 – porumb (linia portocalie) și grâu (linia albastră)


În plan regional, remarcăm o creștere a producției recoltate din Ucraina, cu circa 1.500.000 tone, ceea ce duce la o recoltă de 31.000.000 tone. Însă, să ținem minte că Ucraina are un memorandum semnat cu exportatorii pentru o limita exportul de porumb la 24.000.000 tone.

În plan global, remarcăm China, cu o reajustare a producției interne cu 3.000.000 tone, până la nivelul de 265.000.000 tone. China va fi creditată de USDA la următorul raport cu un nivel mai mare de import porumb, apropiindu-se de estimarea de 23.000.000 tone.

Prețul porumbului în China a crescut până aproape de 2.900 CNY/tonă (yuani), adică 448 USD/tonă.

Aparent, cele 7.000.000 de tone de porumb achiziționate din SUA, care vor fi declarate USDA la momentul exportului, vor avea ca destinație China. Entități chinezești juridice înregistrate în SUA au tranzacționat această cantitate de marfă.

Producția de porumb braziliană este scăzută, până la nivelul de 105.000.000 tone din cauza rezultatelor slabe ale primei recolte și a întârzierilor, care au condus la existența unor suprafețe neplantate pentru a doua producție de porumb, numită Safrinha.

RECOMANDĂRI: Porumbul recolta veche are perspective în continuare și putem vedea niveluri mai ridicate la porumb OC. Indicațiile ucrainene dau această perspectivă, ca și mișcările la nivel global, care vor fi, cu siguranță, alimentate de raportul USDA care va sosi în data de 10 februarie.

Porumbul recolta nouă are un nivel corect de preț în acest moment. Cei câțiva euro pierduți în ultimele zile ar fi un beneficiu în viitorul apropiat. Vedem însă, la nivel de România, dificultăți logistice la campania de recoltare, ceea ce pune de pe acum presiune pe transport în termen de preț, afectând, în același timp, prețul mărfurilor.

Piața semințelor de rapiță


Indicațiile EURONEXT urmează prețul energiei. Barilul de petrol în cotație Brent a atins nivelul de 59,5 USD, lucru observabil și la stațiile de alimentare cu combustibil din țară, precum și la distribuitorii de motorină din agribusiness.

403,5 EUR/tonă este un punct în care se vede potențialul de revenire al transporturilor de după pandemie. Cotațiile MATIF august 2021, înregistrează un minus 4 EUR/tonă în echivalent FOB Constanța, procesatorii din Romania indicând același nivel la fabricile din teritoriu.

La acest trend contribuie în bună măsură și Canada, care a epuizat toate stocurile de Canola (rapița = Canadian Low Acid), cu 6 luni înainte de recoltare. Cumpărătorii chinezi sunt și aici în prim-planul achizițiilor. Cotațiile Canola au depășit istoricul ultimilor 13 ani, situându-se la un nivel de 700 CAD/tonă (dolari canadieni), dar, în mare măsură, la acest rezultat a contribuit și suprafața plantată, cea mai mică din ultimii 5 ani.

Vânzările în România sunt pe trend. Cantitățile se contractează, vestul țării indicând un nivel de MATIF august 2021, minus 13 euro în paritatea FOR (Free on Rail), adică încărcat în vagoane.

Cu toate acestea, nu recomandăm vânzarea a mai mult de 1 tonă la hectar, din două motive:

  1. Riscul de vreme;
  2. Potențial viitor de preț;

Fig. 3: Grafic preturi rapiță și canola – observați comparativ diferențele între mai 2021 și martie 2021 pentru canola

Piața semințelor de floarea-soarelui


Recolta veche indică niște niveluri de 665 USD/tonă livrat la procesatorii interni, iar în paritatea FOB Constanța, indicațiile sunt de 690 USD/tonă. În Ucraina, semnalăm o cerere absolut hilară pentru marfa în paritatea FOB la nivelul de 765 USD/tonă.

