Știri

Reacțiile fermierilor europeni la CFM

Bugetul „arată o ambiție limitată” pe plan agricol, CEJA


Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA) a salutat acordul încheiat înainte de zorii zilei de 21 iulie cu privire la cadrul financiar multianual (CFM) și instrumentul de recuperare al UE pentru următoarea generație. Ei spun că acordul „oferă certitudine pentru continuitatea programelor UE și capacitatea de recuperare de a aborda efectele COVID-19”, dar, de asemenea, „arată ambiție limitată pe frontul agricol”.

O astfel de ambiție limitată „riscă să submineze capacitatea tinerilor fermieri de a investi în viitorul lor și în viitorul sectorului lor, lucru esențial pentru îndeplinirea obiectivelor UE”. Ele indică reduceri ale PAC în comparație cu perioada de programare 2014-2020, în timp ce dezvoltarea rurală a fost redusă la 7,5 miliarde EUR (față de 15 miliarde EUR în propunerea inițială a fondului UE pentru noua generație a Comisiei).

Organizația de lobby a tinerilor fermieri se referă, de asemenea, la „scăderea severă a alocării financiare la bugetul de redresare Horizon Europe și Fondul pentru Tranziție Justă, două instrumente care sunt esențiale pentru realizarea obiectivelor Green Deal. Comentând în această săptămână, președintele CEJA, Jannes Maes, a declarat că:

„Liderii UE trebuie să reflecte asupra discrepanțelor din ambițiile lor. Curajul politic ar trebui să se concentreze pe conturarea și finanțarea unei căi de investiții, inovație și recunoaștere pentru a atinge ambițiile sale. Ca tineri fermieri, nu vrem să renunțăm la ambiția noastră de a construi un sector agricol mai rezistent. Acum așteptăm să vedem că totul este pus în funcțiune pentru a maximiza capacitatea din zonele rurale și sectorul agricol pentru a accesa fluxuri bugetare suplimentare.”

Jannes Maes

Președinte CEJA



Alocare de fonduri pentru relansarea economiei, Copa-Cogeca


Cel mai mare lobby al fermei din UE, Copa-Cogeca, recunoaște eforturile politice făcute de șefii și guvernul european în această săptămână pentru a ajunge la un acord politic cu privire la bugetul Uniunii. Într-o declarație comună emisă pe Twitter (21 iulie), președinții Joachim Rukwied (COPA) și Ramón Armengol (COGECA) spun că acordul „subliniază importanța sectorului agricol și rolul său cheie în asigurarea securității alimentare și în păstrarea zonelor rurale vibrante”. Aceștia solicită „desfășurarea rapidă a fondurilor convenite pentru a ajuta la redresarea economiei europene, în toate sectoarele și a investi în metode de producție mai durabile”.

Citește și Acord al Consiliului European asupra CFM


Mai multe provocări cu mai puțini bani, Farm Europe:


Think tank-ul Farm Europe a spus că fermierii vor trebui să „întâmpine mai multe provocări cu mai puține cheltuieli” în următoarea perioadă de programare (2021-2027).

Într-o declarație emisă la Bruxelles reprezentanții Farm Europe au spus că bugetul PAC rămâne în mare măsură stabil față de perioada anterioară (2014-2020), dacă este exprimat în prețurile curente și presupune o rată a inflației de 2% în perioada respectivă.

Dacă este exprimată în 2018 prețuri constante, Farm Europe spune că este în scădere cu 39 de miliarde de euro (-10,2%) – puțin mai mult decât un an întreg de sprijin pentru primul pilon. Puțin mai puțin de jumătate din această reducere poate fi legată de costul Brexit pentru PAC, Farm Europe rezumând că „inclusiv în planul de recuperare, fermierilor europeni li se cere să finanțeze aproximativ 20 de miliarde de euro din alte politici europene”.


EEB salută pachetul de stimulare, cu o avertizare


Biroul European de Mediu (EEB) a salutat „pachetul de stimulare atât de necesar”, dar a avertizat că „trebuie făcut mai mult pentru a elimina dependența Europei de combustibilii fosili, pentru a reforma agricultura și pentru a trece dincolo de creșterea economică”.

Grupul de mediu a declarat că un acord privind bugetul pe termen lung în valoare de 1 trilion de euro „marchează un moment istoric pentru solidaritatea inter-europeană”. Într-o declarație publicată pe 22 iulie, EEB și-a exprimat satisfacția că liderii UE au acceptat „creșterea țintei pentru cheltuielile pentru acțiunile climatice din bugetul UE de la 25% propuse de Comisie la 30%” și au fost favorabili ideii de a „face ca cheltuielile legate de climă să fie în concordanță cu obiectivul UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și cu noile obiective climatice ale Uniunii pentru 2030”.

Cu toate acestea, ei indică „mai multe necunoscute pe drumul care urmează, mai ales în ceea ce privește lipsa condiționalității legate de fonduri și guvernare”.

Comentând alocările pentru agricultură, Bérénice Dupeux, principalul responsabil cu politica agricolă a EEB, a declarat că

„Anunțul de 13 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală va fi lipsit de sens pentru mediu și climă dacă acest buget nu este legat de obiective cantitative de mediu și climă. Regret că liderii UE au introdus posibilitatea de a transfera până la 30% din fondul de dezvoltare rurală către cea mai ineficientă politică – plăți directe”.

Colega ei, Katy Wiese, Politică pentru Justiție Ecologică și Economică, a avut o atitudine pozitivă privind alocarea a 30% din Planul de recuperare al UE pentru încurajarea acțiunilor climatice, „dar în mod clar nu este suficient”. Ea regretă faptul că Fondul pentru Tranziție Justă a fost redus cu aproape trei sferturi, în timp ce banii publici „ar trebui folosiți pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a începe o reorientare către bunăstarea oamenilor și a planetei în locul creșterii PIB”.

Citește și Parlamentul European împotriva acordului privind CFM