Articole

A zecea ediție Agriplanta Romagrotec s-a desfășurat la Fundulea

Clubul Fermierilor Români vă oferă un rezumat al noutăților prezentate la cele mai importante târguri agricole din România și al discuțiilor avute cu expozanții în ceea ce privește piața utilajelor agricole.

În perioada 02 – 05 iunie 2022, Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare a participat la a zecea ediție Agriplanta Romagrotec, care a avut loc la Fundulea, jud. Călărași. Organizat de DLG Intermarketing și APIMAR pe o platformă de peste 36 de ha, evenimentul a revenit în atenția publicului după doi ani de pauză cauzați de pandemia de Covid-19, numărând peste 23.800 de vizitatori.

Expoziția s-a bucurat de vizita Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, și a fost marcată de o serie de noutăți și acțiuni inedite:

  1. Compania Titan Machinery a oferit Liceului Agricol V. Harnaj un tractor pentru elevii secției de mașini agricole – formare duală;
  2. Lansarea în premieră a unui nou model de combină - X9 - de către IPSO Agricultură;
  3. Prezentarea tractorului cu combustibil gazos de către Agroconcept, distribuitorul mărcii New Holland;
  4. Prezentarea mai multor utilaje destinate fermelor mari și foarte mari, cu lățimi de lucru de 18 sau chiar 36 m;
  5. Prezentarea noilor modele de combine ale companiei Claas;
  6. După o pauză destul de lungă a reapărut și un sector dedicat animalelor vii, unde au fost prezentate exemplare valoroase de bovine, ovine și caprine;
  7. Un stand generos dedicat instalațiilor pentru irigații;
  8. Numeroase zone unde distribuitorii au oferit demonstrații practice;
  9. Mai multe instituții de învățământ superior cu profil tehnic au dorit să fie prezente la eveniment;
  10. Instituțiile financiare au fost de asemenea prezente cu mai multe oferte atractive create pentru perioada târgului;
  11. O altă prezență care se regăsește la aproape toate târgurile de specialitate a fost cea a producătorilor și a distribuitorilor de drone pentru agricultură.

Printre exponatele care au atras atenția s-au numărat produsele companiei MacDon, mai precis un vindrover destinat recoltării furajelor propus pentru prima oară la vânzare în România.

O altă prezență apreciată de mulți fermieri a fost cea a producătorului național de tractoare care a prezentat câteva din modelele sale alături de oferte de preț foarte atractive.

De remarcat faptul că unii producători s-au prezentat anul acesta la târg cu standuri proprii, nemaifiind reprezentați doar la standurile distribuitorilor.

Multe intervenții au avut ca tematică noile tehnologii din domeniul agricol, conservarea carbonului și digitalizarea agriculturii.

Discuțiile avute cu mai mulți producători de mașini agricole au confirmat tendința actuală din domeniul mașinilor agricole.

Astfel, conflictul din Ucraina și faptul că o lungă perioadă de timp China a fost din nou atinsă de Coronavirus și a luat ample măsuri de izolare au dus la încetinirea sau chiar la blocarea exporturilor de componente elctronice și hidraulice. În aceste condiții, se pare că în continuare echipamentele agricole vor avea termene de livrare ce depășesc adesea 19 săptămâni, iar în cazul mașinilor autopropulsate, termenele de livrare depășesc 30 de săptămâni sau, în anumite cazuri, chiar și un an. Din acest motiv, unii producători prezenți la târg au început deja semnarea de contracte cu livrare în 2024.

Însă cea mai mare parte a distribuitorilor rămân optimiști și speră să reușească să onoreze toate angajamentele contractuale față de fermieri.

În ceea ce privește situația prețurilor, mulți producători vorbesc de încă o majorare estimată între 10 și 15%, având în vedere creșterea preconizată a salariilor din țările lor, cuprinsă între 3 și 5%, dar și creșterea prețului la materiile prime (spre exemplu, la oțel).

Clubul Fermierilor Români oferă membrilor săi servicii de consultanță și consiliere privind utilajele agricole, în premieră pe piața din România pentru o asociație de fermieri.

Fermierii interesați să acceseze serviciile de consultanță utilaje agricole oferite de Clubul Fermierilor Români au la dispoziție următoarele date de contact:

Radu Călin Meșină, [email protected], 0751.291.693.

Mai multe informații aici: https://cfro.ro/utilaje-agricole