Adrese oficiale Club

Adresă CFRO și FNCR redistribuire ajutor minimis cartof


Clubul Fermierilor Români și Federația Națională „Cartoful” din România au semnalat Ministrului Agriculturii Petre Daea un aspect de interes în ceea ce privește procedura de acordare a schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”.

Cele două organizații supun atenției ministrului necesitatea de a lua în considerare redistribuirea acestui ajutor financiar acordat prin intermediul schemei anterior menționate.

Având în vedere faptul că data de 15.07.2022 este considerată, din punct de vedere procedural, drept ultima zi de depunere a solicitărilor fermierilor pentru a beneficia de ajutorul de minimis din cadrul programului de susținere a producției de cartof de consum, CFRO și FNCR semnalează faptul că numărul fermierilor eligibili la finalul acestui apel, conform informațiilor primite de la aceștia, va fi mult mai mic decât cel estimat, din cauza apariției întârziate a actului normativ.

În aceste condiții, cele două organizații solicită analizarea opțiunii de punere în aplicare a procedurii de redistribuire a sumelor alocate, astfel încât valoarea de 15 milioane lei sa fie repartizată integral în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru sectorul cartofului către fermierii declarați eligibili.  

Accesul cât mai multor producători din zona culturii cartofului la această sursă de finanțare are potențialul de a acționa drept catalizator pentru îmbunătățirea performanței economice a sectorului de producție și comercializare a cartofului autohton. Mai mult decât atât, această decizie are capaciatea de a contribui la compensarea parțială a pierderilor de venit cauzate de condițiile climatice extrem de nefavorabile din această perioadă.

Adresa transmisă către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate fi consultată mai jos.