Adrese oficiale Club

CFRO înainteaza către ANF o adresă privind prelungirea perioadei de comercializare a PPP pe bază de S-metolaclor

26 martie 2024 - Clubul Fermierilor Români, în calitate de susținător constant al dialogului constructiv reprezentând interesele antreprenorilor agricoli în vederea promovării politicii agricole comune și reglementărilor echitabile în agricultură. În acest sens, având în vedere responsabilitatea noastră la nivelul mediului asociativ al sectorului agroalimentar, am transmis o solicitare de prelungire a perioadei de comercializare a produselor de protecție a plantelor pe bază de S-metolaclor către Autoritatea Națională Fitosanitară.


În urma deciziei C.N.O.P.P.P nr. 2542 din 21.02.2024 privind retragerea certificatelor de omologare ale produselor de protecție a plantelor pe bază de S-metolaclor, am analizat împreună cu un număr reprezentativ de membri ai organizației noastre efectele pe care le produce această acțiune asupra fermierilor români care cultivă porumb și floarea soarelui. Astfel, retragerea substanței active S-metolaclor considerăm că reprezintă o pierdere semnificativă pentru acești antreprenorii din acest domeniu, deoarece este un instrument vital în controlul buruienilor, în special în preemergență aferentă culturii de porumb. În prezent, nu există alternative chimice la fel de eficiente pentru această metodă de combatere a buruienilor, ceea ce creează o situație dificilă pentru agricultura autohtonă.

De asemenea, în contextul unor provocări multiple întâmpinate în acest sezon agricol, precum condițiile meteorologice imprevizibile, lipsa precipitațiilor și evoluția nefavorabilă a prețului cerealelor, fermierii români se confruntă cu dificultăți financiare și decizionale complexe. Amânarea achiziționării produselor de protecție a plantelor până în ultimul moment reprezintă o strategie comună în această situație, însă perioada scurtă rămasă, de o lună și jumătate până la retragerea certificatelor de omologare creează o presiune suplimentară asupra fermierilor.