Recolta nouă face un pas în spate, pe fondul întăririi dolarului american și a scăderii prețului uleiului de palmier, după ce indicațiile locale arătau un nivel de 455 USD/tonă CPT procesatori. Acum, indicația CPT procesatori s-a schimbat la nivelul de 450 USD/tonă, în timp ce portul Constanța indică în paritatea CPT 458 USD/tonă. Doi exportatori au rămas peste aceste niveluri și plătesc un preț mai ridicat FCA ferme în sudul României, dar, cu siguranță, aceștia au un contract de acoperit încheiat la preț mai mare.

Notăm, de asemenea, o tranzacție de circa 15.000 de tone încheiată la un preț de 483,5 USD/tonă CPT Constanța, care a fost oferită procesatorilor bulgari, însă aceștia, pentru moment, nu doresc marfa la acest nivel de preț. De asemenea, floarea-soarelui origine Serbia este oferită la nivelul de 480 USD/tonă CIF Russe, însă nici aceasta nu a avut success în tranzacționare.

În schimb, procesatorii din Bulgaria arată un interes deosebit pentru recolta românească din sudul țării. Indicațiile de 456-458 USD/tonă FCA ferme sunt un factor decizional în tranzacționare, cantități importante fiind deja semnate.

Semințele de floarea-soarelui cu un conținut ridicat de acid oleic (high oleic), sunt în continuare penalizate de interesul scăzut în Europa, generat de restrângerea activității HoReCa, astfel că bonusul oferit nu depășește la modul general 20 USD/tonă. Un singur exportator plătește 30 USD/tonă pentru a-și asigura nivelul de marfă pentru export, însă acesta este un caz singular, care are încheiat un contract multi-anual cu un mare producător de chips-uri la nivel mondial, cu un bonus în jurul valorii de 65 USD/tonă.

Prognoza de plantare indică, la acest moment, cifre puțin optimiste, circa 1.200.000 hectare. Dacă aceste cifre se realizează, vom avea un potențial de recoltă, în condiții normale, care va depăși 3.336.000 tone, cu un randament de 2,78 tone la hectar. Această producție va asigura necesarul intern și va suplini cererea de export.

Prețul de 450-455 USD/tonă este un nivel ofertant. Transformat în lei, înseamnă 1.850 RON/tonă, iar un randament la hectar de circa 3-3,2 tone la hectar indică un venit de aproape 6.000 RON/ha (474 USD/ha). Dacă efectuăm o comparație cu porumbul neirigat, unde randamentul mediu este de 6-7 tone/ha, la un preț de 164 EUR/tonă CPT Constanța, atingem circa 5.200 RON la hectar ca venituri.

Totuși, să nu uităm că vecinii noștri din bazinul Mării Negre, Ucraina (în mod special) și Rusia nu au apetit de vânzare a materiei prime brute, ci adaugă valoare extrăgând uleiul brut și șroturi. Aceste două produse iau calea exportului.

  1. Ucraina nu rambursează TVA la floarea-soarelui exportată ca materie primă, având un lanț de fabrici de procesare în plan intern.
  2. Rusia au taxă de export la floarea-soarelui și, de asemenea, dezvoltă masiv industia autohtonă de procesare a semințelor de floarea-soarelui.

Astfel, din potențialul ucrainean și rusesc de circa 27.000.000 tone, calea exportului o iau doar produsele finite, procesate intern, care creează locuri de muncă în industria de procesare, în industriile conexe și în infrastructura logistică.

România, în schimb, exportă materia primă brută către destinații ca Franța, Spania, Olanda, Bulgaria, Turcia și alții, fară a-i aduce valoarea adăugată.

RECOMANDARE: Vânzare de maxim 1-1,5 tone la hectar. De urmărit piața, iar după plantare și estimare recoltă, se poate continua cu vânzarea.

Prognoza meteo


6.02.2021 – 19.02.2021


România – zăpadă (cm/m2)


România – ploaie (l/m2)


Rusia – zăpadă (cm/m2)


Ucraina – zăpadă (cm/m2)


Europa – zăpadă (cm/m2)


Europa – ploaie (l/m2)


SUA – zăpadă (cm/m2)


America de Sud – ploaie (l/m2)


Australia – ploaie (l/m2)

Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.